На Черкащині гасили умовні лісові пожежі (ФОТО)

12 липня 2020 року

Під час пожежонебезпечного періоду, який триває нині, одним з найголовніших завдань для лісівників Черкащини є недопущення пожеж у лісових масивах, а у випадку їх виявлення – вчасна локалізація. Тож у Дахнівському лісництві Черкаського лісгоспу лісівники та рятувальники провели обласні тактико-спеціальні навчання з ліквідації умовної лісової пожежі. Мета навчань – на практиці відпрацювати спільну взаємодію щодо ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з великою пожежею у лісовому масиві.

Для гасіння умовної лісової пожежі задіяли 12 одиниць пожежної техніки, працівників державної лісової охорони, працівників Управління ДСНС України у Черкаській області, курсантів Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

У ході заходу було продемонстровано різні методи боротьби з лісовими пожежами та перевіримо боєздатність спеціалізованої техніки лісівників і рятувальників, готовність особового складу обох відомств до всіх необхідних дій на випадок виникнення масштабних лісових пожеж. Крім того, відпрацьовано взаємодію та порядок організації підрозділів, які залучаються для гасіння лісових пожеж.

За легендою навчань, загорання виявив черговий лісопожежної станції Дахнівського лісництва на моніторі телевізійної системи спостереження. Гасити пожежу починають за допомогою різних методів ­– ранцевих вогнегасників, трактора з плугом для оборювання крайки лісової пожежі, пожежних модулів, грунтомета, пожежних автомобілів. Через сильний поривчастий вітер пожежа набирає загрозливих масштабів. На допомогу викликають підрозділи Управління ДСНС. У результаті спільних заходів пожежу вдається швидко локалізувати та ліквідувати.

«Для захисту лісів від пожеж в держлісгоспах Черкащини функціонують 26 лісових пожежних станцій, 32 пожежних автомобілі, 50 мотопомп, 17 пожежних модулів (на базі автомобілів УАЗ, ГАЗ, Форд та іншій пристосованій техніці), В 5-ти лісгоспах, в яких переважають хвойні насадження, функціонують 14 телевізійних систем відеоспостереження та 5 квадрокоптерів. Такі навчання дуже корисні, адже дають змогу скоординувати наші спільні дії, зменшити час на ліквідацію, а відповідно, і збитки від лісових пожеж. Дуже важливо, що є порозуміння між лісовою охороною та рятувальниками. Коли ми виявляємо невеликі загорання в лісі, то справляємося з ними самостійно, адже маємо підготовлений особовий склад та достатню кількість спеціальної техніки й інвентарю. Сьогодні ж ми відпрацювали взаємодію на випадок великих загорань у лісі. Навчання показали високу організацію та готовність підрозділів, які брали в них участь, до спільних дій у випадку лісових пожеж», – наголосив начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.

107812246_3239543789417428_6591404817635490301_o-e1594383976365

«Цього року в Україні досить складна ситуація з лісовими пожежами. Підрозділи з Черкащини долучались до гасіння лісових пожеж і у Чорнобильській зоні, і в Житомирській області. Сьогодні ми продемонстрували найголовніше – співпрацю між лісівниками та рятувальниками, готовність сил і засобів для гасіння лісових пожеж. Звичайно, реальна пожежа – це дещо інше, але важливо, що працює система координації між службами. І ця система працює на території всієї області», – зазначив начальник управління ДСНС України у Черкаській області Андрій Даник.

Зазначимо, що з початку року у лісах держлісгоспів Черкащини зафіксовано 52 випадки низових лісових пожеж на площі 11,3 гектари. Наразі на Черкащині утримується високий клас пожежної небезпеки. Лісівники вкотре звертаються до населення: пам’ятайте, що пожежа – це найбільший ворог лісу.

За інформацією обласного лісового та мисливського господарства

Aнна Романенко

Джерело: http://vycherpno.ck.ua

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook