НУБіП інвестує в майбутнє: студентська наукова діяльність гуманітарно-педагогічного факультету

15 травня 2021 року

Мета – це шлях у часі
Карл Ясперс

Для того, щоб прийти до справжнього знання,
треба спочатку відчути сумніви
Арістотель

Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Адже лише завдяки науці людство досягло прогресу розвитку, пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій. Розвиток науки, ефективне використання результатів наукової діяльності, впровадження новітніх технологій – основа економічного зростання держави. Разом з тим, це – основа інтелектуального потенціалу нації, запорука її майбутнього. Щоб оцінити заслуги науки перед суспільством, у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки. День науки, запроваджений «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…».

Студентська наукова діяльність – складова освітнього процесу та підготовки фахівців з вищою освітою яка, водночас, є запорукою успіху для тих, хто хоче поєднати своє майбутнє з наукою. Це надзвичайно цікава діяльність, але опановувати її не просто: вона потребує ґрунтовних теоретичних знань та практичних навичок. Уже багато років Національний університет біоресурсів і природокористування України веде плідну діяльність у науковій сфері, є одним із передових і потужних закладів вищої освіти. А як організовано студентську науку на гуманітарно-педагогічному факультеті?

Щороку в університеті, на факультеті, більшає число науковців, докторів та кандидатів наук, розвиваються нові наукові теми, напрямки, проводяться наукові конференції з міжнародною участю, студенти та магістранти випробують свої сили у власних дослідженнях та здобувають перемоги на конкурсах наукових робіт, проводять наукові заходи для учнів. Молоді науковці, які тільки починають свій шлях на науковій ниві, не стоять осторонь й активно долучаються до наукових пошуків.  На гуманітарно-педагогічному факультеті науково-дослідна робота студентської молоді організована за кількома різними напрямками: участь у наукових гуртках та проблемних групах; написання курсових, бакалаврських та магістерських робіт; виконання науково-дослідних робіт кафедр; участь у олімпіадах, конкурсах студентських наукових робіт та науково-практичних конференціях різних рівнів; організація виставок творчих та наукових робіт студентів; публікація статей та тез доповідей тощо.

Гуманітарно-педагогічний факультет, відшукуючи нові форми в непростих карантинних умовах, активно залучає студентів до наукової діяльності, активно співпрацює з закордонними та вітчизняними університетами, школами та ліцеями. Найбільшу увагу приділено саме організаційно-масовим заходам: науковим конференціям і науковим семінарам, – адже вони стають справжніми майданчиками для реалізації наукових пошуків студентської молоді. Це приклади цікавого, невимушеного діалогу між студентами та викладачами кафедр. Потужний науковий колектив факультету (32 доктори наук і понад 100 кандидатів наук) приділяє особливу увага підготовці наступної генерації науковців. Так, тільки протягом  останнього місяця на факультеті відбулись такі наукові заходи, як:

– Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція молодих вчених, аспірантів, студентів та учнівської молоді «Соціальні практики у фокусі соціальної роботи», де обдарована молодь презентувала результати своїх наукових пошуків на творчому майданчику, де пролунало чимало цікавих думок від студентів і фахівців зі спеціальності «Соціальна робота»;

– Всеукраїнську студентсько-учнівську науково-практичну онлайн конференцію «Сучасна гуманітарна наука в інтерпретації молодих дослідників», на якій доповідачі поділилися своїми поглядами щодо теорії і методики організації освітнього процесу;

– науково-практичний семінар для студентів під назвою у «Шлях до себе» для покращення психологічного стану учасників навчального процесу;

– V Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих вчених «Роль молоді у розвитку АПК України», співорганізатором якої є кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту. Захід став яскравим свідченням того, що молоді в економічному розвитку та розвитку аграрного сектору зростає, адже тільки дослухаючись до молодого покоління, можна будувати плани на майбутнє;

– Всеукраїнський науково-методичний семінар «У полоні спогадів: Україна в пошуках власної ідентичності», де викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації разом з молодими науковцями обговорили особливості української ідентичності, формування у молоді почуття етнічної та національної єдності й окреслення перспектив подальшого цивілізаційного розвитку України;

– Міжнародна науково-практична конференція «Психологічний супровід лідерського потенціалу шкільної та студентської молоді», проведена у рамках «Тижня психології»;

– ІІ Міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Мова, бізнес і право, міжкультурна комунікація: виклики сьогодення», проведена кафедрою романо-германських мов і перекладу.  Участь в заході взяли представники 12 країн світу!

– Науково-методичний семінар «Єдиний вступний іспит у магістратуру – специфіка проведення, моделі підготовки та методичні напрацювання» (кафедра романо-германських мов і перекладу).

Крім виголошених доповідей, студенти також активно публікують свої наукові розвідки – статті і тези доповідей: щороку понад 500 тез і 100 наукових статей! А нещодавно, наші першокурсники спеціальності «Фізична культура і спорт» опанували онлайн-курс «Академічна доброчесність в університеті» за допомогою проєкту «ВУМ on-line».

Студенти гуманітарно-педагогічного факультету під керівництвом висококомпетентних викладачів є постійними спікерами і в профільній науковій школі романо-германської філології Малої академії наук, на засіданнях яких розповідають старшокласникам про перспективні дослідження з англійської, німецької, французької й іспанської мов, дискутують з ними, проводять тренінги.

Понад 300 студентів гуманітарно-педагогічного факультету беруть активну участь у тематичних студентських наукових гуртках, а їх на факультеті 26.

Яскравим свідченням ефективності науково-навчальної роботи університету стають перемоги наших студентів у Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт. Так весна і наполеглива і продуктивна співпраця студента – молодого науковця і досвідченого викладача подарували нам призерів:

  • Вікторію Череп'яну – призерку на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з педагогіки (2 місце), науковий керівник – професор Руслан Сопівник.

  • Маргариту Гулян – двічі (у 2019/2020 та 2020/2021 н. р.). переможницю Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з професійної освіти, наукові керівники – професор Руслан Сопівник і доцент Олег Єресько;

  • Ольгу Гребченко – призерку Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Менеджмент освіти» (3 місце), науковий керівник – доцент Василь Безелюк;

  • Вікторію Мацолу – призерку Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із спеціальності «Соціальної роботи» (3 місце), науковий керівник – професор Ірина Сопівник.

Дбаючи про майбутнє, до наукової роботи активно долучаємо і майбутніх абітурієнтів. Адже, в усіх наукових заходах, що проходять на факультеті, активну участь беруть і старшокласники шкіл – наших партнерів. Уже кілька років працює гурток з іноземної мови в Ірпінському академічному ліцеї. А нещодавно в Богуславському академічному ліцеї № 1 запрацював для школярів гурток «Медіаграмотність», де разом з викладачами студенти-журналісти навчатимуть учнів принципами пошуку і критичного сприйняття інформації, навчатимуть, як розібратися в безкінечному потоці інформації віднаходити раціональне.

Отже, щиро вітаємо всіх з Днем науки! З нагоди свята зичимо науковцям продовжувати плекати дослідницьку цікавість і безперервний пошук істини для збагачення України та світу новими відкриттями. Бажаємо всім викладачам, ученим, молодим науковцям, дослідникам міцного здоров'я, невтомності у новаторському пошуку, втілення інноваційних проектів задля прогресу та розвитку!

Ольга Ткач,
студентка спеціальності «Журналістика»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook