120 років від дня народження академіка Петра Мефодійовича Василенка: вдячна пам’ять і шана корифею агроінженерної науки

18 жовтня 2020, 14:39
м. Київ НУБіП України

 

 

17 жовтня 2020 року педагогічна і наукова спільнота, студентство НУБіП України, освітніх і наукових закладів аграрної галузі, конструктори та інженери – розробники і виробники сільськогосподарської техніки відзначили 120-річчя від дня народження Петра Мефодійовича Василенка (1900-1999 р.р.) – видатного вченого, корифея землеробської механіки, академіка ВАСГНІЛ, академіка НААН України, член-кореспондента НАН України, академіка РАСГН, доктора технічних наук, професора.


П.М. Василенко, доцент Київського інституту механізації і електрифікації сільського господарства. 1933 р.

Колектив кафедри сільськогосподарських машин, 1956 р. П.М. Василенко – 1-й ряд, 3-й справа

     П.М. Василенко народився 17 жовтня 1900 року в селі Мигія, Первомайського району, Миколаївської області в багатодітній родині незаможних селян і пройшов нелегкий, складний і разом з тим яскравий, сповнений плідної праці, творчих задумів, ідей, наукових досягнень шлях від учня чотирирічної школи (1907-1911 рр.) до знаного у нашій країні і за її межами видатного науковця, академіка. Він зробив вагомий внесок у розвиток землеробської механіки, механізації, електрифікації й автоматизації сільськогосподарського виробництва України, підготовку та виховання інженерних і наукових кадрів. Його наукові праці присвячені вирішенню проблем сільськогосподарської механіки, розробленню теоретичних основ удосконалення існуючих і створення нових конструкцій сільськогосподарських машин, методики наукових досліджень в області сільськогосподарської техніки, питанням електрифікації та автоматизації виробничих процесів у сільськогосподарському виробництві. Серед них, зокрема, такі фундаментальні і широко відомі книги як «Теория движения частицы по шероховатым поверхностям сельскохозяйственных машин», «Культиваторы», «Автоматизация процессов сельскохозяйственного производства», «Введение в земледельческую механику».


Науковий семінар П.М. Василенка. Початок 1980-х років

Академік П. М. Василенко. Пора мудрості. Середина 1990-х років

     П.М. Василенко є автором понад 200 наукових праць, ним підготовлено 7 докторів і понад 60 кандидатів технічних наук. Серед його учнів – академіки і член-кореспонденти НААНУ, АІНУ та РАСГН, заслужені працівники народної освіти України та заслужені діячі науки і техніки України.
     Наукові здобутки П.М. Василенка знайшли визнання не тільки у нашій країні, а й у світі: його праці видані у Франції, Чехословаччині, Болгарії, Румунії, Китаї, цитуються у США. П.М. Василенко – один з перших лауреатів найвищої нагороди у галузі механізації та електрифікації сільського господарства – Золотої медалі імені В.П. Горячкіна (за номером 3). Біографія П.М. Василенка увійшла до сьомого видання Міжнародного довідника видатних людей другого тисячоліття, виданого Американським Біографічним Інститутом (ABІ).


     Вшанування пам’яті академіка П.М. Василенка у день 120-річчя від дня його народження, 17 жовтня 2020 року. На кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка біля меморіальної дошки на його честь, навчальний корпус №7 (справа наліво): В.В. Братішко, декан механіко-технологічного факультету; І.М. Сівак, заст. декана; Д.Г. Войтюк, проф. кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка і М.С. Волянський, доц. цієї ж кафедри; І.Л. Роговський, директор НДІ техніки і технологій

     Ім'ям П.М. Василенка названа кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки НУБіП України, його ім'я присвоєно Харківському національному технічному університету сільського господарства. Щорічно проводяться міжнародні наукові конференції, присвячені пам'яті П.М. Василенка.
     З особливою теплотою згадують про свого видатного колегу, вчителя, щиру, добру і мудру людину, Петра Мефодійовича Василенка, його колеги по кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки НУБіП України, яка носить його ім’я і на якій він працював протягом 65 років (1935-1999 р.р.), з яких 22 роки очолював кафедру. Великим і значущим є його вклад у становлення кафедри в буремні 30-ті роки минулого століття, у відбудову її протягом повоєнних 40-х і 50-х років. Його людські і організаторські якості сприяли створенню на кафедрі дружньої і творчої атмосфери, де шанувались досвідчене старше покоління, відданість освітній і науковій діяльності, всіляко підтримувалось молоде покоління педагогів і науковців. Як результат – створення потужної і знаної наукової школи академіка П.М. Василенка. Незмінний успіх мали його традиційні регулярні наукові семінари, які збирали довкола П.М. Василенка не лише співробітників кафедри, але й представників інших кафедр, закладів освіти і науки.

     Ім’я, діяльність і життєвий шлях видатної особистості, академіка Петра Мефодійовича Василенка, назавжди залишиться у пам’яті його колег і продовжувачів його плідних наукових і освітніх справ.


     Вшанування пам’яті академіка П.М. Василенка у день 120-річчя від дня народження, 17 жовтня 2020 року. Алея слави, біля погруддя академіка П.М. Василенка (справа наліво): І.М. Сівак, заст. декана; В.В. Братішко, декан механіко-технологічного факультету; С.М. Ніколаєнко, ректор НУБіП України; М.С. Волянський, доц. кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка та професор цієї ж кафедри Д.Г. Войтюк; І.Л. Роговський, директор науково-дослідного інституту техніки і технологій

     Вшанування пам’яті академіка П.М. Василенка у день 120-річчя від дня його народження, 17 жовтня 2020 року. На могилі П. М. Василенка с. Новосілки, околиця м. Києва (справа наліво): проф. Д.Г. Войтюк і М.С. Волянський, доц. кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка; І.М. Сівак, заст. декана механіко-технологічного факультету

Олександр Ямков,
доцент кафедри сільськогосподарських машин та
системотехніки ім. акад. П.М.Василенка

 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook