Пандемія - не перешкода професійному зростанню науково-педагогічних працівників

17 січня 2021 року

Пандемія COVID-19, не зважаючи на усі створені нею незручності в напрямку обмеження спілкування «в живу», не стала на заваді професійного зростання як науковців, так і студентства. Навіть можемо відмітити певні умовно-сприятливі фактори – розширюється географічна мережа одночасного спілкування в онлайн-форматі. Прикладом чого може слугувати кафедра міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету.


Викладачі кафедри протягом листопада-грудня 2020 р. та січня 2021 р. стали активними учасниками проєкту модуля Жана Моне «Європейська інтеграція України в Промисловості 4.0» («European Integration of Ukraine in Industry 4.0», 611674-EPP-1-2019-1-UA-EPPJMO-MODULE), який реалізовується на кафедрі міжнародних економічних відносин імені Артура Голікова факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу Харківського національного університету імені В. Каразіна. Проєкт «Європейська інтеграція України в умовах Індустрії 4.0» було започатковано як міждисциплінарний, міжфакультетський модуль, що дозволяє новому поколінню студентів та всіх зацікавлених сторін розширити практичні знання про нові можливості Асоціації Україна – ЄС та поширення Індустрії 4.0 з метою формування сталого розвитку інтеграції між Європейським Союзом та Україною. Модуль охоплює такі напрямки як: європейські студії, європейська економічна інтеграція, Асоціація ЄС – Україна, міжнародна торгівля та економічна конкурентоспроможність в рамках СОТ, європейський досвід у створенні глобальних ланцюгів доданої вартості, європейські підходи до стратегії розумної спеціалізації, екосистеми інновацій, міжнародний трансфер технологій, формування бізнес-моделей в країнах ЄС, економічна дипломатія та адвокація, співробітництво з європейськими фондами розвитку наукових досліджень та проектний менеджмент. Модуль поєднує два види навчальних заходів: тренінги, а також лекції та семінари. Лекційні та семінарські заняття формують основні та спеціальні знання, що є основою для їх подальшого використання.


Доцент кафедри Людмила Лановюк також у листопаді-грудні 2020 р. дистанційно підвищувала свою кваліфікацію на базі Університету Collegium Civitas, що у місті Варшава (Польща) за темою «Інтернаціоналізація вищої освіти. Організація навчального процесу та інноваційні методи навчання у вищих навчальних закладах Польщі». Своїм досвідом поділилися польські колеги: dr Katarzyna Maniszewska, проректор у справах співпраці із закордоном Collegium Civitas (доктор гуманітарних наук, магістр німецької філології та магістр журналістики та соціальних комунікацій у Варшавському університеті); dr hab. Stanisław Mocek, prof. CC (політолог та медіа-експерт, ректор та професор Collegium Civitas.; Dyrektor Beata Skibińska (Національна Агенція Програми Erasmus+ ); Dr Roland Zarzycki (проректор університету Civitas); Dr Agnieszka Nitza (доктор філософії) - доцент і керівник азіатських студій у Collegium Civitas; Dr Paweł Maranowski (проректор університету Civitas); Dr Sławomir Klimkiewicz (політолог, дипломат, лектор в Collegium Civitas. Його наукові інтереси стосуються способів вирішення міжнародних криз та конфліктів, теорії та практики дипломатії, а також дипломатичного протоколу, міжкультурного спілкування та діалогу, посередництва та переговорів, а також питань мультикультуралізму, міграції та біженців.). Університет Collegium Civitas пропонує сучасні, з академічної та ринкової точки зору, програми навчання, серед яких й напрямок «міжнародні відносини». Результатом онлайн-співпраці стала підготовка індивідуального проєкту та сертифікат про підвищення кваліфікації.

За схожою аналогією професори кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сергій Білан, Віктор Карпов, доценти кафедри Юлія Сєкунова та Вікторія Хвіст пройшли закордонне стажування у Вищій школі туризму і екології в Сухій Бескидський (Республіка Польща) з 06.11 по 06.12.2020 р. за програмою «Інноваційні освітні технології: європейський досвід та його нормативно-правове впровадження у підготовку фахівців з політології, міжнародних відносин, суспільних комунікацій».


Ряд представників професорсько-викладацького складу кафедри також є активними учасниками Зимової школи «ЄС в міжнародних економічних інтеграційних і дезінтеграційних процесах», з ініційованої Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Центром досконалості Жана Моне, ВГО «Українська асоціація економістів-міжнародників» за підтримки програми Еразмус+ Європейського Союзу, що проходить у форматі онлайн-лекцій (січень 2021 р.). Мета проведення зимової школи – розповсюдження знань про: економічні досягнення і новітні виклики для ЄС, сценарії реформування Союзу; диференціацію інтеграційних процесів в ЄС та з третіми країнами; місце України в процесах європейської економічної інтеграції та дезінтеграції; трансформацію європейського середовища для бізнесу; забезпечення інтересів осіб в умовах різношвидкісної європейської інтеграції; мультидисциплінарні аспекти інтеграційних та дезінтеграційних процесів за участю ЄС.


Важливо, що до переймання досвіду, навіть в онлайн-форматі, активно долучаються й студенти спеціальності «міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».


Людмила Лановюк
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook