Навчальна практика на базі навчально-науково-виробничої лабораторії конярства: готуємо фахівців у реальних виробничих умовах
Першокурсники факультету тваринництва та водних біоресурсів, які опановують спеціальність «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», проходять навчальну практику з дисципліни «Розведення тварин» на базі навчально-науково-виробничої лабораторії конярства.
Тут представлена вся технологія утримання коней. Студенти вивчають породи, масті, знайомляться з підготовкою кормів та раціонами годівлі, різною будовою денників (різні підходи до тварини), адже важковози та скакові коні мають навіть різні розміри і, відповідно, потребують різної площі загону.
Наше завдання – навчити практикантів оцінювати коней, насамперед за екстер’єром, говорить доцент кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Василь Бочков. Таку оцінку вони проводять за різними статями будови тіла, навчаються описувати масті та відмітини у тварин, здійснювати їхнє вимірювання. І, базуючись на всьому цьому, вже розрахувати індекси будови тіла. Крім того, важливо, що студенти звикають працювати з тваринами, вчаться підходам до них.
Для взяття промірів тварин використовуємо найсучасніші мірні інструменти, такі, як і на виробництві, додає асистент Тарас Якубець. Студенти працюють з мірною палицею (яка спеціально створена для умов роботи у агресивному середовищі і має вмонтований рівень для забезпечення точності виміру) – визначають висоту в холці, косу довжину тулуба, глибину і ширину грудей, циркулем – ширину в сідничних горбах і маклаках, мірною стрічкою – обхват п’ястка і грудей за лопатками.
У мене вже є досвід вирощування тварин: вдома на Черкащині чимале господарство – три корови, п’ятеро свиней, кури, а от з кіньми мати справу не доводилося, розповідає Вікторія Геновська. Це, так би мовити, мій дебют.
У нас теж господарство, але на Полтавщині, і замість корів - кози, тому дуже цікаво попрацювати саме з кіньми, приєднується Ігор Ходаківський. Та ще й за новітніми технологіями і з сучасним інструментом.
Ми вже побували в НДГ «Ворзель», де працювали здебільшого з коровами, але були й коні та поні, говорить Ірина Савченко. Вивчали там, як оцінювати продуктивність корів за їхнім екстер’єром, як проводиться штучне осіменіння тощо.
Так, і дуже вдячні Тарасу Якубцю, який був з нами в НДГ, за реальні знання і досвід, які можна використати на виробництві, додає Ілля Здовбель. Це дуже обре, що нас з першого курсу готують до виробничих умов. Обов’язково про це напишіть, підтримують його однокурсники.
Ірина Білоус