Студенти факультету аграрного менеджменту обговорили вплив на українську економіку епідемії коронавірусу в Китаї

24 лютого 2020 року

   Вивчаючи виробничі можливості України і роль аграрного сектора у формуванні експорту, завідувачка  кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Шинкарук запропонувала нам для обговорення актуальну тему «Як поширення коронавірусу зможе вплинути на українських експортерів і привабливість держоблігацій та інвестицій». З короткою доповіддю виступила студентка четвертого курсу факультету аграрного менеджменту Анжеліка Кошева.

   В рамках обговорення ми висловлювали своє бачення щодо прогнозів агентства Moody's для глобальної економіки в разі епідемії коронавірусу, суть якого в тому, що найпершими зазнають змін у бік зниження ціни на сировинні товари, паливо та залізну руду. Варто зауважити, що друге місце у експорті української продукції посідає Китай — 7 % ($2 897,6 млн), до цієї країни експортується 45% ріпаку, 14% кукурудзи та майже чверть обсягів пшениці та сої. Тому ця сфера, на нашу думку, і зреагує на погіршення економічної ситуації.
   Проаналізовані нами інформаційні джерела також демонструють, що березневі ф'ючерси на соя-боби та кукурудзу подешевшали на 0,8%, до $8,94 за бушель та на 1,1%, до $3,83 за бушель відповідно, а ф'ючерси на пшеницю з поставкою в березні втратили в ціні 1,8%, знизившись до $5,63 за бушель. Епідемія, викликана коронавірусом, її вплив на попит і порушення транспортного сполучення стали негативним шоком для світового ринку сільгосппродукції.
   Окрім того, цікавою є інформація про падіння акцій Alibaba на 12%, зростання ціни золота на 5% та зниження вартості акцій інших міжнародних компаній, що стало підставою для купівлі акцій китайськими компаніями за низькими цінами.
   Результатом нашого обговорення стало твердження, що спалах коронавірусу в Китаї може мати довгострокові наслідки для української економіки і привести до скорочення експорту і зниження привабливості держоблігацій, саме про такий ризик йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за січень. Водночас у НБУ зазначають, що існує ризик тривалішого впливу на світову економіку і відчутних наслідків для економіки України, насамперед, через погіршення кон'юнктури на світових фінансових ринках в рік пікових виплат за зовнішніми зобов'язаннями.
   Фінансові аналітики, відслідкувавши падіння індексу цін на промислові метали, дійшли висновку, що коронавірус може стати «чорним лебедем» - 2020, що може мати не прогнозовані наслідки для глобальної економіки.
 
  
   Саме такі дискусії, в рамках лекційних курсів, дозволяють нам, студентам, відпрацьовувати навики критичного мислення і набувати досвіду аналізувати вплив глобальних трендів на економіку України. Викладачі кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту завжди пропонують пізнавальні дискусії і шукають нові підходи до викладання дисциплін, щоб зацікавити студента.
 
 
Катерина Гудим,
студентка четвертого курсу
Анна Дергач,
ст.викладач кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook