Студенти факультету аграрного менеджменту в рамках курсу «Самоменеджмент» діляться картою розвитку особистої ефективності під час вимушеного карантину

26 березня 2020 року

Пандемія вірусу - час для паніки, чи для самовдосконалення? Або карантин – час діяти!

Зважаючи на ситуацію, яка склалась не лише в нашій країні, а й в усьому світі, ми можемо обрати для себе різні варіанти розвитку подій. Ми можемо піддатись загальній паніці та скуповувати всю гречку в супермаркеті, а можемо навчитись готувати різноманітні страви з рису. Вдосконалювати свої кулінарні навички, самостійно розробляти рецепти та залучати свою сім’ю до спільного проводження часу на кухні. І зараз я не про рис… Для нас це унікальний час, коли роботу ми можемо виконувати, не встаючи з ліжка, коли ми більше часу можемо проводити зі своїми рідними та маємо можливість самовдосконалюватись. Головне – правильно організувати свій час. Для цього обов’язково повинні бути дедлайни. Отож, виставте їх собі та чітко контролюйте свою роботу. Вигадайте для себе систему бонусів. До прикладу, перегляд тревел відео, чи солодощі та отримуйте це після кожної виконаної роботи. Це час, коли ми можемо дізнатись багато нової інформації, не виходячи з дому, адже ми маємо доступ до великої кількості онлайн-курсів, вебінарів, програм розвитку. Якщо ніколи це не робили, обов’язково варто спробувати. Коли, як не зараз? А ще, це час для відпочинку. Це максимально підходящий період, для того щоб дочитати книгу, яку залишили на 5-тій сторінці, час для сну, для перегляду фільмів, для того, щоб приготувати домашню шарлотку замість магазинного печива. Час для того, на що його раніше не вистачало. Головне, використати цей час по максимуму, фільтрувати своє інфополе, думати критично та в будь-якій ситуації бачити можливості для розвитку і не втрачати їх.

 

Сьогодні ми живемо в складний та непередбачуваний час. Через страшний вірус велика частина нашого світу вимушена ізолюватися від навколишнього середовища аби зберегти здоров’я собі та своїм рідним. Звичайно, карантин понесе за собою безліч проблем та негативних наслідків для економіки країни та світу. Компаніям необхідно це врахувати і спробувати, якщо не уникнути зовсім, то бодай мінімізувати збитки. Враховуючи ситуацію яка склалася, більшість керівників організували дистанційну роботу, дозволили своїм співробітникам працювати з дому та знаходитися поруч із сім’єю. Тож як робітникам бути продуктивними, не відволікатися на домашні справи та вчасно виконувати поставлені роботодавцем завдання? Як не панікувати? Безумовно, не слід вважати карантин покаранням та зациклювати свої думки на хворобі, яка несподівано захопила світ. Оточуйте себе позитивними новинами, поменше прислухайтесь до думки псевдоекспертів, не читайте статті на невідомих, не перевірених інтернет-ресурсах. Від роботи вдома можна знайти багато плюсів. Наприклад, не потрібно прокидатися о 7:00 та, не встигнувши поснідати, їхати на роботу щоб о 8:00 бути в офісі. Та все ж таки, необхідно побудувати власний графік роботи та намагатися прокинутися якомога раніше. Досить ранній підйом – запорука успіху та продуктивності протягом всього дня. Звільнений на дорогу та збори час можна присвятити книзі, медитації чи фізичним вправам. Необхідно робити перерви - бажано кожну годину і мати хороше освітлення за робочим місцем. І не забувайте про вихідні. Не потрібно робити собі занадто велике навантаження, інакше може статися момент перегорання і у вас взагалі не залишиться сил та енергії працювати. Під час роботи намагатися не відволікати свою увагу на соціальні мережі, відповідати на повідомлення лише колегам, адже, зв’язок з ними безумовно важливий. Встановлюйте для себе дедлайни, не послаблюйте умов виконання завдань. Не треба забувати, що у нас з’являється більше часу на себе. Використайте його з максимальною користю. Можливо Ви давно хотіли вдосконалити свою англійську чи спробувати опанувати якусь іншу мову, зайнятись спортом, іншим видом діяльності – все у Ваших руках. Багато компаній розмістили в інтернеті різноманітні курси, лекції та тренінги, які на час карантину абсолютно безкоштовні. З’явилась можливість відвідати 10 найкращих музеїв світу не виходячи з дому: віртуальні тури та онлайн-колекції для корисного проведення вільного часу. Нарешті можна зайнятись саморозвитком, більше приділити увагу художній та науковій літературі, фільмам. Зрештою, є можливість подивитись улюблений серіал, на який раніше не вистачало часу. Також потрібно приділяти увагу рідним, у цьому можуть допомогти настільні ігри та щось подібне. Отож, необхідно налаштувати себе на плідну роботу, ні в якому разі не опускати руки, підтримувати свою продуктивність протягом всього карантину, використати наданий нам час з максимальною користю для себе.

Анастасія Шпирко,
Анастасія Лисич

студентки 2 курсу ФАМ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook