Тривають агрономічно-ознайомчі практики з рослинництва для студентів 1-го курсу

May 25, 2021

В навчальній лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» тривають ознайомчо-агрономічні практики з рослинництва для першого курсу. За шість днів студенти не лише виконують завдання з програми навчальної практики, але й можуть спостерігати в динаміці за процесами росту та розвитку сільськогосподарських культур.


Ознайомчо-агрономічні практики з рослинництва на базі колекційного поля дозволяють познайомитися з найпоширенішими сільськогосподарськими культурами, їхніми різновидностями, а також малопоширениим видами. З 11 по 15 травня проходила практика для студентів–агробіологів 1 курсу 7 групи під керівництвом доцента кафедри рослинництва Гончар Любов Миколаївни, а з 17 по 22 травня під керівництвом асистента Мазуренка Богдана Олександровича для студентів 6 групи. Навчання студентів не обмежується виділеним періодом для практики, оскільки вони в навчальний час можуть відвідувати лабораторію та проводити обліки на демонстраційних ділянках.
Згідно програми практики студенти в перший день ознайомлюються з структурою галузі рослинництва, її основними завданнями, класифікаціями сільськогосподарських культур та операційними поняттями.
Другого дня студенти ознайомилися з біометричними показниками, поняттям норми висіву, польової схожості та методологією проведення обліків густоти стояння і їх специфіки залежно від фази та культури.

На третій день практики студенти дізналися про різні шкали оцінки фенологічних фаз сільськогосподарських культур та самостійно встановили мікра та мікростадії у зернових культур за шкалою ВВСН.

На четвертий день студенти самостійно відбирали проби з посівів зернових культур, встановлювали загальну та продуктивну кущистість, густоту стояння та визначали потенціал врожайності за оптимальних умов розвитку.
Ознайомившись з методиками студенти додатково проводили прості біометричні обліки у посівах – визначали висоту рослин, довжину колоса та площу листової поверхні.

На п’ятий день студенти ознайомилися з особливостями росту та розвитку сільськогосподарських культур зернобобової групи та технічних культур різного використання. Завдяки великій колекції рослин студенти могли побачити сходи зернобобових та олійних культур, а також цвітіння ріпаку озимого, колосіння зернових культур. Родзинкою п’ятого дня практики було тісне знайомство з колекцією лікарських культур, оскільки завдяки своїм біологічним особливостям велика частина з них перебувала в фазі активного росту і може бути використана за прямим призначенням. Колекція зразків м’яти, меліси і шавлії є не лише навчальним матеріалом, але й придатна для збирання та використання.

На заключний день практики студенти готували та захищали звіти. Одним з обов’язкових завдань було встановлення культури на певній ділянці, опис стану посіву, обстеження на наявність шкідників чи ураження хворобами. Студенти могли висувати припущення, як можна усунути ці недоліки, а правильність та поліпшення своїх рекомендацій вони зможуть самостійно перевірити під час вивчення спеціалізованих дисциплін та рослинництва.

Богдан Мазуренко
асистент кафедри рослинництва
Любов Гончар
доцент кафедри рослинництва

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook