Колектив кафедри статистики та економічного аналізу вітає Василя Кириловича Савчука з 80-літтям!!!

6 вересня 2020 року

6 вересня 2020 року святкує славний ювілей

доктор економічних наук, професор,

фундатор кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України,

заслужений працівник освіти України,

відмінник освіти України, заслужений професор НУБіП України САВЧУК ВАСИЛЬ КИРИЛОВИЧ!

 

Савчук В.К. народився 6 вересня 1940 р. у с. Мигалівці Барського району, що на Вінниччині, у селянській родині Кирила Даниловича і Марії Степанівни Савчуків, де вже підростали брат Сергій і сестра Олена. Нелегка селянська праця була основою життя і найголовнішим чинником у вихованні. Василь Савчук вчився у школі легко й охоче, особливі здібності мав до точних наук. Після закінчення школи пішов працювати бухгалтером місцевого колгоспу «Родина». Згодом зрозумів, що саме ця робота визначає його подальший шлях. Але потрібно здобувати вищу освіту, щоб отримати більш ґрунтовні економічні знання. Тож він обрав бухгалтерське відділення факультету економіки і організації Української сільськогосподарської академії, яке з відзнакою закінчив у 1965 р.

Василь Кирилович донині вдячний своїм учителям - академіку НААН В.В. Юрчишину, члену кореспонденту НААН І.Н. Романенку, професорам В.В. Бондаренку, П.А Гірку, Й.С. Завадському, Л.Я Зрібняку, Г.Т. Лещенку, Ю.Я. Литвину, доцентам О.І. Бідію, С.М. Рогаченку, Б.М. Бобошку, А.І. Скріпніченку та іншим - за їхній професіоналізм та доброзичливе, щире ставлення до студентів.

Державна екзаменаційна комісія академії рекомендувала здібного випускника В. Савчука для навчання в аспірантурі. За державним розподілом він працював молодшим науковим співробітником у Миколаївській обласній дослідній станції, відслужив в армії, попрацював заступником головного бухгалтера Богуславського районного відділення «Сільгосптехніка» на Київщині, а з жовтня 1967 р. став аспірантом академії денної форми навчання за спеціальністю бухгалтерський облік, контроль і аналіз господарської діяльності. Результатом напружених наукових пошуків став захист у 1971 р. кандидатської, а в 1996 р. - докторської дисертацій.

З 1970 р. трудова біографія В. К. Савчука пов’язана з кафедрою статистики та економічного аналізу НУБІП України, де він працював асистентом, старшим викладачем, доцентом, з вересня 1989 р. по червень 2018 р.— завідувачем кафедри, нині - професор кафедри.

За період роботи на вищезазначених посадах проявив себе як висококваліфікований фахівець, здібний організатор навчального і наукового процесу. Його науково-дослідна робота спрямована на дослідження трансформаційних процесів в сільськогосподарському виробництві, зокрема теорії й практики розробки механізмів ефективного господарювання при входженні аграрних формувань в ринкові відносини, їх адаптації до євроінтеграційних процесів, раціональне використання і відтворення земельного та біоресурсного потенціалу аграрних, лісогосподарських і рибогосподарських формувань, поліпшення оподаткування сільськогосподарських підприємств, удосконалення управління діяльністю аграрних формувань за рахунок розвитку теорії, методології й практики  економічного, фінансового, проектного та бізнес-соціального аналізу.

В. К. Савчук є автором/співавтором понад 200 наукових і навчально-методичних праць, серед яких 12 підручників та навчальних посібників, 19 монографій, понад 90 наукових доповідей і статей, включаючи наукометричні бази Scopus і Web of Science, низки рекомендацій, впроваджених різними міністерствами, відомствами та суб’єктами господарювання. Загальний обсяг наукових і навчально-методичних праць становить більше 300 д. а.

Тридцять вихованців наукової школи професора Савчука стали кандидатами економічних наук, п’ять з них — навчалися та захистилися у Російській Радянській Федеративній Соціалістичній Республіці, яких він підготував, працюючи за запрошенням у Брянській державній сільськогосподарській академії. П'ять здобувачів стали докторами економічних наук, один з яких - під його керівництвом.

Майже 15 років Василь Кирилович був членом експертної ради ВАК України, приймав участь у роботі Методологічної ради з бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, він є членом спеціалізованих учених рад із захисту дисертацій, опонує кандидатські і докторські роботи, є членом редакційної ради науково-виробничих журналів та наукових вісників.

Професор В. К. Савчук проводить значну навчально-організаційну роботу. Він — експерт Міністерства освіти і науки України з акредитації навчальних економічних спеціальностей, член методичної ради з питань бухгалтерського обліку Міністерства аграрної політики і продовольства України, член підкомісії з обліку та аудиту Науково-методичної комісії з економіки і підприємництва Міністерства освіти і науки України.

Протягом багатьох років він призначається Головою ДЕК (ЕК) з атестації випускників економічного профілю різних ВЗО. Зокрема вузів Радянського Союзу: Санкт-Петербургського державного аграрного університету, Ашхабадського сільськогосподарського інституту, Дагестанського сільськогосподарського інституту, Мічурінського плодоовочевого інституту та ВЗО України: Житомирського Національного агроекологічного університету, Київського національного економічного університету  ім. Вадима Гетьмана, Львівського національного аграрного університету, Миколаївського національного аграрного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного університету податкової служби України, Національного університету харчових технологій, Уманського національного університету садівництва, Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», Державного університету інфраструктури та технологій, Дніпропетровського державного аграрного університету, Конотопського відділення Європейського університету, Подільського державного аграрно-технічного університету, Київського славістичногоуніверситету, Київського університету туризму, економіки і права, Академії муніципального управління, Міжрегіональної академії управління персоналом, Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості та ін.

Василь Кирилович пишається своєю родиною. Дружина Ніна Тимофіївна, випускниця Національного університету харчових технологій, працювала в ЦБТІ Міністерства харчової промисловості України, 10 років завідувала лабораторією з оцінки якості зерна Української центральної лабораторії із сортовипробування, а останніх 15 років (до 2008 р.) працювала старшим викладачем кафедри технології зберігання і переробки продукції рослинництва НУБіП України. Подружжя виховало доньку та сина. Особлива гордість і надія усієї родини - онуки.

Колеги та студенти поважають Василя Кириловича Савчука за його щирість та готовність допомогти, що співзвучне з його життєвим кредо: «Поспішайте робити добро!».

Підтвердженням плідної роботи є чисельні відзнаки: Почесна грамота Кабінету Міністрів України (23. 05. 2018 р., № 28050); Подяка Миколаївського аграрного університету (27. 04. 2018 р.); Почесна грамота Верховної Ради України (06. 11. 2015 р., №1543); Почесна грамота НУБіП України (09. 2015 р.); Подяка Голови Київської обласної державної адміністрації (01. 09. 2014 р.); Почесна грамота Міністерства фінансів України (14.07.2010 р.); Подяка Методичної ради з питань бухгалтерського обліку при Міністерстві аграрної політики України (16.07.2010 р.); Подяка Прем’єр-міністра України (04.11. 2011 р. № 14130); Почесна грамота НУБіП України (09.2010 р.); Почесна грамота федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України (19. 09. 2008 р.); «Заслужений працівник освіти України» ( Посвідчення № 2596, 31. 10. 2008 р., № 986); Заслужений професор національного аграрного університету (диплом ЗПр НАУ № 0012, 30. 08. 2005 р.); Подяка Академії муніципального управління (05. 04. 2005 р.); «Відмінник освіти України» (Посвідчення № 57274, 13. 03. 2002 р., № 185-к); Почесна грамота Міністерства освіти України (1998 р. № 43523); Почесна грамота  Національного аграрного університету (27. 06. 1998 р.); Медаль «В память 1500-летия Киева» (18. 07.1983 р.).

  

ВЕЛЬМИШАНОВНИЙ ВАСИЛЬ КИРИЛОВИЧ!!!

Колектив кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України щиро вітає Вас, високопрофесійну особистість, відданого справі викладача, прогресивного та талановитого науковця, який упевнено може пишатися своїм духовним та інтелектуальним потенціалом, успіхами та досягненнями з 80-річним ювілеєм!!!

У день Вашого ювілею бажаємо Вам міцного козацького здоров'я, плідної праці та успішних проектів на науково-педагогічній ниві, сімейного благополуччя, щасливих подій, радісних звісток!

Нехай Ваші дні будуть наповненні повагою і любов'ю рідних, друзів і колег, удачею, прекрасним самопочуттям і оптимістичним настроєм!

 

Всіх благ Вам і гармонії душі!!!

 

Слово про вчителя

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook