Досвід перших кроків до власної справи для студентів юридичного факультету здобутий

31 грудня 2020 року

Створення бізнесу — справа не з легких. Перед тим, як розпочати справу потрібно ретельно все обміркувати. Необхідно зробити якісний аналіз бізнес-ідеї. Здійснити перевірку чи буде попит на ваш продукт. Якщо так, то чи довго ви зможете задовольняти своїх споживачів, наскільки великі прибутки ви зможете одержувати, яку користь ваш бізнес буде приносити оточуючим.

Семестр у студентів юридичного факультету видався не легким. Більше половини часу навчання було проведено у дистанційному режимі. Зокрема для викладання дисципліни «Основи бізнес-проектування» для спеціальності «Право», доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Гаврилюком В.П., використовується електронний навчальний курс на університетській онлайн-платформі «Elearn». ЕНК дає можливість студентам в повній мірі засвоїти складний навчальний матеріал. Також досить корисними є розміщені відео-записи лекційного матеріалу та інструкцій по виконанню завдань для практичних та самостійних робіт.

Сучасні месенджери допомагають підтримувати постійний зв'язок викладачу зі студентами. Це дозволяє відслідковувати активність, відповідати на запитання, обговорювати проблемні чи незрозумілі моменти. Тому не зважаючи на карантинні заходи, студенти можуть ґрунтовно опрацьовувати дисципліну і отримувати високий рівень знань.

З початку карантину студенти 3-го курсу активно включилися у навчальну роботу через електронні курси. Згідно навчального графіку студенти ознайомлювалися із лекційним матеріалом та систематично готувалися до практичних занять. Особливістю виконання завдань в продовж семестру є опрацювання власної ідеї для побудови реального працюючого бізнесу. Справа не легка. Такий виклик досить швидко активізував студентів. Поділилися на робочі команди і приступили до проєктів.

Приємно відмітити активність та організаційну роботу Василевської Анастасії Валеріївни, Коваля Романа Миколайовича, Строкань Вікторії Олексіївни, Бакай Тамари Андріївни, Сніжної Валерії Миколаївни, Падалко Ірини Віталіївни, Кислицького Богдана Сергійовича. Відчувається, що студенти докладали максимум зусиль для продовження навчання і одержання якісних знань.

Коротко спробуємо пояснити, що потрібно зробити для відкриття власного бізнес-проєкту.

Ідея це добре, але її потрібно оцінити з огляду на реалії сучасного ринку. Не кожна ідея може стати успішним бізнесом. Але є універсальний рецепт успіху. Це вміння ефективно та правильно розробляти бізнес-план. Це дасть вам можливість чітко уявляти цілі проєкту, бюджет і конкретний час для його реалізації, сильні і слабкі його сторони, оцінити наявні та скриті ризики і визначити термін окупності. Без чіткого бізнес-плану ви не залучите інвестора, бо він не зрозуміє модель і прибутковість проєкту. Такі, на перший погляд, прості принципи допомагають нам і в особистому житті налагоджувати командні відносини, формувати націленість на досягнення результату та формує відповідальність за допущені помилки.

Які основні кроки нами було зроблено. Спершу аналізуємо ринок. Тут потрібно розібратися із особливостями поведінки споживачів, де буде запущений проєкт. Це може бути будь що, від надання послуг прибирання квартир до відкриття букінг-кафе. Потрібно визначити, до яких сегментів належать житлові комплекси у цьому районі. Більшість мешканців матимуть змогу замовляти дані послуги чи ні. Масиви нові і в них ще мало жильців. Проводимо аналіз роботи конкурентів. Визначаємо наші основні переваги. Далі визначаємо цінову стратегію. Формуємо рекламну комунікацію. Робимо наших клієнтів постійними і підвищуємо лояльність.

Чітко маємо знати свій продукт. А саме розуміти основні вимоги до обладнання, параметри завантаженості робітників, обсяги виконання замовлень протягом робочого дня. Також потрібно прорахувати затрати на працівників, їх режим роботи, рівень зарплат та проаналізувати витрати на оренду, комунальні послуги, ремонт тощо.

Фінансові розрахунки. Одна з найскладніших частин роботи. Саме тут ви можете позбутися реальності втілення цікавих ідей у бізнес-проєкт. По суті, підрахунок витрат є підготовкою до розрахунку потенційного прибутку. Наше завдання лаконічно співставити наші затрати із майбутніми доходами. І так, щоб все потім привело до прибутку.

Оцінюємо можливі ризики. Основним нашим завданням це чітко бачити перешкоди, які будуть виникати на нашому шляху і вчасно здійснювати заходи щодо мінімізації можливих втрат.

І на останок головне. Почніть щось роботи. Після всіх цих процедур перевірки ефективності ідеї в розрахунках, залишилося її перевірити на практиці. Потрібно запастися терпінням і силами: спочатку вам буде потрібно працювати на ваших працівників але потім вони вам принесуть великі результати. Постійно усувайте помилки. Такі правила відшліфують вашу бізнес-ідею. Любіть рахувати гроші, стежте за власним бюджетом, щоб не перевищувати рамки запланованих витрат.

Розумна бізнес-ідея допоможе отримати інвестиції, знайти партнерів і переконати їх повірити у ваш проєкт.

 

Віталій Гаврилюк,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Вікторія Строкань,
студентка юридичного факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook