Про актуальні питання науки і практики при впровадженні системи НАССР в Україні

26 червня 2020 року

Співробітники кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька 24 червня 2020 року взяли активну участь у Всеукраїнській науково-практичній онлайн-конференції «Впровадження системи HАССР в Україні. Актуальні питання науки і практики», яка була організована Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» (м.Київ, вул. Смілянська 11, конференц-зал №2 (для спікерів). Модератором конференції була професор кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька Якубчак Ольга Миколаївна. Також вона виступила із доповіддю на тему: «Сучасні системи гарантування безпечності та якості харчових продуктів». У заході взяли участь понад 100 учасників. В процесі обговорення доповідей була активна дискусія. 

До розгляду на конференції були запропоновані наступні питання:
1. Освітньо-наукові підходи щодо впровадження системи НАССР. Роль системи освіти у підготовці фахівців для впровадження системи НАССР на виробництвах.
2. Система ідентифікації та оцінки небезпечних факторів в процесі технології харчових продуктів і кормів, яка гарантує їх безпечність в результаті управління визначеними критичними контрольними точками (ККТ).
3. Впровадження системи НАССР та її етапи.
4. Безпечність харчових продуктів, небезпечні фактори та ризики.
5. Аналіз небезпечних факторів і критичні контрольні точки.
Спікерами на заході були Вакарчук Тетяна Володимирівна, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та кормів Держпродспоживслужби України з доповіддю Основні принципи контролю впровадження системи НАССР в Україні.
Веремеєнко Владислав Вікторович, директор Громадської спілки «Асоціація з інтеграції НАССР» представив доповідь на тему: Використання цифрових технологій у процесі розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

Сімонов Маріан Романович, д-р вет. наук, старший науковий співробітник, в.о.зав.кафедри ветеринарно-санітарного інспектування Львівського НУВМ та БТ ім.С.З.Ґжицького розповів про Міжнародний аудит і сертифікацію системи управління безпечністю харчових продуктів.

Про визначення точок безпечності продуктів птахівництва доповіла Фотіна Тетяна Іванівна, д-р вет. наук, професор, завідувач кафедри ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки і якості продуктів тваринництва Сумського НАУ.

Сілонова Наталія Борисівна, доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції НУБіП України визначила Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР.

Контроль параметрів технологічних процесів у системі НАССР були висвітлені Богатко Надія Михайлівна, канд. вет. наук, доцент, завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи Інституту післядипломного навчання керівників та спеціалістів ветеринарної медицини Білоцерківського НАУ.

Приліпко Тетяна Миколаївна, д-р с-г. наук, професор кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету розповіла про Система простежуваності походження продуктів рибного промислу та аквакультури.
Нагорняк Руслан Романович, керівник, провідний аудитор НАССР Центру безпечності харчових продуктів розповів про Розробку та впровадження програм-передумов як запоруку ефективного функціонування системи безпечності харчових продуктів та контролю за небезпечними факторами.


По завершенню заходу відбулася дискусія учасників та підведення підсумків.

Ольга Якубчак
професор кафедри ветеринарної гігієни
імені професора А.К.Скороходька

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook