Представники кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука взяли участь у роботі Міжнародної конференції з проблем сталого розвитку

19 травня 2021 року

19 травня 2021 р. представники кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука (Володимир Єрмоленко, Олена Гафурова, Марина Дейнега, Тамара Новак) взяли участь у роботі Second international conference on sustainable futures: environmental, technological, socialandeconomicmatters, в рамках якої на базі ДУ «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України» відбувся воркшоп «Інноваційні підходи вирішення екологічних проблем (IASEI-WS’2021)» –провідний міждисциплінарний форум для науковців і практиків, на якому були представлені останні результати досліджень, ідеї, розробки та програми з усіх аспектів сталого розвитку. Інформаційним партнером воркшопу IASEI-WS’2021 виступила міжнародна некомерційна організація, яка займається вирішенням проблем забруднення, – PURE EARTH (США).

З вітальним словом розпочав роботу воркшопу IASEI-WS’2021 директор ДУ «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України» Юрій Забулонов, який побажав учасникам конференції цікавої і плідної наукової дискусії. У пленарному засіданні також взяли участь Norbert Molitor (Німеччина) – Plejades-Independent expert – Managing partner, а також Chijioke Ikokwu (Нігерія) – Chief Executive Officer of International Tourism and Sustainability Centre (ITAS Centre).

Науково-педагогічними працівниками кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука були підготовлені наукові доповіді «Landscape approach to formation of system of ecologically balanced use of natural resources: legal framework» і «Quality of drinking water in rural areas: problems of legal environment».

Від імені авторського колективу Марина Дейнега представила на конференції доповідь на тему «Landscape approach to formation of system of ecologically balanced use of natural resources: legal framework», присвячену аналізу правових засад і теоретичних положень щодо ландшафтного підходу до формування системи екологічно збалансованого використання природних ресурсів, визначенню його суті і змісту, виокремленню умов та принципів його функціонування.

Під час виступу було висвітлено пропозицій для усунення правових проблем у сфері розроблення і реалізації концепції екологічно збалансованого використання природних ресурсів. Визначено, що правове оформлення принципу ландшафтного підходу у використанні природних ресурсів забезпечить єдність, цілісність, комплексність природокористування, узгодженість і баланс інтересів у цій сфері, реалізацію ідей формування системи екологічно збалансованого використання природних ресурсів і концепції сталого розвитку, а прийняття відповідних нормативно-правових актів вирішить невідкладне завдання нашої держави на шляху до подальшої європейської інтеграції.

Тамара Новак презентувала результати колективної роботи на тему «Quality of drinking water in rural areas: problems of legal environment», присвячену науково-теоретичному аналізу сучасного стану правового забезпечення якості питної води в сільській місцевості.

Під час виступу вона зазначила, що протягом останніх років існує стійка тенденція до погіршення якісного стану води, яка використовується для пиття в сільській місцевості, у тому числі через зростання рівня нітратного забруднення.

Сформульовано пропозиції щодо: подальшої  імплементації Директиви Ради 98/83/ЄС про якість води, призначеної для споживання людиною та Директиви Ради 91/676/ЄЕС про захист вод від забруднення нітратами з сільськогосподарських джерел у національне законодавство; усунення змістовних неузгодженостей між ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та ДСТУ 7525:2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості» в частині показників якості питної води; включення до суб’єктів державного моніторингу вод центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я (щодо моніторингу питної води); розробки Порядку державного моніторингу вмісту нітратів у поверхневих і ґрунтових водах як складової державного моніторингу вод; передбачення на рівні Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2021–2025 роки» розробки та забезпечення функціонування єдиного державного інформаційного ресурсу – Інтерактивної карти якості питної води в Україні.

Представники кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука дякують організаторам за запрошення і сподіваються на подальшу співпрацю!

 

Доцент кафедри аграрного, земельного та

екологічного права імені академіка В.З. Янчука

Марина Дейнега

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook