Володимир Цимбалістий, гравець збірної НУБіП України з волейболу: «Важливо, перед початком матчу, так би мовити, піймати хвилю, налаштуватися на перемогу»

25 листопада 2018 року
м.Київ, НУБіП України

Волейбол, як один з динамічних видів спорту, набирає все більшої популярності серед молоді, а особливо серед студентів Національного університету біоресурсів та природокористування України. Протягом, майже, двох місяців поціновувачі цієї гри спостерігали за головною волейбольною подією осені – «Столичною Лігою  – Чемпіонатом та Кубком міста Києва». Представники чоловічої команди нашої збірної демонструють чудовий результат протягом п’яти турів та зайняли лідерські позиції у рейтинговій таблиці серед команд, за що їх шанувальники можуть порадіти. А що думають самі наші спортсмени про цьогорічний сезон і як можуть прокоментувати свої останні здобутки? На всі запитання, які нас цікавили, відповіді дав обдарований і кмітливий знавець своєї справи, досвідчений «зв’язуючий» чоловічої збірної команди «НУБіП України» з волейболу Володимир Цимбалістий.

-         Представтесь, будь ласка, та розкажіть про себе.

-         Мене звуть Володимир Цимбалістий, навчаюсь на факультеті ветеринарної медицини, студент 4 курсу. Родом із міста Борщева, Тернопільської області.

-         Ви почали займатись волейболом, вступивши в університет, чи вже мали справу з цим видом спорту раніше?

-         Зі шкільних років я серйозно займався волейболом. Приблизно з 8 класу. Закінчив дитячо-юнацьку спортивну школу м. Борщева. Я входив до дитячої ліги з волейболу, був капітаном команди. Ми брали участь у місцевих, регіональних та обласних змаганнях, в яких неодноразово займали призові місця. Після закінчення школи, вступивши в університет, звичайно, я не міг не піти  на відбір до збірної НУБіП України з волейболу. На щастя, мені вдалося його пройти, і так я став «зв’язуючим» команди.

-         Які Ви маєте досягнення у волейболі за роки навчання в університеті?

-         Ох! Їх чимало! Якщо брати на рівні університету, наприклад, минулорічні змагання з волейболу серед чоловічих команд за програмою Спартакіади студентів НУБіП України 2017-2018, то факультет ветеринарної медицини зайняв ІІ місце, чим здивував усіх. Це була важлива перемога для нашого факультету і особисто для мене. Приймав участь у змагання серед збірних команд студентів ЗВО, які розташовані на території Голосіївського району міста Києва, в яких вигравала наша команда. Також наша збірна стала двократним чемпіоном України серед аграрних вишів, срібними чемпіонами Києва серед університетів. Брали участь у Другій Лізі України, Студентській Лізі України. Крім того, за своє рідне місто Борщів досі граю в основному складі команди в Аматорській Лізі Тернопільської області. Ми там завжди чемпіони!

-         Протягом цього сезону гра з якою збірною, можливо, була найтяжчою для Вашої команди?

-         Чесно кажучи, навіть не знаю. Важко сказати. Просто все залежить від настрою кожного члена команди. А це дуже важливо, перед початком матчу, так би мовити, піймати хвилю, налаштуватися на перемогу. Тому думаю, серйозних труднощів ми не мали.

-         Під час перегляду матчів, за участі збірної, я помітила, що Ви всі дуже дружні, єдині і підтримуєте один одного. Кого з колег Ви б назвали духовним лідером Вашої команди, хто не дає Вам опустити руки, коли виникають певні труднощі чи негаразди під час гри?

-         Знову, все-таки, все залежить від емоційного стану гравців. Ми прагнемо перемоги і налаштовуємося на неї, збираємося з силами та думками. Але справді, коли виникають труднощі, відчувається напруга і хвилювання, ти намагаєшся взяти себе в руки. Я вважаю, що надійною опорою і підтримкою у нашому колективі є капітан команди – Пустильник Максим і основний гравець – Макода Олександр. В даному випадку їх роль дуже значна. Ми завжди можемо на них покластися.

-         Якби перед Вами був вибір: робота за спеціальністю чи професійний спорт, що б Ви обрали?

-         Однозначно робота за спеціальністю. Це справді складний вибір, але перевагу надаю першому. Для мене це пріоритет. Волейбол – це хобі. Я просто любитель, приходжу сюди, тренуюсь. Від цього я отримую задоволення.

-         Сьогодні Ваша команда належить до ІІІ-го Дивізіону. Як Ви гадаєте, яка можливість її переходу до ІІ-го?

-         Однозначно 100-відсоткова й не інакше!

-         Які Ваші передбачення щодо подальшого проходження турів цього Чемпіонату?

-         Члени збірної регулярно відвідують тренування, наполегливо працюють викладаючись на повну і докладаючи чималих зусиль. Команда реально зараз у хорошій формі та бойовій готовності. Я переконаний, що у нас все вийде, що ми зможем пройти у півфінал. Як мінімум гадаю посядемо призові місця, а так, націлені на перемогу.

-         Як мені відомо, Ви взяли ще вищу ланку – братимете участь у Другій Лізі (Чоловіки). Як можете це прокоментувати?

-         Якщо бути відвертим, сам не знаю, чого очікувати. Навіть не здогадуюсь, з якими командами матимемо справу. Для нас самих це невідомість. Але ми будемо старатись, не дивлячись на те, які труднощі можуть на нас чекати.

-         Яку роль відіграє тренер збірної Микола Вишневський особисто для Вас?

-         Микола Олександрович – це один із найкращих тренерів, який мене коли-небудь тренував. Він – організатор, дуже добре прослідковує і аналізує гру суперників. Відповідно дає ефективні поради під час гри. Людина справді знає свою справу!

-         Як Ви ставитесь до ідеї Вашого тренера створити справді професійний клуб, який достойно міг би себе продемонструвати на волейбольній арені, а не просто бути студентською збірною?

-         Ця ідея цікава і неабияк імпонує мені. Але є дуже багато нюансів, деталей, які необхідно обов’язково прорахувати. Втілення цієї ідеї надскладне. Головною проблемою є саме фінансування, яке, до речі, надається чималій кількості збірних на цих змаганнях. Дуже важко знайти спонсорів і тим паче зацікавити їх.

-         Тоді, можливо, я повторюсь але, щоб Ви обрали: високооплачувану роботу за своєю спеціальністю чи професійний спорт з належним фінансуванням та забезпеченням?

-         Я би зміг це все гармонійно поєднувати, як роблю сьогодні: і навчання, і роботу, і спорт. Це була би справді неймовірна пропозиція: працюєш за спеціальністю, займаєшся спортом і отримуєш від цього прибуток. І це жодним чином не позначилося б на моєму навчанні, ні в якому разі. Ми всі сюди ходимо добровільно і граємо просто для себе. Сьогоднішнє положення ні чим не відрізнялося би від запропонованого. Проте це було б справді чудово і класно, і думаю, неабияк мотивувало б кожного з нас.

-         Які Ваші плани на майбутнє, поки навчаєтесь в університеті?

-         Поки що здобути ступінь бакалавра. А там побачимо.

-         Кожного року проводиться  відбір до збірної. Цей рік не виняток. Що би Ви порадили новачкам або які настанови Ви їм дали, як досвідчений гравець?

-         Я раджу, займатися справою, яка до душі, без примусу. А якщо вони планують займатись волейболом серйозно, то це регулярне відвідування тренувань, впевненість у собі й силах своєї команди, єдність, взаємо підтримка і розуміння між гравцями, вміння чути один одного та сприймати критику. Інколи, бува, справи йдуть не так, як ти того очікуєш але це потрібно сприймати, як цінний досвід, бо ти весь час вчишся, вдосконалюєшся. Також, успіх команди залежить від тренера. Дуже важливо до нього прислухатися.

Почесною грамотою «За активність і високі досягнення у спорті», з нагоди святкування Міжнародного дня студента, Володимира Цимбалістого відзначив ректор нашого університету Станіслав Ніколаєнко. Вітаємо його і бажаємо успіхів!

Попереду чоловічу збірну НУБіП України з волейболу чекають нові випробування і запекле протистояння із суперниками: «Темп», «Коло друзів», «Райдужний» та «Українка». А 7-9 грудня  2018 року в ігровій залі спортивного комплексу НУБіП України відбудуться ігри Другої Ліги з волейболу (чоловіки).

Підтримаємо наших волейболістів! Бажаємо їм нових спортивних звершень та яскравих перемог!

Розмовляла Катерина Яник,

студентка гуманітарно-педагогічного факультету

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook