Гайченко Віталій Андрійович

Доктор біологічний наук, професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю НУБіП України

Особисті дані

Закінчив середню школу 1964 року, Київський державний  університет  ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю "біологія" 1970 року та спецфакультет з перепідготовки Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю "Радіоекологія та біологічна дія ДІВ" 1988 року.

Кандидат біологічних наук з 1977 року, доктор біологічних наук з 1996 року, професор кафедри екології з 2004 року, академік Академії наук вищої школи України з 2006 року, Почесний доктор International personnelAcademy з 2005 року, дійсний член (академік) International personnel Academy (USA) з 2000 року.

Є автором і співавтором більше 200 наукових та навчально-методичних друкованих праць, у т.ч. 8 монографій, 12 підручників і навчальних посібників з грифом МОН України, більше 30 навчально-методичних робіт.

Навчальна робота

Викладає навчальні дисципліни: біологія (загальна), загальна екологія, екологія біологічних систем. Входить до складу Вченої ради та навчально-методичної ради факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

Серед досягнень В.А. Гайченка у сфері вищої освіти – оприлюднені за його участю рекомендовані МОН України підручники "Біологія" та "Екологія", а також навчальні посібники "Основи безпеки життєдіяльності", "Екологія тварин", "Радіоекологія", "Практикум з радіобіології та радіоекології", навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни "Біологія", "Словник найуживаніших термінів з екології, біотехнології і біоен Розробляє науковий напрям (у т.ч. зі студентами та аспірантами) "Вплив змін навколишнього  середовища на функціонування фауністичних комплексів України", підготував 32 бакалаври та 16 магістрів дослідницького напряму. Є членом спеціалізованої Вченої ради НУБіП України Д26.004.19 – радіобіологія, членом експертної комісії ДАК МОН України, членом редакційної колегії вітчизняних і міжнародних наукових журналів.ергетики", значне число методичних вказівок з окремих дисциплін.

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Науково-дослідна робота

Професор В.А. Гайченко відомий український еколог, який на основі власноручних досліджень висловив новітню концепцію екологічної радіостійкості диких тварин, мешкаючих в умовах постійного радіоактивного опромінення, а також першим в світі довів, що господарська діяльність людини в природних і напівприродних екосистемах справляє гірший вплив на фауністичні комплекси ніж радіоактивне забруднення території. Пізніше це було підтверджено білоруськими і англійськими науковцями.

В.А. Гайченко збагатив науку працями першорядного значення; серед яких 8 монографій з питань радіаційної екології – "Животные в радиоактивной зоне", "Tiere im radioaktiven Strahlenfeld", "Чорнобильська катастрофа", "Аутореабілітаційні процеси в екосистемах Чорнобильської зони відчуження" та ін.

Міжнародна робота

Бере участь у діяльності Міжнародної кадрової Академії (International personnel Academy); разом зі співробітниками факультету є одним з організаторів проведення Міжнародної науково-практичної конференції "Екологія – філософія існування людства".

Підвищення кваліфікацій та стажування:

  • International Webinar "Informal education in training humanitarian specialists experience of the EU contries nad Ukraine", 21-28 of August, 2023 (45 hours/1.5 ECTS) - certificate 
  • Курс з підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних працівників на базі Інституту агроекології та природокористування НААН України, 09-13.10.2023 (30 год/1 кредит) - сертифікат

 

Список опублікованих робіт

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook