Декан Микола Цвіліховський: Перспектива факультету ветеринарної медицини – у введенні новітніх технологій та використанні експериментальних методик у клінічній практиці

2 лютого 2020 року
     Традиційно на початку року ректор університету Станіслав Ніколаєнко проводить співбесіди з керівниками підрозділів, підбиваючи таким чином підсумки минулого року і формуючи завдання на майбутнє. Цей січень не став винятком: кожен керівник підрозділу звітував у своєму форматі. Розмова з деканом факультету ветеринарної медицини Миколою Цвіліховським виділялася детальним проведеним аналізом і, відповідно, підходом до постановки цілей.

  • Як готувалися до співбесіди?

     – У себе на факультеті ми традиційно на початку року проводимо свої співбесіди з керівниками кафедр, аби детально проаналізувати ситуацію. Слід сказати, що наш факультет суттєво реформовано: з 14 кафедр зараз утворили 11. І це гарно позначилося на результатах за всіма видами нашої діяльності. Тому на часі – другий етап цього процесу, а в подальшому – ще й третій. У нас працює потужний колектив, який забезпечує набір студентів і якісний освітній процес. Але, на жаль, не всі кафедри працюють рівнонапружено. Тому наше завдання – вирівняти роботу і звісно надалі поліпшувати якість навчально-виховного і дослідницького процесів, забезпечувати конкурентоспроможність випускників, сприяти росту професіоналізму кожного викладача і співробітника.

  • Які досягнення колективу у 2019 році вважаєте головними?

     – Звісно, те, що на факультеті підготовлено і випущено 338 фахівців, а у складних умовах минулорічної вступної кампанії прийнято на навчання 435 студентів. Крім того, свою кваліфікацію у 2019 році підвищили понад 800 фахівців з виробництва – лікарів ветеринарної медицини державної служби і приватної практики та інших фахівців Держпродспоживслужби України. І це дуже перспективний напрямок нашої роботи.
     Активно ведемо науковий пошук: виконувалися 39 наукових тем, у т.ч. 7 бюджетних, 4 – госпдоговірні і 2 – за міжнародними грантами. Із 792 наукових статей та тез конференцій 64 опубліковані у виданнях, що входять до міжнародної бази SCOPUS та інших.
    Продовжуємо готувати наукові кадри: у минулому році науковці факультету захистили 13 дисертацій, в т.ч. 3 – докторські. Отримали 5 міжнародних освітньо-наукових грантів. Взагалі наші викладачі і студенти постійно беруть участь у багатьох міжнародних заходах і проходять стажування за кордоном. А у нас навчається 18 іноземних студентів.
     Активно співпрацюємо з роботодавцями, в т.ч. з високотехнологічними підприємствами – Українською молочною компанією, Центром сучасної ветеринарної медицини, «Зоолюкс», «Алден-вет» та багатьма іншими.

  • Що вважаєте викликами на сьогодні?

     – По-перше, те, що спеціальність «Ветеринарна медицина» ліцензують виші, які ніколи її не мали, а відповідно не мають і достатньої матеріально-технічної бази, і кваліфікованих викладачів, щоб підготувати фахівця. І тут ми беремо насамперед якістю підготовки.
     По-друге, зростання числа студентів, які навчаються за контрактною формою навчання. Адже не секрет: щоб підготувати кваліфікованого лікаря ветеринарної медицини на рік навчання потрібно більше 70 тисяч гривень. Ми чудово розуміємо, що у сучасних економічних умовах для пересічного українця ця цифра досить таки відчутна, тому йдемо назустріч і контрактник платить 25 тисяч гривень на рік. Держава ж фінансує навчання повністю. От і рахуйте.

  • Які напрями розвитку вважаєте перспективними?

     – Робити собі ім’я, бренд, якщо хочете. Тут доцільно відкривати вузькоспеціалізовані кабінети під конкретного викладача, який має авторитет, знає іноземні мови, пройшов стажування за кордоном тощо. У цьому ж напрямі можемо (і будемо) готувати і регулярно проводити унікальні майстер-класи. Потрібно, щоб у нас можна було побачити і опанувати все цікаве, потрібне і нове.
     Продовжуватимемо роботу із вдосконалення якості освіти шляхом введення новітніх технологій та використання експериментальних методик у клінічній ветеринарній практиці. Для цього слід створити нові навчально-наукові лабораторії за стандартами факультетів ветеринарної медицини провідних європейських університетів, а саме – альтернативних методів навчання і досліджень (комп’ютерні технології, манекени тварин тощо), судової ветеринарної експертизи, пластинації біологічних об’єктів тощо.
     Зараз у процесі створення один із структурних підрозділів центру наукоємного обладнання – Українська лабораторія здоров’я тварин, що буде здатна вирішувати найскладніші науково-прикладні проблеми в галузі ветеринарної медицини нашої держави.
     Для популяризації професії лікаря ветеринарної медицини, мотивації і залучення талановитої молоді на базі НВВ Клінічний центр «Ветмедсервіс» відкриваємо Доклінічну школу ветеринарної медицини.
     Потрібно також підвищити статус нашого фахового видання «Український часопис ветеринарних наук», яке повинно увійти до міжнародних наукометричних баз.

  • І традиційно – найближчі плани.

     – Готуємося відсвяткувати 100-річчя факультету ветеринарної медицини. На осінь 2020 року запланована велика міжнародна наукова конференція, на яку запросимо багато гостей. Це гарний майданчик для обговорення актуальних проблем ветеринарної медицини в Україні, яких на сьогодні, на жаль, більш, ніж досить. А ще – гарна нагода популяризувати наш факультет і весь університет, адже маємо що показати і чим пишатися.

Розмовляла Ірина Білоус
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook