Що потрібно знати про робочу програму навчальної дисципліни та силабус

8 червня 2020 року

 У глосарії Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з’явився новий для вищої освіти України термін – «Силабус». З моменту його появи багато закладів вищої освіти постали перед дилемою: який документ необхідно використовувати формуючи навчально-методичне забезпечення навчальної дисципліни – робочу програму навчальної дисципліни, чи силабус, чи і те й інше?

     Намагаючись іти в ногу з модою в нормативній лексиці, частина закладів освіти основний документ навчальної дисципліни назвала силабусом, але його зміст залишився дослівною копією робочої програми навчальної дисципліни. Такі дії Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти трактує як підміну понять. Чим подібні та відрізняються ці два документи спробуємо розібратися детальніше.
     Робоча програма навчальної дисципліни – це нормативний документ університету, що визначає місце навчальної дисципліни в системі професійної підготовки фахівця, мету й завдання її вивчення, роль та значення дисципліни для забезпечення оволодіння здобувачами вищої освіти системою необхідних знань та вмінь. Як відомо, робоча програма навчальної дисципліни розробляється лектором – провідним викладачем кафедри або створеною для цього робочою групою кафедри, яка викладає таку дисципліну на основі освітньої програми та навчального і робочого навчального планів підготовки фахівця певного освітнього ступеня.
     За визначенням Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти силабус – це документ, в якому роз’яснюється взаємна відповідальність викладача і студента (більше про силабус:
https://naqa.gov.ua/wp-content/uploads/2019/08/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D1%83%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%A0%D0%A2%D0%9F.pdf).
    В ньому представляються процедури принципів оцінювання, політики академічної доброчесності і зміст курсу, а також календар його виконання. В силабусі мають бути озвучені вимірювані цілі, які викладач ставить перед своєю дисципліною. Студент має зрозуміти, чого він зможе навчитися, чим саме може бути корисним цей курс.
     Обов’язковими компонентами силабусу є анотація дисципліни, її місце освітній програмі, інформація про лектора, опис курсу, його структура та оцінювання засвоєння окремих його елементів, політика курсу, шкала оцінювання (форма силабуса на 2020-2021 н.р.).
     Отже робоча програма навчальної дисципліни – це нормативний документ університету, який є основою навчально-методичного комплексу дисципліни. На відміну від робочої програми навчальної дисципліни і її навчально-методичного комплексу, силабус створюється для студента і покликаний дати відповідь на запитання: що вчити? для чого вчити? які результати вивчення дисципліни? як оцінити отримані знання?
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook