«Інноваційне підприємництво та стартап екосистема» в рамках ініціативи «Підприємницький університет»

25 вересня 2020 року

Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту, будучи учасником ініціативи «Підприємницький університет» від мережі академічних стартап-інкубаторів YEP та впроваджуючи у навчальний процес курс «Інноваційне підприємництво та управління стартап проєктами» в рамках дисципліни «Міжнародні програми та гранти», вже не перший рік працює зі студентами по стартап-проєктах та реалізації їх підприємницьких ідей.

23 вересня 2020 року відбулась перша відкрита лекція в рамках цього курсу, темою якої стало знайомство зі стартап екосистемою. Лекція проводилась в офлайн форматі та транслювалась через Zoom-конференцію для тих, хто зараз навчається дистанційно. Таким чином, даний захід об’єднав понад 100 учасників – викладачів і студентів різних спеціальностей не тільки НУБіП України, а й студентів 3-го курсу спеціальності «Фінанси» Боярського коледжу екології і природних ресурсів.

Відкриваючи лекцію, декан факультету аграрного менеджменту, к.е.н., доцент Анатолій Остапчук зазначив, що дана ініціатива є важливою в сучасних умовах співпраці університетів і бізнесу, а навчання на спеціальності «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» допоможе студентам використовувати наявні грантові ресурси міжнародних донорів та організацій.

Завідувачка кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, д.е.н., професор Лідія Шинкарук привітала студентів із початком навчального року і побажала успішно використовувати можливості, які надає спеціальність «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» та ініціатива «Підприємницький університет». Лідія Василівна також наголосила на важливості набуття навичок зі створення ідеї, пошуку дієвої команди та вміння реалізовувати і подавати власні проєкти на грантові конкурси.

Вступну лекцію на тему «Інноваційне підприємництво та стартап екосистема» представив Андрій Заікін, Founder YEP Incubator. Лекція включала питання визначення стартапів та їх роль у світовій економіці, зв'язок науки та інновацій, стадії руху стартапу та огляд стартап екосистеми України. Андрій поділився прикладами успішних кейсів відомих стартапів, таких як Airbnb та Diageo, які розпочинались із простої ідеї оренди койко-місця і з чіткого виробничого завдання боротьби з фальсифікатом, відповідно, та розвинулись в успішні бізнеси. Також на лекції було презентовано кейс агростартапу з вирощування мікрогріну, який є учасником YEP інкубатора.

Програма «Підприємницький університет» рецензована колегами із Естонії, США, Ізраїлю та підтримана численними партнерами і державою — Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством освіти і науки України, а викладачі курсу отримують постійну підтримку експертів та менторів YEP.

В ході лекції присутні задавали багато питань стосовно створення і впровадження стартапів в життя, на які отримали докладні і ґрунтовні відповіді. Ми віримо, що студенти НУБіП України обов’язково створять нові стартапи та реалізують свої ідеї, адже вони можуть їх подавати до розгляду рамках щорічного конкурсу, ініційованого кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту "ВІД ІДЕЇ ДО УСПІХУ" та проходити відбір до YEP інкубатора.

Ірина Титарчук,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook