Студенти успішно закріпили знання, отримані під час навчальної практики з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»

1 червня 2021 року
     Завершилась навчальна практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин». Практика проходила на базі кафедри терапії і клінічної діагностики. Під керівництвом викладачів кафедри доцентів Ольги Якимчук, Тетяни Немової, старших викладачів Тетяни Палюх та Миколи Маринюка студенти відпрацювали  клінічне дослідження різних видів тварин, які  знаходяться у ННВ центрі «Ветмедсервіс». 

 

 

     Сучасне матеріальне забезпечення ННВ центру «Ветмедсервіс» дозволило студентам опановувати актуальні методи діагностики хвороб тварин, такі як рентгенографія, ендоскопія, зондування, ультразвукове дослідження, ехо-кардіографія, електрокардіографія, лабораторне дослідження крові та сечі.
     Студенти опанували рентгенологічне дослідження тварин стаціонарним та переносним рентгенівським апаратом. Ознайомилися з особливостями їх конфігурації і функціональними можливостями. Дізналися про методи обробки даних аналогових і цифрових систем.
 
 
     Під час проведення практики студенти також ознайомилися з методикою зондування різних видів тварин та особливостям постановки зондів різних видів. Також мали змогу відпрацювати постановку зондів особисто.
     Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Олег Павелиця детально пояснив та наглядно продемонстрував особливості постановки зонда коням, його призначення та використання.
  
     Завдяки наявності у ННВ центрі «Ветмедсервіс» гнучкого ендоскопа студенти ознайомилися з ендоскопічним дослідження носової порожнини, повітроносних мішків, гортані, трахеї, стравоходу, шлунку, 12-палої кишки коня.
     Також студенти ознайомилися з  методами УЗД тварин. УЗД – це найбезпечніший і один з найефективніших методів обстеження. Його популярність пояснюється надійністю, простотою, швидкістю отримання результатів і безболісністю. Метод заснований на одній особливості тканин організму – різні органи по-різному проводять і відображають ультразвукові хвилі (коливання з частотою більше 20 кГц). УЗД-апарат випромінює ультразвук, а його датчики сприймають і обробляють відбитий від органів сигнал, показуючи діагносту стан внутрішніх органів.
 
 
     Студенти ознайомлення з методом   ЕКГ, ЕКГ – це запис коливань різниці потенціалів, які виникають у серці під час його збудження. Студенти мали можливість зробити ЕКГ собаці та розшифрувати її.
 
     Лабораторія кафедри терапії і клінічної діагностики, а також лабораторія ННВ центру «Ветмедсервіс», забезпечена сучасними приладами: гематологічним аналізатором, біохімічними аналізаторами, аналізаторами сечі, сучасними мікроскопами, що дало можливість у повній мірі забезпечити практичну складову освітніх послуг з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин».
    Під час роботи в  лабораторії студенти навчилися досліджувати морфологічні показники крові: визначати кількість еритроцитів, лейкоцитів, робити мазки крові, фарбувати їх,  вираховувати лейкограму. Також наявна на кафедрі відеосистема, якою обладнаний мікроскоп,  дозволила ознайомитись з клітинами крові, виводячи  результати на екран. 
 
 
     Окрім того, студенти знайомилися із особливостями та методикою проведення біохімічного дослідження крові на напівавтоматичному біохімічному аналізаторі, а також провели дослідження сечі.  
 
    До проведення навчальної практики з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» залучена також клініка Зоолюкс − сучасна ветеринарна клініка, лікувально-діагностична база якої вважається найкращою в Києві. У клініці студенти ознайомилися із структурою клініки, схемою її роботи, сучасними методами та методиками дослідження хворих тварин, зокрема високоякісним рентген-апаратом, експертним УЗД, ЕКГ, ендоскопом, апаратом КТ, лабораторними дослідженнями, ознайомилися з роботою дерматологічного кабінету, хірургічного відділення, відділення реанімації та інтенсивної терапії, познайомилися з правилами проведення хіміотерапії.
 
 
 
 
     У проведенні практики були задіяні усі  профільні спеціалісти як кафедри терапії і клінічної діагностики, так і лікарі ННВ центру «Ветмедсервіс». До забезпечення проведення практики долучено рентгенолога Ольгу Гулякову для забезпечення занять з рентгендіагностики, лікаря Надію Іванченко –  для ознайомлення студентів із методами УЗД та ЕХО-КГ, Андрія Макаріна – для ознайомлення з методом  ЕКГ. 
     Окрему подяку висловлюємо заступнику головного лікаря, керівнику відділення інтенсивної терапії та реанімації мережі ветеринарних клінік ЗOOЛЮКС Якимчуку Івану Миколайовичу – за приділений час та змістовну інформацію щодо особливостей роботи усіх відділень клініки та ознайомлення із сучасним обладнанням та апаратами експертного класу.
     Отже, практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» була досить корисною, актуальною, насиченою і цікавою, а студенти успішно закріпили знання, отримані під час навчання та отримали новий практичний досвід. 
 
 Тетяна Палюх,
старший викладач кафедри терапії і клінічної діагностики 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook