Напрями підготовки конкурентосроможних фахівців обговорено в Заліщиках: у центрі уваги – практична складова

17 червня 2017 року

     Відповідно до річного плану роботи університету 15-16 червня цього року відбувся семінар директорів відокремлених підрозділів НУБіП України на базі Заліщицького аграрного коледжу імені Євгена Храпливого. Основна тема обговорення   – підвищення якості підготовки фахівців аграрного сектору на основі співпраці з науковими та виробничими закладами.

     У своєму виступі на відкритті засідання проректор з навчальної і наукової роботи Сергій Кваша визначив основну мету семінару  – виробити політику на новий навчальний рік і сформулював основний виклик сьогодення для навчальних закладів – невідповідність рівня підготовки випускників вимогам ринку праці. Складовими цієї проблеми Сергій Миколайович виокремив: відірваність навчального процесу від реалій життя, необхідність перегляду принципів формування кадрової політики, навичок інформаційних технологій і знання іноземної мови.

     Присутні на зібранні голова Заліщицької РДА Борис Іванович Шипітка та міський голова м. Заліщики Алла Василівна Квач щиро вітали учасників семінару на Заліщицькій землі, побажали гарних вражень і позитивних емоцій у дні роботи. Не оминули представники місцевої влади й проблемних питань: демографічна ситуація, подальша втрата висококваліфікованих фахівців, слабкість матеріально-технічної бази навчальних закладів. Також усі присутні отримали запрошення на ІІ міжнародний фестиваль "Заліщики фест", що відбуватиметься 15-16 липня.

     Директор Заліщицького коледжу Володимир Глова презентував свій навчальний заклад, поділився досвідом співпраці з багатьма науковими організаціями, світовими виробниками насіння та іншими установами, зупинився на питаннях підвищення кваліфікації викладачів, проведення профорієнтаційної роботи, організацією практичних занять і похвалився багаторічними результатами працевлаштування випускників. "Хто навчався у Заліщиках – той працює за фахом, а не сємочки під базарами продає" – такою є думка місцевої громади.

     З партнерів коледжу учасників семінару найбільш зацікавив виступ керівника фермерського господарства Марії Стефанюк, син якої здобуває освіту агронома в Заліщицькому коледжі. Марія Олександрівна розповіла, як навіть всупереч думки своєї родини, стала агрономом і сьогодні усього на десяти гектарах землі створила фактично зразкове господарство з вирощування овочів, на якому сміло апробує сучасні досягнення світових фірм із захисту та підживлення рослин. Фермер підкреслила особливу важливість підготовки викладачів, їх обізнаність з найостаннішими розробками препаратів в Україні та в світі, поділилася досвідом проведення семінарів з міжнародними фірмами. "Професіоналів мають виховувати професіонали" – зазначила вона.

     У семінарі також взяли участь голови громадських організацій, керівники державних структур агропромислового комплексу, очільники кооперативного руху на Тернопільщині: Ігор Михайлович Марусяк, Іван Михайлович Тимчук та інші. Після обговорення Володимир Глова та професійна команда закладу продемонстрували колегам результати реалізації співпраці коледжу з науковими та виробничими закладами на науково-дослідних ділянках. Також присутні мали можливість побачити одне з кращих тепличних господарств України DF Agro в селищі Синьків.

     Ключовою подією другого дня семінару стала доповідь Сергія Кваші "Шляхи забезпечення конкурентоспроможності сучасних випускників ВНЗ аграрного профілю", яка зацікавила не лише керівників відокремлених підрозділів, а й фактично весь викладацький склад Заліщицького коледжу. Головними показниками конкурентоспроможного закладу Сергій Миколайович визначив: вартість навчання, якість освітнього процесу та працевлаштування випускників.

     Також учасники семінару обговорили питання підготовки до вступної кампанії, організованого завершення цього та початку нового навчального року.

     Усіма учасниками одноголосно відзначено високий рівень організації семінару та його змістовність.

Олег Єресько 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook