НУБіП України долучився до формування державної політики у сфері розвитку продовольчих систем в контексті підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем 2021

11 червня 2021 року
     У межах 33-ї міжнародної агропромислової виставки Агро-2021 під егідою Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, за підтримки продовольчої та сільськогосподарської Організації Об’єднаних Націй (FАО) та за партнерської участі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася панельна дискусія «Продовольчі системи: український контекст», яка стала першим етапом обговорень в межах національного діалогу з питань трансформації продовольчих систем в контексті підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем 2021.

     Модератор заходу – Олена Ковальова, директор ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, доктор економічних наук, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України 2015-2019 рр. забезпечила фахову і плідну дискусію експертного середовища щодо розвитку продовольчих систем, які представляють собою сукупність видів діяльності, пов’язаних з виробництвом, переробкою, транспортуванням та споживанням їжі.

     Цей захід проведено з метою напрацювання нових механізмів досягнення Цілей сталого розвитку в частині забезпечення світової продовольчої безпеки. Зокрема були продискутовані питання щодо: забезпечення доступу до безпечної та поживної їжі для всіх; перехід до стійких моделей споживання; впровадження ресурсозберігаючого та екологічного сільськогосподарського виробництва; забезпечення соціального захисту; забезпечення стійкості до вразливостей, катастроф та стресів тощо.

     Свої пропозиції до векторів розвитку продовольчих систем в Україні в контексті світових трендів оприлюднив заступник Міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка, який зауважив, що: «Цілі сталого розвитку перекладаються на щоденну роботу в аграрній політиці щодо того які програми підтримки, стандарти до сільгосптехніки, вимоги до викидів парникових газів, вимоги до безпечності їжі ми закладаємо. Логіка продовольчих систем в тому, що кожна країна розвиває свою торгівлю, стає більш самодостатньою, але разом з тим ця самодостатність не є загрозою, натомість вона збільшує і трансформує міжнародну торгівлю». Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький доповів про розвиток сільського господарства в Україні, формування аграрної політики, розширення програм державної підтримки аграрного бізнесу. Перший заступник голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба висловив думки щодо впливу кліматичних змін на продовольчі системи, торкнувся питань захисту довкілля. Координатор ФАО зі зв’язків із Урядом та донорами в Україні, аспірант НУБіП України за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» Михайло Малков свою доповідь побудував на тому, що спільними зусиллями експертного середовища необхідно напрацювати єдину консолідовану позицію Уряду і вітчизняного агробізнесу щодо ролі України в забезпеченні світової продовольчої безпеки та шляхів трансформації продовольчих систем. Експерти галузі, публічні службовці, науковці та представники аграрних асоціацій одностайно висловили згоду на подальшу взаємодію з напрацювання державних механізмів підтримки внутрішнього виробника на всіх ключових складових елементах продовольчих систем – від формування ланцюжка доданої вартості продуктів харчування; формування харчового середовища, де споживачі взаємодіють із системою харчування з метою придбання та споживання їжі; врахування індивідуальних факторів (економічного статусу людини, процесу мислення, мрій, прагнення, загальної життєвої позиції), які впливають на те, що людина може дозволити собі купити і як харчується; формування споживчої поведінки людей.

     Підводячи підсумки панельної дискусії, в межах національного діалогу з питань трансформації продовольчих систем, Олена Ковальова висловила надію, що спільними зусиллями уряду, наукової спільноти, експертного середовища, громадянського суспільства Україна зможе стати конкурентоспроможною країною і зайняти гідну нішу в продовольчій системі світу, а Український народ забезпечити доступом до безпечних і якісних продуктів харчування.
     Також, вона зауважила, що це не відбудеться само собою. Кожен, вже сьогодні, має долучитися до формування завтрашнього безпечного середовища і НУБіП України вже сьогодні готує фахівців як через освітні програми так і через курси підвищення кваліфікації, які спроможні формувати і реалізувати державну політику розвитку продовольчої системи України.

Ірина Грищенко,
гарант ОНП «Публічне управління
та адміністрування»
Фото надано Latifundist

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook