Презентація книжки Анни Андрієвської та Олени Халімон «Люди «сірої зони»

21 березня 2019 року
НУБіП України
О Криме рідний, брате, друг,
немає мам на світі двох.
Вкраїна - вільна, то земля
навіки, сину, я твоя!

Ігор Козак

 

  Студенти та викладачі НУБіП України відвідали презентацію книжки Анни Андрієвської й Олени Халімон «Люди «сірої зони»

 

 

Книжка «Люди «сірої зони» приурочена п’ятиріччю анексії Криму. Автори Анна Андрієвська й Олена Халімон пов’язані з Кримом, оскільки довгий час там жили і працювали. – родом з Криму, свідок окупації. Анна Андрієвська зараз живе в Києві, працює на радіо «Свобода», є оглядачем спеціального проекту «Кримські реалії». Олена Халімон працює начальником управління популяризаційно-просвітницької роботи Українського інституту національної пам`яті.

 

 

Книга створена з просвітницькою метою для нащадків, для тих, кому болить душа за Крим як частину української території, для тих, кому і на сьогодні складно визначити стосунки з Російською Федерацією. Книга розповідає про так звану «кримську весну», яка призвела до повномасштабної анексії Криму. Анна Андрієвська наголосила: «Для мене як для кримчанки, яка приїхала звідти, де пройшла частина мого життя, важливо, щоб українська аудиторія, мої земляки, співвітчизники мали альтернативну інформацію, не ту, яку показують в сюжетах медіа». Описано 57 історій людей, які чинили супротив окупації Криму. Це люди вільної країни, що виступають проти війни і готові самовіддано захищати рідну землю. Книга написана з метою спростувати міфи, що розповсюджувала російська влада.

 

 

Студентську аудиторію зацікавило запитання: Як виникла ідея написати таку книжку? Анна та Олена – патріоти своєї землі, вболівають за її майбутнє, за долю тих, хто залишився жити в Криму. Вони всім і скрізь розповідали, як живуть кримчани на окупованій території, як відстоюють свої права. Колеги запропонували показати проблему окупованої кримської території. Саме Анна Андрієвська та Олена Халімон наважилися записувати свідчення і створити книжку.

 

 

На роботу над книжкою автори потратили півтора року. Покроково визначили роботу над нею. Олена Халімон розповіла, що деколи бесіди з очевидцями тривали 3-4 години, оскільки оповідачі постійно поверталися у минуле і не лише розповідали, а й наново переживали ті події. Також час був потрачений на зв’язок з особливо важливими очевидцями.

Прочитання книжки «Люди «сірої зони» дасть змогу читачам відкрити для себе правду, по-іншому оцінити окупацію та її наслідки, дізнатися нові факти.

 

 

Книжку вдруге перевидано українською мовою. Видано її й англійською. На сайті Українського інституту національної пам`яті для читачів є електронні версії книжки «Люди «сірої зони».

Українська спільнота має бути інформаційно підкована для того, щоб в майбутньому правильно аналізувати і вирішувати  політичні конфлікти. На думку Анни Андрієвської, війна не закінчиться доти, доки Крим не повернуть Україні.

 

Юлія Бухарова,

Вікторія Матвійчук,

студентки 1 курсу

спеціальності «Журналістика»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook