Семінар “Effective public procurement at the Ministry of Agrarian Policy, subordinate agencies and agricultural enterprises”

1 березня 2018 року
Кафедра фінансів НУБіП України долучилася до організації Проектом ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» навчального семінару-тренінгу з питань ефективних державних закупівель для надання підтримки відділу закупівель Мінагрополітики, підвідомчих агентств та сільськогосподарських підприємств. Під час цього заходу  були розкриті питань щодо реформування, законодавчих нововведень, ефективних процедур здійснення закупівель тощо. Учасниками семінару були представники Мінагрополітики, Держрибагентства, Держпродслужби, Держлісагентства, ДУ «Грунтохорона» та ін.
 
Розпочали роботу семінару з вітальним словом Карл Лівінгстоун - провідний експерт проекту ЄС«Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні»Надія Давиденко - професор, завідувач кафедри фінансів НУБіП України та Лариса Кліх – професор, доктор педагогічних наук.
Перший день семінару розпочав Дмитро Черниш - заступник начальника відділу політики публічних закупівель департаменту регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку України, який розкрив тему проведення закупівель у електронній системі закупівель ProZorro. Учасники семінару виявили надзвичайну цікавість до цієї теми, було задано дуже багато питань, що й поклало початок жвавим обговоренням та активній роботі всіх присутніх.
 
З не менш важливою темою виступив Олександр Щелоков - керівник проекту Е-data. Він розповів про відкриті електронні ресурси як елементи контролю влади, а після доповіді всі учасники мали можливість на власні очі спробувати знайти інформацію щодо витрачання державних коштів, а також ознайомитись із «Бот .007» (телеграм-бот у сфері публічних фінансів) та підписатись на розсилку щодо витрат державних фінансів, вибравши тільки ті, які є цікавими для них.
Практичним досвід здійснення державних закупівель в інтересах замовника ділилися Сільвестров Євгеній - в.о. директора ДУ «Професійні закупівлі та Пахомова Дар’я - уповноважена особа ДУ «Професійні закупівлі». Вони ознайомили учасників із роботою своєї установи та надали корисні поради учасникам семінару, якими вони зможуть скористатися для ефективного виконання роботи.
Директор департаменту регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку України - Лілія Лахтіонова виступила з доповіддю на тему: «Публічні закупівлі: наступні кроки». Нею було озвучено основні зміни та удосконалення, що стосуються сфери державних закупівель, а саме: удосконалення оскаржень, 24 години на виправлення помилок, допорогові закупівлі та електронні каталоги, гармонізація з Європейським Союзом та професіоналізація.
 
 
І на завершення першого дня семінару виступила Ірина Гуща - експерт по роботі із державними замовниками Zakupki.prom.ua, яка розповіла про тонкощі планування державної закупівельної діяльності. Дана тема викликала неабияку зацікавленість учасників семінару, про що свідчить надзвичайна кількість поставлених питань до спікера.
Другий день семінару розпочав Іван Лахтіонов - проектний менеджер Transparency International Україна. Було розкрито питання щодо моніторингу системи державних закупівель через DoZorro, наведено значну кількість прикладів щодо використання даної системи зацікавленими особами та надано статистику про відгуки, які були залишені протягом роботи цієї системи.
 
 
Власним досвідом про допорогові закупівлі поділився Гліб Канєвський - голова експертної організації StateWatch, також свою увагу він зосередив на важливості проведення торгів. Оскільки всі учасники семінару по своїй роботі пов’язані з торгами, то було задано багато питань, які турбували їх найбільше.
Також до семінару долучилася Анна Міленіна - експерт з міжнародних закупівель Офісу з просування експорту. Вона розповідала про угоду СОТ щодо державних закупівель та нові можливості для українських компаній у міжнародних тендерах. Наголошено було на тому, що українська аграрна продукція є досить популярною та затребуваною у світі, отже вітчизняні виробники повинні брати участь у міжнародних тендерах.
 
На завершення семінару всі учасники отримали сертифікати та мали можливість особисто поспілкуватися зі спікерами та отримати відповіді на запитання, які  ще з’явилися за час проведення цього заходу.
 
Звісно протягом семінару деякі питання залишилися відкритими, що дозволить Проекту провести додаткові дослідження, та вже під час наступної зустрічі дати відповіді на всі питання.
 
Підготувала

доцент кафедри фінансів Негода Ю.В.  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook