В Агрокебетах відбувся курс гостьових лекцій проф. Альфонса Бальманна та д-ра Тараса Гагалюка, Інститут ІАМО (Німеччина)

10 квітня 2021 року
Факультет аграрного менеджменту, НУБіП України

Протягом березня 2021 року для студентів ОП "Адміністративний менеджмент" відбувався курс гостьових лекцій професора, доктора Альфонса Бальманна та доктора Тараса Гагалюка (ІАМО, Німеччина) в рамках дисципліни "Сучасні підходи та інструменти менеджменту".

Курс розпочався в той період, коли студенти-магістри перебували на навчанні у змішаному форматі - частина була в аудиторії, інші - онлайн, відповідаючи вимогам щодо обмеженої кількості осіб в аудиторії. Анатолій Остапчук, декан факультету аграрного менеджменту НУБіП України, привітав гостей та побажав плідної роботи.

   

Забезпечуючи навчання в онлайн форматі, розроблена програма була органічно інтегрована у навчальний процес.

У зв'язку з тим, що онлайн формат передбачає можливість широкого залучення аудиторії та розширення горизонтів, до курсу були запрошені як студенти-учасники проекту "Агрокебети", так і викладачі з університетів-партнерів: Миколаївського національного аграрного університету, Луганського національного аграрного університету, Вінницького національного аграрного університету, Сумського національного аграрного університету, Таврійського державного аграрно-технологічного університету ім.Д.Моторного, Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Курс відбувався українською та англійською мовами. Проект "Агрокебети" у співпраці з USAID люб'язно надали можливість і забезпечили синхронний переклад для тих, кому важко було зорієнтуватись у спеціальній термінології англійською мовою. Ті студенти, які хотіли "прокачати" свою англійську, слухали лекції в оригіналі, таким чином, розширюючи свій словниковий запас спеціальною управлінсько-економічною термінологією.

Розпочався курс лекцій із блоку лекцій та практичних д-ра Тараса Гагалюка. Тарас є випускником економічного факультету нашого університету, захистив дисертацію PhD in Economics в ІАМО і Університеті Martin-Luther-University Halle-Wittenberg (Німеччина) та нині є науковим співробітником Інституту аграрного розвитку в Центральній та Східній Європі.

            

Курс лекцій професора, д-ра Альфонса Бальманна, директора інституту ІАМО, було присвячено розгляду питань прийняття рішень в умовах ризику, рівновазі Неша, оптимальності за Парето та використанні цих підходів в управлінні сучасними агроформуваннями. 

Звичайно, розмова розпочалась з розгляду тих економічних умов, у яких існує зараз економічна система загалом та вплив цієї невизначеності на умови господарювання та особливості прийняття управлінських рішень при веденні сільськогосподарського виробництва.

Значної уваги було також надано питанням моделювання та оптимізації при плануванні ведення сільськогосподарського виробництва та особливостей використання спеціальних надбудов Excel.

 

 

 

Кожного дня протягом занять студенти отримували мікро-завдання, які були розглянуті під час онлайн зустрічей. Тут також була певна змагальність команд з університетів-учасників, а також студенти отримували щодня завдання додому, щоб максимально попрактикувати та здобути ті навички, які були презентовані напередодні. Кожна наступна зустріч розпочиналась з рогляду виконаних домашніх завдань, що додавало змагальності між студентами та командами університетів.

Студенти мали можливість промоделювати розвиток сільськогосподарського підриємства залежно від зміни початкових умов господарювання і побачити як впливає саме прийняття рішенні на кінцевий результат.

Окремий блок було присвячено питанням моделювання та оптимізації в Excel та, відповідно прийняттю рішень на основі використання отриманих результатів.

Для визначення оптимального рішення важливо застосовувати декілька критеріїв, а також брати до уваги схильність та нейтральність до ризику особи, що приймає рішення.

І, звичайно, професор Альфонс Бальманн не залишив без уваги теорію ігор, яка використовується не тільки при прийнятті управлінських рішень при веденні підприємницької діяльності, але і у політичній діяльності.

Студенти факультету аграрного менеджменту в якості зворотнього зв"язку за здобуті знання підготували "завдання" для професора Альфонса Бальманна, розв"язком якого було те, що професор Бальманн мав обрати найоптимальніший варіант розв"язку "дилеми ув"язненого" - це приїзд в Україну із обов"язковим відвідуванням Говерли. Студенти дізнались із соціальних мереж, що професор захоплюється походами у гори та сформували ситуаційне завдання. Тому можна вважати, що студенти гарно засвоїли матеріал та змогли це продемонструвати в ігровому ситуаційному завдані для гостьового професора.

Марафон закінчено! 

Зустрінемось на комплексному іспиті, до якого будуть залучені як представники іноземної науково-дослідної установи, так і аграрного бізнесу.

Олена Ковтун, 

гарант ОП "Адміністративний менеджмент"

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook