Бібліотечна скарбниця живих друкованих слів святкує 15 - ту річницю

18 березня 2019, 9:43

  16 березня 2019 року Філія наукової бібліотеки у навчальному корпусі № 6 відзначила свою  15 – ту річницю. Це той день, коли філія вперше офіційно відкрила свої двері для свого читача. З нагоди річниці зробимо невеличку подорож в історію філії наукової бібліотеки.

  Філія наукової бібліотеки Національного університету біоресурсів і природокористування України Навчально-наукового інституту земельних ресурсів, правознавства та педагогіки створена за наказом ректора № 31 від 23.01.2003 р.   та є структурним підрозділом Наукової бібліотеки. На посаду завідувача філії було призначено Литоченко Олену Петрівну. Розпочалась кропітка робота ремонтних робіт приміщення, завезення меблів і монтування стелажів, а  також комплектування фонду.
  В комплектуванні і систематизації фонду філії приймали участь співробітники всіх підрозділів Наукової бібліотеки. Адже фонд треба було організувати з нуля і створити алфавітний, систематичний та обліковий каталоги.
 До відкриття філії нам допомагали готуватись Слюсаренко Віктор Гнатович, тоді ще директор Навчально-наукового інституту земельних ресурсів, правознавства та педагогіки, і Новак Богдан Іванович, на той час діючий декан землевпорядного факультету.
Офіційне відкриття відбулося 16 березня 2004 р.
  Спочатку філія мала тільки затишний читальний зал на 47 посадкових місць. На 01.01.2005 р. фонд філії становив 3 429 примірників документів та 1 098 назв.
 
 
 
 
  Але час йшов і вносив свої корективи. Для зручності наших користувачів 7 лютого 2006 р. у філію в корпусі № 6  передали з Наукової бібліотеки абонементи з обслуговування студентів трьох факультетів: землевпорядного, юридичного та педагогічного. В 2011 році інститут змінює свою назву на Навчально-наукового інституту земельних ресурсів та правознавства. А вже згодом 23 травня 2011 року педагогічний факультет повертається  в Наукову бібліотеку на абонемент  з обслуговування навчальною літературою студентів. Ще пройшло зовсім не багато часу і в структурі Університеті проходять зміни, що відповідно позначились на назві нашої філії. За наказом ректора № 17 від 15.01.2015 року нашу філію було перейменовано: Філія наукової бібліотеки  у навчальному корпусі № 6.
 
 
  Щороку наша бібліотечна скарбниця живих друкованих слів поповнюється все новими документами і періодичними виданнями. У своїх фондах Філія наукової бібліотеки у навчальному корпусі № 6  вже налічує 18 094 примірники документів і 3127 назв документів. Це підручники, навчально-методичні посібники, періодичні видання. З 2015 року на 80 % фонди філії поповнювались підручниками, навчальними посібниками, навчально-методичними документами, монографіями наших викладачів. У філії документи переважно юридичної та землевпорядної тематики, щоб наші співробітники могли оперативно і кваліфіковано забезпечити потрібною інформацією 1 145 студентів землевпорядного та юридичного факультетів денної та заочної форми навчання за єдиним реєстраційним обліком згідно навчальних планів по дисциплінам:
 
  • Авторське право,
  • Аграрне право,
  • Господарське право,
  • Земельне право,
  • Юридична деонтологія,
  • Вища геодезія,
  • Геодезичні роботи у землеустрої,
  • Землевпорядне проектування,
  • Земельний кадастр,
  • Картографія та інші.

  Співробітники філії в різні роки: Литоченко Олена Петрівна працює завідувачем філії з 01.07.2002 р. до теперішнього часу. Петренко Ірина Володимирівна – з 16.03.2004 р. по 31.08.2006 р. на посаді бібліотекаря, Костенко Нінель Михайлівна – з  05.09.2006 р. по 11.03.2007 р. на посаді бібліотекаря 1 категорії, Краснобаєва Ельвіра Андріївна – бібліограф 1 категорії  з 12.03.2007 р. до 31.12.2018 р., Ковальчук Любов Онисимівнана посаді бібліотекаря І категорії працює у філії з 04.02. 2019 р.  до теперішнього часу. Це фахівці, що здатні у повній мірі задовольнити потреби особистості у пізнанні і саморозвитку та засвоєнню знань.

   В нашому затишному читальному залі філії студенти можуть підготуватись до занять та екзаменаційної сесії.
 
 
 
  На допомогу пошуку відповідей на питання до тем і вивчення дисципліни користувачам надаються консультації біля традиційних каталогів, бібліографічні довідки (тематичні, адресні, в т.ч. в електронному режимі). Останнім часом актуальною  є інформація щодо доступу до баз даних «Навчальні видання в електронному вигляді», «Повні тексти навчальних видань», електронного каталогу. Також читачі проявляють інтерес щодо доступу до міжнародних баз даних Scopus та Web of Science. А тематичні книжкові виставки допомагають розкрити деякі теми («Нові надходження книг», «Нові надходження періодичних видань», «День рідної мови», «Земельні фонди та їх використання», «Т.Г.Шевченка (1814-1861) - 205 років з Дня народження»  та ін. )
 
 
 
 
«Що нам дарує й відкриває книга:
У кожній літері її повчальних слів.
В її устах шумить і гра діброва,
Сміється небо і щебече птах.
О, як рятує нас книжкова мова
Своєю мудрістю на білих сторінках.» 
 
(Надія Новицька, 9 клас, м. Здолбунів)
 
  Завжди раді бачити Вас, шановні наші читачі! До нових зустрічей!
 
Олена Литовченко,
завідувач філії наукової бібліотеки
у навч. корпусі № 6
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook