Аспірантка за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» взяла участь у міжнародному Форумі персональної демократії у м. Гданськ (Польща)

15 квітня 2019 року

 

У квітні 2019 року аспірантка кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності за ОНП «Публічне управління та адміністрування» Людмила Петрівна Горбата була учасником Форуму персональної демократії, що відбувся у місті Гданськ (Польща).
 
 
Учасники Форуму з України, Грузії, Болгарії, Німеччини, Білорусі та країн Балтії обговорили проблеми дезінформації (зокрема, її зв’язку зі зростаючим рівнем популізму), методи боротьби з пропагандою та фальшивою інформацією, технології верифікації інформації. Також у центрі обговорення були GovTech – технології, що сприяють покращенню відносин між органами публічної влади та громадянським суспільством.
 
 
 
 
Під час навчального візиту до Гданська Людмила Горбата мала зустріч з польським політиком, екс-Президентом Польщі, співзасновником і першим керівником профспілки «Солідарність», лауреатом Нобелівської премії миру Лехом Валенсою та кількагодинну зустріч зі службовцями мерії Гданська.
У ході зустрічей аспірантка ознайомилася з політикою відкритих даних міста, зокрема програмою «Відкритий Гданськ». А саме:заспектами нормативно-правової бази (юридичні та законодавчі підстави), історичним підгрунтам виникнення ініціативи та подальший розвиток, основними результатами політики відкритих даних.Детально проаналізовано практичні основи Гданського центру контакту– єдиний контактний пункт з місцевиморганом публічної влади для мешканців міста. У Гданську централізовано приймають заяви від громадян щодо всіх проблем, пов’язаних з життєзабезпеченням міста і дають завдання (доручення) відповідним службам щодо їх вирішення або усунення.
Також службовці мерії розповіли про співпрацю «морської столиці Польщі» з містами-партнерами в Україні та участі у програмі ALDA – Європейської асоціації для місцевої демократії, яка зосереджує свою діяльність на співпраці між місцевими органами влади та громадянським суспільством. У рамках підтримки доброго управління та залучення громадян на місцевому рівні ALDA зосереджується на тематиці європейської інтеграції, децентралізації, громадянських ініціативах і волонтерській діяльності, на правах людини та стабільного економічного розвитку місцевих громад.
 
 
Добре врядування неможливе без громадської партисипації, так само як і персональна демократія – без відкриття публічних даних, переконана аспірантка кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності, начальник відділу інформаційного забезпечення виконавчого комітету Ірпінської міської ради Людмила Петрівна Горбата. Варто зазначити, що в Ірпені уже впровадженні окремі інструменти партисипації, які є дієвими та користуються популярністю у громадян, зокрема: громадський (партисипативний) бюджет, електронні петиції, «Відкрите місто», також цілодобово працює група моніторингу, куди можна звернутися і оперативно отримати відповідь з питань життєзабезпечення діяльності міста (щось на зразок Гданського центру контакту).
«Тепер на часі – створення порталу відкритих даних. Підтвердженням тому став візит до Гданська, де програма відкритих даних, яка свого часу була ініційована мером Павлом Адамовичем, має успіх: все дуже добре організовано й зручно систематизовано на окремому порталі. Є надія, що невдовзі в українських містах працюватиме подібний ресурс, бо відкриття наборів даних є неодмінним елементом політики розвитку міста», – зазначила Л.П. Горбата.
 
 
 
Візит відбувся у рамках проєкту «Дані міст», організованого Фондом «TechSoup», мета якого – підтримка розвитку політики відкритих даних у муніципалітетах України.
 
Ірина Грищенко,
гарант ОНП «Публічне управління та адміністрування»,
Людмила Горбата,
аспірант
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook