День будівельника: історія, традиції і прикмети свята!

12 серпня 2018 року
м. Київ НУБіП України

 

Щороку в другу неділю серпня прийнято відзначати професійне свято будівельників - День будівельника, який випадає в 2018 році на 12 серпня. Цього дня хочу привітати колектив кафедри будівництва і студенство спеціальності "Будівництво та цивільна інженерії" бакалавратури і магістратури факультету конструювання та дизайну НУБіП України з їх професійним святом.

Будівельників вважають представниками однієї з найбільш мирних, творчих професій у світі. Вони не тільки зводять нові будівельні об'єкти, але ще і реконструюють, відновлюють старі.

Історія Дня будівельника

Історія цього свята починається ще з часів Радянського Союзу. Вперше професійне свято працівників будівельних галузей відзначалося в СРСР 12 серпня 1956 року. А встановлений він був Указом президії Верховної ради СРСР «Про встановлення щорічного свята "Дня будівельника"» (на другу неділю серпня) від 6 вересня 1955 року. Після розпаду СРСР День будівельника продовжують відзначати у другу неділю серпня будівельники України, Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану.

Професійне свято День будівельника 2018 будуть відзначати всі ті, хто так чи інакше причетний до будівництва - будівельники, муляри й теслі, архітектори та проектувальники, загалом, всі працівники будівельної галузі та її ветерани. День будівельника встановлений в незалежній Україні Указом президента в 1993 році. Традиції в День будівельника Як і у будь-якого свята, у Дня будівельника є свої традиції. Мабуть, найприємніша - це здача нових об'єктів. Варто зазначити, що багато традиції, закладені ще на початку святкування Дня будівельника, дійшли і до наших днів: і нагороди до свята, і урочисті засідання за участю представників влади, і просто застілля. Так, наприклад, в Україні існує нагорода «Кращому будівельнику», «За заслуги», іменна нагорода від Міністра та багато інших. Традиція святкувати широко День будівельника в Україні все ж відроджується.

Традиційно до цього дня здаються нові об'єкти. Крім того в День будівельника є і досить незвичайні традиції. Наприклад, був розповсюджений звичай посвяти новачків у професію. Досвідчені будівельники пропонували "молодому" відкусити шматочок хліба з сіллю — це означало "пуд солі", який треба з'їсти, щоб опанувати свою спеціальність. Наступне випробування - потримати руки над чашею з вогнем, так можна відчути, як "горить" майбутня робота. Ну і в фіналі ритуалу новонавернений виголошував клятву будівельника. При цьому на його голову одягали каску, по якій іноді били цеглою - на щастя, лише символічно.


Одна з найдавніших будівельних прикмет - оберіг під першим вінцем будинку. Вважалося, що залишений під першим вінцем предмет захистить будівлю від катаклізмів, а його жителям подарує добробут. В якості оберега часто виступала срібна монета, іноді зерна. З зовсім екзотичних варіантів під зруб клали крило качки або голову щура. Зараз щурів у фундамент, звичайно, не ховають, але традиція відзначати старт будівництва залишилася. Так, починаючи нову серію будинків, об першу плиту розбивають пляшку шампанського - прям, як при спуску на воду кораблів. Також у слов'ян вважалося, що найкращий день для початку зведення нового будинку - вівторок або четвер. Християнство наклало на це повір'я свій відбиток: важливо, щоб будівництво не випадало на дату пам'яті святих мучеників (а то житло так і не добудують). Ну і роботи краще починати при повному місяці, щоб будівля вийшла міцнішою. Важливо також правильно вибрати місце для майбутнього будівництва. За прикметами, це, по-перше, ні в якому разі не повинен бути перетин доріг (а то щастя піде з дому), місце чиєїсь могили або вбивства (обіцяє смерть господарів). Крім того стародавні будівельники недолюблювали бузину. Вважалося, якщо побудувати будинок поруч із заростями цього чагарнику, все подальше життя буде гірким.

Нащадки видатного українського художника Світлицького мріють відродити в Києві будинок-музей митця. Варто взазначити, найприємніша для будівельників прикмета, коли господарі всіляко намагалися їх задобрити: пригощати починали до початку будівництва і потім ще в процесі кілька разів влаштовували щедрі застілля. Вважалося, що якщо плотників і пічника погано пригостили, то і жити в побудованому ними будинку буде погано. Пропустить через 20 Будівельники під мостом - ця прикмета вже досить сучасна і не про житлові будинки. Вона, швидше за все, про відповідальність. Після зведення мосту будівельники, що працювали над об'єктом, збиралися під ним і чекали першого поїзда або колони машин, що проїдуть по цьому мосту. Це означало, що за надійність конструкції вони готові відповісти в прямому сенсі слова головою. Таке "приймання" мостів подекуди живе до цих пір.

Топ-3 найвищих будівель в світі до Дня будівельника 2018

Бурдж-Халіфа. Дубай / фото з відкритих джерел

Бурдж-Халіфа. Дубай / фото з відкритих джерел

Дубай Висота - 828 метрів. І такий показник виразно рекордний в усьому світі. Будівельники звели цю будівлю в 2010 році. Вона має 136 поверхів. Ця будівля планувалася як місто в місті, з власними парками і зонами відпочинку. Зараз же з 1 по 39 поверх там знаходиться готель Armani. Далі по 108 рівень виділено місце під 9 сотень квартир. І вже після цього знаходиться величезна кількість офісів. До речі, оглядовий майданчик знаходиться не на останньому поверсі, а на 124, але це навряд чи робить вигляд звідти менш красивим.

 

Шанхайська вежа / фото з відкритих джерел

"Shanghai Tower" / фото з відкритих джерел

Висота - 632 метра. Будівництво почалося в 2008 році і завершилося аж у 2015. Хоча, для такого величезного будинку - це досить швидкий термін. Коштувало воно теж величезних грошей: 4.2 мільярда доларів. І зараз "Shanghai Tower" використовується під офіси.

 

Королівська годинникова башта в Мецці / фото navkolonas.com

Королівська годинникова башта в Мецці / фото navkolonas.com

Королівська годинникова башта в Мецці Висота - 601 метр. Знаходиться цей гігант в Саудівський Аравії. Має 102 поверхи. Але і крім того, що це майже найвища будівля в світі. Вона може так само похвалитися найбільшим обсягом будівельних робіт, а крім цього, найбільш високо розташованим годинником у світі.

 

Іван Роговський

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook