Тривають агрономічно-ознайомчі практики з рослинництва для студентів 1-го курсу

25 травня 2021 року

В навчальній лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» тривають ознайомчо-агрономічні практики з рослинництва для першого курсу. За шість днів студенти не лише виконують завдання з програми навчальної практики, але й можуть спостерігати в динаміці за процесами росту та розвитку сільськогосподарських культур.


Ознайомчо-агрономічні практики з рослинництва на базі колекційного поля дозволяють познайомитися з найпоширенішими сільськогосподарськими культурами, їхніми різновидностями, а також малопоширениим видами. З 11 по 15 травня проходила практика для студентів–агробіологів 1 курсу 7 групи під керівництвом доцента кафедри рослинництва Гончар Любов Миколаївни, а з 17 по 22 травня під керівництвом асистента Мазуренка Богдана Олександровича для студентів 6 групи. Навчання студентів не обмежується виділеним періодом для практики, оскільки вони в навчальний час можуть відвідувати лабораторію та проводити обліки на демонстраційних ділянках.
Згідно програми практики студенти в перший день ознайомлюються з структурою галузі рослинництва, її основними завданнями, класифікаціями сільськогосподарських культур та операційними поняттями.
Другого дня студенти ознайомилися з біометричними показниками, поняттям норми висіву, польової схожості та методологією проведення обліків густоти стояння і їх специфіки залежно від фази та культури.

На третій день практики студенти дізналися про різні шкали оцінки фенологічних фаз сільськогосподарських культур та самостійно встановили мікра та мікростадії у зернових культур за шкалою ВВСН.

На четвертий день студенти самостійно відбирали проби з посівів зернових культур, встановлювали загальну та продуктивну кущистість, густоту стояння та визначали потенціал врожайності за оптимальних умов розвитку.
Ознайомившись з методиками студенти додатково проводили прості біометричні обліки у посівах – визначали висоту рослин, довжину колоса та площу листової поверхні.

На п’ятий день студенти ознайомилися з особливостями росту та розвитку сільськогосподарських культур зернобобової групи та технічних культур різного використання. Завдяки великій колекції рослин студенти могли побачити сходи зернобобових та олійних культур, а також цвітіння ріпаку озимого, колосіння зернових культур. Родзинкою п’ятого дня практики було тісне знайомство з колекцією лікарських культур, оскільки завдяки своїм біологічним особливостям велика частина з них перебувала в фазі активного росту і може бути використана за прямим призначенням. Колекція зразків м’яти, меліси і шавлії є не лише навчальним матеріалом, але й придатна для збирання та використання.

На заключний день практики студенти готували та захищали звіти. Одним з обов’язкових завдань було встановлення культури на певній ділянці, опис стану посіву, обстеження на наявність шкідників чи ураження хворобами. Студенти могли висувати припущення, як можна усунути ці недоліки, а правильність та поліпшення своїх рекомендацій вони зможуть самостійно перевірити під час вивчення спеціалізованих дисциплін та рослинництва.

Богдан Мазуренко
асистент кафедри рослинництва
Любов Гончар
доцент кафедри рослинництва

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook