Всеукраїнський конкурс школярів «Юний селекціонер-генетик» – основа профорієнтаційної роботи

13 лютого 2020, 13:05
     Для підвищення ефективності дослідницької та експериментальної роботи на шкільних навчально-дослідних земельних ділянках та підготовки учнівської молоді до навчання у вищих навчальних закладах Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді спільно з кафедрою генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського НУБіП України проводять Всеукраїнський конкурс “Юний селекціонер і генетик”.
       Конкурс проводиться щорічно, починаючи з 2003 року. Має на меті залучення обдарованих учнів до науково-дослідницької роботи з селекції та генетики; створення умов для їх професійного самовизначення; надання допомоги у виборі професії; пошуку нових форм, методів та моделей організації науково-дослідницької діяльності з учнівською молоддю.
       Конкурс проводиться у два етапи - заочний і очний. До складу журі заочного і очного турів конкурсу входять науково-педагогічні працівники кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського. Голова конкурсу канд. с.-г. наук Жемойда В.Л., члени комісії - доценти: канд. біол. наук Башкірова Н.В., канд. с.-г. наук, в.о. зав. кафедри Макарчук О.С.
      Для участі в конкурсі «Юний селекціонер-генетик» в 2020 році подано 38 робіт школярів України. Роботи представлені учнями 8-11 класів з 14 областей – від Луганської до Івано-Франківської та від Чернігівської до Херсонської. Для участі в очному турі відібрано 17 кращих робіт, з них 11 виконані одинадцятикласниками. Найоригінальнішими роботами (на думку членів журі) є роботи Жулковської Злати (11кл.) «Удосконалення біотехнологічного методу отримання посадкового матеріалу Vaccinium corymbosum L.», Куцевича Антона (11кл.) «Мейотичний мутант томату із додатковим поділом мейозу» та Самойлич Юлії (9кл.) "Оцінка різних методів насіннєвого розмноження екологічно перспективного інтродуцента Pavlownia tomentosa (Thunb.) Steud." та багато інших.
Роботи учасників заочного туру.
 
Ілюстрації досліджень з робіт учасників конкурсу.
         Переможці заочного туру визначаються оргкомітетом і запрошуються до участі в очному, під час якого проводиться індивідуальний захист робіт та виконання письмових завдань.
       Очний тур буде проводитися у НЕНЦ 17-20 березня 2020 року Міністерством освіти і науки України, Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді за адресою вул. Вишгородська, 19.
      19 березня захист наукових робіт переможців конкурсу «Юний селекціонер-генетик» буде проведено в НУБіП України на агробіологічному факультеті (учбовий корпус №4, кімната 40). Початок захисту о 1000 год.
      На захист запрошуються студенти АБФ, аспіранти, які цікавляться питаннями генетики, селекції та насінництва та перспектив участі їхніх молодших колег в даному конкурсі.

Вітаємо учасників, бажаємо перемоги

та натхнення на нові наукові звершення!

Віталій Жемойда,
доцент кафедри генетики, селекції і насінництва

ім. проф. М.О. Зеленського 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook