Привітання Президента Національної академії наук України академіка Бориса Патона до Дня науки – 2020

16 травня 2020 року

Дорогі колеги, друзі, співгромадяни!

День науки знову й знову нагадує про те, яким великим подарунком еволюції та капіталом, що не знецінюється, є інтелект, і як ми як людство можемо й маємо ним послуговуватися.
Ми живемо у світі, що стрімко змінюється просто на наших очах – швидше, ніж за одне покоління. Світ неминуче стає менш безпечним і комфортним для людини як виду, а також для інших живих істот, де фактам значно важче, ніж псевдонауці та маніпуляціям, знайти шлях до широкого загалу, де все видається хитким і непевним.
Водночас залишається дещо непохитне, сказав би – константа, опорна стіна, котра не впаде, доки ми існуємо і, що найважливіше, мислимо, і мислимо критично. Звичайно, йдеться про науку.
Щоразу, коли наша цивілізація спотикається, компас науки показує, де ми схибили і як можемо повернутися на рівну дорогу. Сьогодні – мабуть як ніколи досі, – наука залишається останньою твердинею, здатною не просто задовольнити нашу одвічну допитливіcть чи надати людству конкурентні переваги у невпинній природній боротьбі за виживання. Коли ураганні вітри історії розхитують усталений світоустрій, наука залишається непорушним прихистком правди, об’єктивності й неупередженості. Коли людські закони стають неправовими або застосовуються вибірково, перед законами фізики, як слушно сказано, ми залишаємося рівними – незалежно від походження, статі, віросповідання, соціального і матеріального статусу та інших відмінностей.
Щиро кажучи, вчені дещо втомилися від ролі міфологічної Кассандри. Вони працюють для користі всіх і кожного. Вони як справжні провидці попереджають нас про нові виклики й загрози задовго до того, як ті постануть у всій своїй очевидності. Попереджають, аби ми звернули увагу, вчасно змінили стратегію поведінки, виправили помилки, яких припустилися. Наскільки це можливо.
На моє глибоке переконання кожен день року має бути днем науки, днем з наукою. Як заповідав Іммануїл Кант, майте мужність користуватися власним розумом. Опановуйте, поширюйте, пропагуйте знання! Навіть малі зусилля здатні змінити світ на краще, якщо їх достатньо.
Сердечно вітаю всіх зі святом науки та від усієї душі бажаю міцного здоров’я, доброго гумору і віри у свої сили!

 

З глибокою повагою,
Президент Національної академії наук України
академік НАН України
Борис Патон

Джерело

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook