Діалог ректора з молодими вченими: активний науковий пошук

4 грудня 2018 року

 

 4 грудня 2018 року. Ректор університету Станіслав Ніколаєнко системно зустрічається з викладачами, студентами, а сьогоднішня дискусія об’єднала аспірантів і молодих вчених НУБіП. Поєднані єдиною ціллю ми робимо одну справу, зазначив очільник вишу. Тому й важливо постійно обмінюватися думками, спільно вирішувати актуальні питання, вибудовувати стратегію розвитку. Сьогоднішня зустріч – це ще одна можливість висловити думки, побажання, які будуть враховані в діяльності.

   Свій виступ ректор розпочав з цитування класика Василя Сухомлинського і його праці «100 порад вчителю». Зокрема, як ніколи актуальною є його порада щодо організації практичних і лабораторних робіт: мозок учить руку, а рука – мозок. Потрібно відходити від формального їх виконання на папері, а давати можливість «робити руками», досліджувати. Станіслав Ніколаєнко представив основні здобутки молодих вчених, динаміку фінансування досліджень, яке порівняно з 2014 роком зросло в двічі, можливості міжнародної співпраці, поліпшення соціально-побутових умов і умов для наукового пошуку. Окремо він торкнувся гуртожитку №4, де в основному мешкають аспіранти. У 2014 році в ньому був капітально відремонтований дах, а цьогоріч – фасад.

Детально ректор представив соціальний розділ Плану заходів з реалізації програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020» на 2019 рік. Мова йшла про виділення в цьому році 440 тисяч гривень на преміювання аспірантів та молодих вчених, плани профінансувати на 600 тисяч гривень публікації у виданнях, що входять до міжнародних науково-метричних баз SCOPUS і Web of Science, провести інтенсивні курси іноземної мови на базі ННІ післядипломної освіти для 200 науково-педагогічних працівників, організувати міжнародні стажування для 30 науково-педагогічних працівників за рахунок міжнародних грантів і спецфонду, спільно із роботодавцями підготувати чи оновити обладнання 2-3 лабораторій на кожному факультеті чи ННІ, відремонтувати приміщення їдальні під «Арт простір», провести реконструкцію спортивного стадіону та облаштувати футбольне поле з штучним покриттям, приступити до будівництва житлового будинку на основі дольової участі викладачів, забезпечити розвиток матеріально-технічної бази та поліпшення умов відпочинку в СОТ «Академічний» тощо. Нагадав ректор і про п’ять вимог до науково-педагогічних працівників та дев’ять напрямів реформування університету, які затверджені рішенням серпневої вченої ради.

   Діяльність Спілки молодих вчених представили її керівник Марина Галат. Числені заходи, конференції, міжнародні стажування, участь в ректорській школі лідерства, візити до провідних підприємств і державних установ, школа юного дослідника і багато іншого були б неможливими без ініціативи молодих науковців і підтримки ректорату, зазначила вона. Разом з тим Марина Галат подякувала за ініціативи ректорату щодо вирішення нагальних проблем, зокрема публікацій в міжнародних виданнях, що входять до науковометричних баз, соціально-побутові умови. До речі, стосовно проживання аспірантів ректором було запропоновано компактне їх переселення до більш сучасного гуртожитку, або ж виділення ресурсів на проведення ремонтів в кімнатах та заміну меблів, де це потрібно. Спільне рішення буде прийнято незабаром.

    Голова Ради аспірантів Анна Якимовська також презентувала діяльність організації в цьому році, зазначивши, що основна мета кожного молодого вченого – успішно захистити дисертацію. Власне навколо цього і побудована робота ради.

 

   Свої ж побажання, пропозиції і запитання молоді вчені та аспіранти висловили напередодні. Відповідь на частину з них ректор дав у своєму виступі. А на виконання решти – дав доручення відповідальним особам. Зокрема, начальнику науково дослідної частини Володимиру Отченашку– контролювати включення молодих вчених до складу виконавців бюджетних наукових тем. Що ж до входження наукових видань університету до міжнародних наукометричних баз, то чотири журнали вже очікують на позитивне рішення адміністраторів, решта – суттєво переформатовуються під стандарт. Окрім того, за пропозицією науково-дослідної частини ректорат сприятиме безкоштовній публікації наукових статей молодих вчених в університетських виданнях. Стосовно можливості працювати в лабораторіях у вечірній час – це цілком можливо, потрібно лише узгоджувати з керівництвом НДЧ. Даючи практичну пораду молодим науковцям, Володимир Отченашко підкреслив, що наявна дослідницька база університету – доступна усім, потрібно лише мати ініціативу і звертатися за її використанням.

 Останнє питання стосувалося передбачених державним бюджетом на 2019 рік мільярду гривень Фонду Президента України для молодих науковців. Ректор Станіслав Ніколаєнкозазначив: як тільки буде порядок участі в конкурсі, молоді дослідники університету візьмуть в ньому активну участь, а ректорат в цьому сприятиме.

 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook