ФАЙНЕ МІСТО ТЕРНОПІЛЬ - ЧЕРГОВА ЗАМІТКА ІЗ РУБРИКИ «ПІЗНАЄМО УКРАЇНУ РАЗОМ» ВІД СТУДЕНТА-ХАРЧОВИКА

14 травня 2020 року
НУБіП України

 Антонів Артем, староста групи другого курсу скороченого терміну навчання факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК продовжує роботу рубрики, яку сам ініціював.

Хочеться підтримати своїх одногрупників, оскільки, вони залюбки поширили мою ідею, та розповісти Вам про своє мальовниче та рідне місто - файне місто Тернопіль.
Тернопіль... Місто мого дитинства і юності... Приємно було б провести друзів вулицями файного міста. І ось сьогодні трапилася така нагода. Наша екскурсія онлайн, надіюсь, подарує вам справжню насолоду, бо Тернопіль дійсно неповторний. І своїми історичними пам'ятками, і сучасною архітектурою.
Тернопіль – одне з найцікавіших міст Західної України. Знаходячись у самісінькому її центрі, файне місто ввібрало неповторний колорит Галичини з австрійською архітектурою, красу Поділля та спокій Волині.

      У Тернополя значна та цікава історія, пов’язана, в першу чергу, із замком, який служив не тільки для оборони від турків і татар у XVI – XVII століттях, а й резиденцією місцевих правителів. Зараз це найстаріша будівля міста, під якою розташована ціла система підземель.

Тернопіль здавна був релігійним центром, оскільки тут проживали представники різних релігійних течій і народностей: поляки – римо-католики, українці – православні або греко-католики, євреї – іудеї та багато інших. Внаслідок цих обставин, у місті збереглися старовинні релігійні архітектурні споруди, зокрема:

     Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (давніше Домініканський костел Пресвятої Діви Марії та монастир), який збудований у II половині XVIII століття. У Катедрі можна піднятися на дзвіницю та побачити місто з висоти, а також відвідати підземні крипти, у яких скоро відкриється музей храмів міста.

   Кафедральний собор Різдва Христового, або Церква Різдва Христового, яка є також однією з найдавніших культових споруд Тернополя і збудована орієнтовно в кінці XVI – на початку XVII століть, як  частина міських оборонних споруд. За легендою у ній молився сам Богдан Хмельницький. Зараз у храмі знаходяться багато старовинних ікон, зокрема,  чудотворна ікона Божої Матері, а також горельєф хресної дороги та скульптура Мадонни.

    Церква Воздвиження Чесного Хреста (Воздвиженська або Надставна) — найдавніший храм Тернополя, пам'ятка архітектури національного значення, споруджений наприкінці XVI століття, що також була частиною міських оборонних споруд і знаходилась біля західної міської брами. Існує версія, що церква спочатку був частиною брами і вже пізніше стала власне храмом.

    Проте Тернопіль цікавий не тільки храмами, а й своєю архітектурою з типовими вузьким вуличками і австрійськими будинками, що зберегли дух старовини, а також пам’ятниками цікавим особистостям, наприклад, відомій оперній співачці Соломії Крушельницькій та літературним персонажам ("12-й стілець", "Людині - неведимці" та ін.).

 
Ну, і звісно ж, окрасою нашого міста є Тернопільський став - велика штучна водойма, розташована практично в центрі міста. Біля водойми працюють два пляжі - Дальній пляж та пляж "Циганка". По Тернопільському ставу в сезон навігації курсують теплоходи «Герой Танцоров» та «Капітан Парій» (колишній ПТ-50). У теплу погоду судна сполучають центр міста з Дальнім пляжем, а у прохолодніші дні роблять круїзи без зупинок. Окрім теплоходів, на озері можна побачити яхту з бортовим номером ТП-88-К. Вона швартується на пристані, що в парку ім. Т.Г. Шевченка. З 2017 року на ставі відкрили нову атракцію - найдовший в Україні фонтан, довжиною 210 метрів.
 
Тернопільський став заслужено вважають туристичним серцем міста. Це велика штучна водойма в Тернополі, створена на місці боліт на річці Серет. Мало хто знає, але історія Тернопільського ставу тягнеться ще з 1548 року. За основу взяли річку Серет, в заплаві якої звели оборонну ланку, яка слугувала додатковим захистом фортеці від турків і татар. У 16 столітті межі ставу часто переносилися – від Кутковець до Тернопільського замку. У 1550 році за наказом Яна Тарновського проводять направу греблі, лотків і водоспуску. Вже з 17 ст. на ставі працювали чотири млини, що давало великі прибутки. У водоймі розводили рибу, яку не лише продавали мешканцям міста, але й експортували до Польщі.
 
19 липня 1953 року, з’явилися не тільки зелений парковий килим – парк культури ім. Тараса Шевченка і блакитне дзеркало, а й два штучних острівка: Чайка (розташоване в центрі затоки) і острів закоханих з дерев’яною альтанкою-ротондою в центрі, що знаходиться на де-якій відстані від набережної серед чистих вод штучного озера. З тієї пори романтичний куточок тиші став улюбленим місцем проведення дозвілля не тільки юного покоління тернополян, а й символів душі міста, яка зберігає всі маленькі епізоди з життя його мешканців, що б вплести їх в нитку історії, перетворивши на легенду.
 
Поблизу озера в парку Шевченка можна відвідати зменшений аналог пам'ятки в Парижі - Єлисейські поля в Тернополі. В чудовому українському місті це невеликі алеї парку з двома пагорбами та оригінальми скульптурами. На Єлисейських полях відпочиває в основному молодь. У цій зеленій зоні люблять грати в фрізбі, бадмінтон та інші ігри, в яких можна позмагатися на свіжому повітрі. Тут часто проводять пікніки, гуляють батьки з дітьми, можна навіть побачити любителів зануритися у вигаданий світ з книгами в руках. І хоча Єлисейські поля Тернополя не так вражаючі, як в Парижі, проте місце все одно по-своєму унікальне і дуже миле.
 
Ще однією окрасою Тернополя є Театральний майдан і бульвар Тараса Шевченка.
Театральний майдан — головний майдан Тернополя, який разом із бульваром Тараса Шевченка композиційно утворює сучасне середмістя. У західній частині майдану є Тернопільський академічний обласний драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка. Театральний майдан — одне з улюблених місць відпочинку тернополян.

У сквері біля майдану розташований пам'ятник Тарасові Шевченку. Навпроти театру встановлено пам'ятник Незалежності. За ним, ближче до ЦУМу — пам'ятник Соломії Крушельницькій - пам'ятник видатній українській оперній співачці. Перший пам'ятник жінці в Тернополі і перший пам'ятник-монумент Соломії Крушельницькій у повний зріст у світі.

Окрім іншого, Тернопіль славиться ще й своєю багатою фестивально-ярмарковою традицією. В місті щорічно проходять різні фестивалі, серед яких найбільший - Міжнародний музичний фестиваль «Файне Місто». Гасло фестивалю – «Міст багато, файне – одне». Також традиційними стали фестивалі «Галицька дефіляда», «Коропфест», «Тернопільська брама», крафтовий фестиваль пива та м'яса «Фон Вакано Крафт», музичний фестиваль «Гамселить». Й інші гастрономічні фестивалі, усіх їх навіть не перечислиш, та й навіщо, якщо краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Тому запрошую всіх Вас в Тернопіль, оскільки тут кожен знайде те, що йому до душі.

І звичайно про підприємства харчової промистловості.

Запорука успіху ТОВ «Тернопільхлібпром» – висока якість хлібобулочних виробів, яка досягається насамперед використанням у їх виробництві високоякісних інгредієнтів - борошна та іншої сировини. ТОВ «Тернопільхлібпром»співпрацює тільки з самими надійними компаніями-постачальниками з хорошою репутацією. Проте враховуючи постійне розширення асортименту,ТОВ «Тернопільхлібпром»має потребу в постачальниках нових різноманітних натуральних наповнювачів і добавок, декоративних прикрас, пакувальних плівок обладнання і запчастин та багато чого іншого.

Компанія «Молокія» – це велика сім'я, що вже близько 20 років проявляє свою любов до мільйонів українських родин, виготовляючи корисні молочні продукти з натурального молока. «Ми любимо те, що робимо. І нам не однаково, що у Вашій склянці молока».
28 червня 1969 року новий молокозавод введено в експлуатацію. Підприємство почало випуск топленого молока, кефіру, ряжанки, айрану в скляних пляшках з кришкою з фольги. 1987 року завод переробив понад 108 тонн молока та вершків. За часів СРСР Тернопільський міський молокозавод входив в число провідних підприємств міста Економічне життя країни, безумовно, вносило свої корективи і в роботу підприємства. Проте у 2000 році на завод прийшла нова команда управлінців. Тоді на потужностях підприємства було створено ЗАТ «Тернопільський молокозавод», який у 2011 році став ПрАТ «Тернопільський молокозавод». Відтоді щорічно обсяги виробництва зростають на 25-30 %. Завод значно розширив асортимент продукції, відвоював свої ринки та налагодив власну систему доставки сировини та дистрибуції. В результаті поетапної реконструкції зараз виробничі потужності ПрАТ «Тернопільський молокозавод» дозволяють переробляти близько 250 тонн молока в день. Продукція підприємства об'єднана під торговою маркою «Молокія».

Опілля – найдавніша пивоварня у Тернополі.
В інвентарі 1672 року у Тернополі згадується п'ять пивоварень: Полянчина, Берка, Новіцького, Лейби та Нестайчишина, Мося та Федора Дівички.
Заснування пивоварні «Опілля» в 1851 році, розташованої недалеко за містом, біля Білої, у місцевості званій "Провалиха". Це була ПЕРША в Тернополі велика пивоварня,стала одним із місць відпочинку, пиво тут відпускали прямо із пивоварні за дешевшою ціною і зразу ж приймали пляшки назад.
Протягом січня-травня 2011 року почався новий етап в історії відродження «Опілля». Вдалося майже у два рази збільшити об’єми основного виробництва, що дозволило закласти добрий фундамент для подальших економічних успіхів. Підприємство перетворилося у будівельний майданчик. До роботи залучалися не лише фахівці безпосередньо причетні до броварства, але й до високих технологій аерокосмічної галузі та атомної енергетики. «Опілля» відновило випуск відомих сортів пива “Жигулівське” та “Княже”.
З 2015 р. на 50 % щороку зростає виробництво корпорації «Опілля». Продукція компанії поширується на ринку. Проведено реконструкцію холодильного обладнання, що дозволило повністю відмовитися від застарілих систем аміачного охолодження. Розпочалися роботи з впровадження обладнання для переробки дробини та інших відходів. Вперше «Опілля» стало найбільшим платником податків Тернопільщини.

Сучасність... Ідея відновлення натурального виробництва, помножена на досвід, наполегливу працю та український інтелект, відродила велике підприємство, що на сьогодні є однією з візитівок не лише Тернопільщини, але й України. Акціонери підприємства впевнені — повернення до всього натурального, природного буде головною тенденцією економіки ХХІ століття, а ті, хто шукають взаємну вигоду для виробника, споживача та суспільства загалом, вестимуть Україну до спільного виграшу.

«Тернопільський м’ясокомбінат» є структурним підрозділом компанії «Агропродсервіс». Відновив свою роботу у 2016 році. Особливістю продукції «Тернопільського м’ясокомбінату» є те, що кожен вид ковбаси, напівфабрикатів, свіжого м’яса чи консервації виготовлені зі свинини, яловичини чи курятини власного виробництва. А гарантію якості продуктів контролюють у власній та державній лабораторіях та через свою торгову мережу, яку зараз активно розвивають.
Також на даний момент частина виробництва знаходиться на етапі пуско – налагоджувальних робіт. На сьогодні на «Тернопільському м’ясокомбінаті» вже працюють такі цехи:
Консервний цех
Цех сирокопчених ковбас
Цех варено–копчених ковбас
Цех з обвалки м’яса
Цех по забою свинини та ВРХ
Цех по забою птиці
 
 
Кондитерські традиції «ТерА» здавна відомі в Україні та за її межами і давно встигли зарекомендувати себе з найкращої сторони. Відмінний смак і висока якість продукції, турбота про інтереси споживача — ось риси, які поєднує в собі колектив фабрики.
Підприємство засноване в 1945 році під назвою «Артіль «Харчокомбінат».В 1996 році відповідно до Указу Президента України «Про прискорення приватизації майна в агропромисловому комплексі» підприємство перетворено у відкрите акціонерне товариство «Тернопільська кондитерська фабрика». В липні 2000 р., у відповідності з рішенням Загальних зборів акціонерів, товариство перейменоване уВАТ «ТерА».

На сьогодні ВАТ спеціалізується на випуску різноманітних кондитерських виробів: вафлі, пряники, печиво, зефір, мармелад, драже, східні солодощі, цукерки асортимент яких налічує понад 80 найменувань. Освоєно також випуск хлібо-булочних та макаронних виробів. За підсумками роботи 2000 р. ВАТ «ТерА» визнано переможцем конкурсу «Підприємство-2000» у номінації «Зроблено в Тернополі».

ТзОВ "Агровіта"презентує на українському ринку такі види м'ясної продукції:
  • варені;
  • шинковані;
  • напівкопчені;
  • варено-копчені;
  • сосиски;
  • сардельки;
  • делікатеси з курятини та свинини.

Суворий контроль та дотримання технології виробництва дозволяє виготовляти продукцію висої якості, яка відповідає санітарним нормам. Кожен продукт виготовляється до вимог ДСТУ та ТУ. Ковбаси виготовляються на сучасному обладнанні та за традиційною рецептурою, тому їхній смак завжди відмінний та довершений. Компанія зарекомендувала себе як надійний постачальник та представляє свою продукцію у багатьох містах України. 

ТМ "Галичина Ласунка" - виробник морозива в Україні з 1997 року. Із самого початку своєї діяльності компанія дотримувалася встановлених стандартів якості, ретельно слідкувала за тим, щоб готова продукція була не тільки смачною, але й повністю безпечною. Розробляючи власні унікальні технології виробництва морозива, компанія залишилась вірним основним принципам роботи. Саме тому можна не сумніватись, що будь-яка пачка морозива ТМ "Ласунка" - натуральний продукт, створений із найкращих компонентів.

Цілий комплекс агрегатів забезпечує безперебійну роботу молочного та шоколадного цехів, а також цеху джему, завдяки чому покупці можуть насолодитись улюбленими смаками морозива: від найпростішого на перший погляд вершкового морозива у вафельному стаканчику до торта-морозива.

«Але нічого цього не було б без любові і визнання наших улюблених клієнтів. Адже кожна наступна пачка морозива фасується з думкою про маленьких і великих ласунів, настрій яких помітно покращується, варто лише розгорнути шелестку упаковку» - зазначають представники підприємства.
 
 
Це основні великі підприємства – виробники, які розташовані безпосередньо в місті Тернополі. А ще понад 150 підприємств різних потужностей розташовані в місті та області. Вони виготовляють якісну продукцію, яка користується попитом та  широко поширина, як на українському, так і на іноземних ринках.
Славиться Тернопіль і своїм інтелектуальним потенціалом. За чисельністю докторів і кандидатів наук на 10 тисяч населення займає провідні позиції в державі, а кількістю студентів на таку ж чисельність населення поступається лише Києву і Харкову

Вузи Тернополя представлені всіма типами навчальних закладів. Це і Тернопільські університети, і інститути, і академії, в яких є як платне навчання, так і можливість пройти на бюджет. Тернопільські вузи приймають не тільки українців, а й іноземних громадян, які приїхали у Тернопіль для здобуття вищої освіти.

Можна ще безліч говорити та писати про своє рідне місто, яке дало мені можливість побачити цей світ, сприйняти (хоча не завжди хочеться) його таким, який він є, зустріти людей, які залишили свій слід в моєму житті. Саме з Тернополя почалась моя нова історія. Скільки він знає секретів, скільки він бачив приємного, чуттєвого, радісного (бувало по - різному), особливого, скільки ми залишались з ним на однинці. Звучить як признання у коханні, і це дійно так. Моє місто, яке завжди буде зі мною в серці. Ти допоміг мені стати тим, кого я хочу бачити в майбутньому і я знаю точно – ми з тобою не розлучимось.

Завжди з нетерпінням чекаю зустрічі з тобою і запрошую Вас познайомитись з маленькою душею під назвою Тернопіль!

Артем Антонів
студент групи ХТ-2 ст
факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook