На порядку денному ЄФВВ для правничої магістратури та якість підготовки фахівців на юридичному факультеті

12 квітня 2018, 19:25

     30 березня 2018 р. робоча група у складі проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші, декана юридичного факультету Олени Ярої та заступника декана Олени Улютіної взяла участь у спільному засіданні Міністерства освіти і науки та ОБСЄ в Україні, на якому було презентовано аналітичне дослідження «Стан юридичної освіти в України». Пропонована дослідницька праця була підготовлена Сергієм Мудруком, експертом Координатора проектів ОБСЄ в Україні, президентом Міжнародної громадської організації «Універсальна екзаменаційна мережа».за сприянням координатора проектів ОБСЄ в Україні Вайдотаса Верби.

      У представленому документі проаналізовано стан юридичної освіти в Україні через оцінку якості освітньої послуги, що надається закладами вищої освіти, та якості отриманих випускниками компетентностей, проаналізовано дані вступних кампаній на магістратуру (2017 та частково 2016 роки) та на правничий бакалаврат (2013 та частково 2012 років).  Ключовими даними для дослідження послугували, зокрема, результати ЄФВВ у формі ЗНО на магістратуру за спеціальністю 081 «Право» у 2017 році. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич високо оцінила проведену роботу, яка допомогла «через освітні вимірювання встановити взаємозв`язок між потенціалом вступників, рівнем надання освітніх послуг та результатами ЄФВВ, оцінили прогностичну валідність результатів ЗНО та підготували низку рекомендацій як для Міністерства, так і для закладів вищої освіти з підготовки студентів правничих спеціальностей. Ми впевнені, що результати цього дослідження стануть «точкою відліку» для формування кращих політик у сфері правничої освіти». Головними пропозиціями до обговорення стали 1) узалежнити держзамовлення університету на магістратуру з «Права» від результатів профільного ЗНО та 2) запровадити це випробування на закінчення бакалаврату, реалізувавши підсумкову державну атестацію у формі єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ). Міністр вважає, що запровадження незалежного зовнішнього оцінювання є не лише важливим етапом у розвитку освітньої політики в Україні, а й допоможе керівникам закладів освіти «знайти простір для поліпшення якості роботи в своїх університетах».

    Саме питанням покращення якості підготовки фахівців на юридичному факультеті НУБіП України була присвячена нарада науково-педагогічних працівників, яка відбулася 12 квітня 2018 р. Головними доповідачами були декан факультету Олена Яра та проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.

 

    Олена Яра зосередила увагу колективу на результатах Єдиного фахового вступного випробування 2017 р. в розрізі розподілу середніх результатів ЄФВВ за Київським регіоном, на результатах навчання за бюджетні кошти та за кошти фізичних і юридичних осіб, продемонструвала середні результати ЄФВВ випускників ЗВО, зокрема аграрного напряму, середні бали ЄФВВ бакалаврів права залежно від ЗВО, де отримано диплом бакалавра, відсоток правильних відповідей випускників ЗВО в тесті з фаху (блок «Право» ЄФВВ правничі дисципліни), реалізацію освітнього правничого потенціалу особи.

      Сергій Кваша у своєму виступі наголосив, що науково-педагогічному складу юридичного факультету необхідно зосередитися на підвищенні якості викладання профільних дисциплін, постійно оновлювати лекційний матеріал та методичні матеріали, удосконалювати завдання бакалаврського кваліфікаційного екзамену, мотивувати студента до навчання, демонструючи власний практичний досвід та запрошуючи провідних практиків-юристів на лекційні заняття.

    Окрім того, Олена Яра зазначила, що низку кроків у напрямі підвищення результативності складання зовнішнього незалежного оцінювання для вступу в магістратуру нашими випускниками вже зроблено: відкрито безкоштовні курси підготовки до ЗНО з блоку «Право» для студентів 4 курсу.

 

Віра Качур,

завідувач кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook