Участь у круглому столі з обговорення навчального плану підвищення кваліфікації для представників територіальних громад

27 жовтня 2020 року

 

В.о. завідувача кафедри публічного управління та адміністрування, доктор наук з державного управління Сергій Приліпко взяв участь у роботі круглого столу “Обговорення навчального плану підвищення кваліфікації “Розвиток сільської місцевості в Україні”, який відбувся 26 жовтня 2020 р. на базі Державної установи “Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти” Міністерства освіти і науки України за сприяння Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД). Основна мета проведення зустрічі полягала у представленні експертами АПД у сфері розвитку сільської місцевості фінального проєкту навчального плану, обговоренні та наданні пропозицій учасниками. У режимі “онлайн” на платформі Zoom до проведення заходу було залучено понад 70 осіб.
 
 
 
Програму підвищення кваліфікації для співробітників об’єднаних територіальних громад України загальним обсягом 300 год. представив професор, доктор Райнер   Лангош. Німецький  експерт детально зупинився на змістовному наповненні кожного з 10 модулів:
1. Введення.
2. Аграрне господарство та національна економіка.
3. Прикладна економіка та організація виробництва.
4. Методи планування.
5. Землеустрій.
6. Сталість.
7. Регіональний менеджмент.
8. Інструменти підтримки в регіональному розвитку.
9. Політологія.
10. Завершення.
 
 
У виступах та обговореннях щодо змісту та доцільності запровадження програми підвищення кваліфікації “Розвиток сільської місцевості в Україні” в аграрних закладах освіти для представників об’єднаних територіальний громад взяли участь:
– представник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Павленко;
– директор Науково-методичного центру ВФПО Тетяна Іщенко;
– заступник керівника проєкту АПД Марія Ярошко;
 –  почесний президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець та ін.
Зокрема, Світлана Павленко наголосила, що важливим напрямом роботи в ОТГ є виховання спроможних лідерів, їх навчання комунікації та розвиток умінь і навичок з метою розроблення планів розвитку територій. До освітніх процесів повинні активно долучатися дорадчі служби, а громади необхідно забезпечити спеціалістами із сільського розвитку.
Тетяна Іщенко зазначила про важливість запровадження курсу у аграрних закладах освіти. Вона вважає, що за його допомогою представники сільських громад матимуть можливість отримати теоретичні знання та набути практичні навички.
 
 
У обговоренні Сергій Приліпко звернув увагу, що під час його роботи у робочих групах протягом поточного та попереднього років усі надані пропозиції з питань публічного управління, кооперації та комунікації були враховані професором Райнером Лангошем й іншими експертами АПД та відображені під час фінальної презентації навчального плану. Перевагою реалізації навчальної програми є розроблення матриці компетентностей, у якій розписані знання та вміння, які отримають слухачі при вивченні кожного модуля.
 
 
Модератор круглого столу Марія Ярошко підсумувала результати виступів та обговорення. Вона запевнила, що надалі АПД сприятиме запровадженню пілотного проєкту підготовки представників ОТГ за навчальним планом підвищення кваліфікації “Розвиток сільської місцевості в Україні” у декількох аграрних закладах освіти.
 
 
Сергій Приліпко,

 

 доктор наук з державного управління, доцент

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook