Молоді науковці факультету ветеринарної медицини виступили на конференції в Огайо (США)

3 січня 2021 року

2020 рік виявився надзвичайно складним для кожної сфери, а особливо, для медичної. Проте, труднощі не обійшли стороною освітян і науковців. Коронакриза першою хвилею немов паралізувала всю діяльність, але згодом, коли науковці почали розуміти, що ця хвиля так швидко не відійде і її треба не просто пережити, а ще й, в умовах  постійних обмежень, розвиватися далі, тоді більшість наших коллег у всьом усвіті доклали максимальних зусиль, щоб використати весь набутий досвід і «осідлати гребінь».

Так, почали масово створюватися онлайн уроки, онлайн-тренінги та онлайн-конференції. Звичайно, проведення занять і тренінгів і, тим більше, багаточисельних конференцій в форматі «офлайн» мало суцільні переваги за рахунок  можливостей живої комунікації з аудиторією, висвітлення більшої кількості питань в дискусіях та загалом, вищої якості проведення. Ця різниця посилювалася під час участі в подібних заходах за кордоном, оскільки мовленевий бар'єр завжди існував і для найкращого порозуміння важливий  візуальний контакт. Однак, нові вимоги потребували нових підходів. Особливо це торкнулося молодих науковців, які роблять перші кроки у світ відкриттів.

Також обмеження і закриття кордонів стали частковою перепоною для апробації результатів дисертаційних робіт у міжнародному науково колі.

Хоча, з одного боку, фізично це нас дуже роз'єднало, але спільна біда, яка торкнулась кожної країни, навпаки змусила шукати шляхи до поєднання, обміну науковими здобутками, й, відповідно, відкриття онлайн-меж для іноземців. Якщо, наприклад, раніше для участі у солідній міжнародній конференції потрібно було заплатити не одну сотню євро плюс витрати на переліт і проживання, що було майже нереальним для українського науковця і потребувало неабияких здібностей,  сил і часу додатково знайти ще й фінансування, на кшталт,  виграти тревел-грант, то на сьогодні наукові простори відкриті, і колишні круті конференції вже не виставляють високу плату за участь в онлайн-форматі, а інколи, навіть безкоштовні, адже цінують кожного учасника і розуміють, що нинішня наука потребує розквіту, а не занепаду. Такими ж відкритими виявились організатори конференції з напрямку «Єдине Здоров'я»  Global One Health Day Conference в американському універистеті штату Огайо Ohio State University  (программа заходу  за посиланням  https://oia.osu.edu/units/global-one-health-initiative/outreach-and-exte...), в якій приймали участь з усними доповідями наші коллеги – аспірантка кафедри епізоотології, вірусології та мікробіології Ірина Маковська (науковий керівник – професор Недосєков В.В.) та науковий співробітник УЛЯБЛ АПК Олександра Кеппл.

За рахунок відсутності обмежень щодо кількості учасників дана конференція об'єднала науковців з усього світу. Це були представники вишів Північної та Південної Америки, Європи, Азій й Африки.

Конференція тривала три дні поспіль і, що особливо вразило – розпочиналась для американських колег о 7 ранку, щоб підлаштуватись під умови й можливості  всіх учасників.  Цінність данної конференції, на думку наших колег, була ще в тому, що крім стандартного написання  і подання тез, була вимога зробити постери і окремо презентацію, записати все на відео і завантажити на сайт конференції, де модератор сам визначав пріорітетність тем в секції і за кожним учасником заздалегідь закріплював певне місце в програмі для живого виступу, а відео презентації залишались в базі на випадок відсутності спікера чи технічних неполадок. Можливо такий досвід заокеанських колег стане в нагоді під час проведення онлайн-конференцій на нашому факультеті.

   

Загалом, враховуючи сучасні онлайн-трансформації для вітчизняних науковців, ще більша частина наукових ресурсів стає доступною, що дозволить й далі самовдосконалюватися дистанційно, адже попри всі перешкоди, наука не має кордонів.

Завідувач кафедри епізоотології,
мікробіології і вірусології,
к.вет.н., доцент Володимир Мельник

 

 
 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook