Круглий стіл «Добровільна сертифікація сільськогосподарської та харчової продукції – німецький досвід – можливості для України»

31 липня 2019 року
Національна академія наук України (м. Київ, вул. Володимирська, 55, білий зал)

 

 

31.07.2019 у Національній академії наук України відбувся круглий стіл на тему «Добровільна сертифікація сільськогосподарської та харчової продукції – німецький досвід – можливості для України». 

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною і ЄС та стратегії «Розвиток сільського господарства та сільської місцевості в Україні на 2015-2020 роки», аграрний сектор в Україні на даний момент здійснює широкомасштабний курс реформ. Ці реформи зокрема спрямовані на підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва та міжнародної торгівлі, підвищення якості та безпеки сільськогосподарської продукції. 

У ногу з часом ідуть і фахівці НУБіП України, факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, які були запрошені на захід, а саме, завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, професор Владислав Сухенко, доцент цієї ж кафедри Наталя Мєдвєдєва, старший науковий співробітник УЛЯБП НУБіП України Володимир Шапошнік, які прийняли участь у панельній дискусії із запитаннями до німецьких експертів Крістіне Ботманн та Сабріни Меліс що представляли на заході ФРН.

У подіумній дискусії прийняли участь:

- Сергій Іващенко, в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації

- Оксана Юрченко, віце-президент Асоціації «Свинарі України»,

- Крістіне Ботманн, Державне управління захисту прав споживачів та безпеки харчових продуктів Нижньої Саксонії (LAVES)

- Сабріна Меліс, QS - Qualität und Sicherheit GmbH, м. Бонн

- Лариса Старикова, аналітичний центр Аграрного союзу України.

Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа зазначив, що для того, аби запровадити в Україні дієву систему добровільної сертифікації сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, необхідно як вимогливість споживачів, так розуміння з боку бізнесу. Він відзначив, що наразі обов’язковому контролю підлягає продукція на відповідність офіційним стандартам та інформації, зазначеній у маркуванні на етикетці, а всі інші стандарти належать до добровільних зобов’язань, які визначаються самим суб’єктом господарювання.

Учасники розглянули сучасний рух України до впровадження добровільної сертифікації сільськогосподарської продукції та харчової продукції, німецький досвід розробки та створення системи сертифікації сільськогосподарської продукції та харчової продукції, обговорили можливість використання його окремих складових для України.

Володимир Лапа наголосив, що Держпродспоживслужба готова надати підтримку та допомогу бізнесу в розробці вимог до добровільної сертифікації сільськогосподарської продукції та харчової продукції в галузях, де громадськість бачить необхідність та можливість впровадження такої сертифікації.

Модерапцією заходу займався Павло Коваль, Українська аграрна конфедерація (УАК) за що щира подяка та побажання наступних плідних зустрічей.

 

 

Владислав Сухенко
завідувач кафедри стандартизації
та сертифікації с.-г. продукції

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook