Інтерв’ю з молодим науковцем університету, доцентом кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Євгенієм Шульгою

24 лютого 2017 року

 Продовжуючи цикл інтерв’ю з молодими науковцями університету, ми поспілкувалися з головою

Ради молодих вчених юридичного факультету доцентом кафедри міжнародного права та

порівняльного правознавства Євгенієм Шульгою.

– Чому обрав фах юриста?
– Кожна людина з дитинства проявляє здібності до засвоєння певних знань або видів діяльності. І для побудови успішної кар’єри надзвичайно важливо розпізнати зазначені схильності якомога раніше та зосередити основну увагу на їх розвитку. Для мене це було вивчення процесів побудови держави та організації державної влади, правил, за якими живе українське суспільство. Пізніше, навчаючись у старших класах школи, зацікавився вивченням прав людини, що і обумовило обрання майбутньої професії. А гарні знання з історії стали у нагоді для здійснення шкільної мрії - стати студентом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.


– То чому після закінчення цього омріяного тобою вишу вирішив займатися наукою у НУБіП?
– Ще будучи студентом неодноразово бував на Донбасі, і мене неприємно вразила тоді масштабність незаконного видобутку вугілля та інших природних копалин. Все це здійснювалося і, на жаль продовжується зараз через необладнані або неналежним чином обладнані нелегальні «копанки». Ці явища не лише підґрунтя для екологічної катастрофи у майбутньому, вони здатні знищити цілі населені пункти, які просто проваляться під землю. Схожа ситуація, пов’язана з незаконним видобуванням природних копалин наразі спостерігається і в Рівненській області, де процвітає нелегальний видобуток бурштину. З огляду на це, виникло бажання дослідити дану проблематику з точки зору права та змінити її на краще. Пошук наукових праць зі спорідненої тематики показав, що найкращі спеціалісти у цій сфері – професори Володимир Курило (він, до речі, і став науковим керівником моєї роботи, яку я присвятив адміністративній відповідальності за правопорушення у сфері надрокористування) та Володимир Єрмоленко – працюють у НУБіП. Це відіграло вирішальну роль при обранні навчального закладу для аспірантури.
     Крім того, НУБіП – найбільший профільний університет у сфері природокористування, тут здійснюють багатовекторне вивчення навколишнього середовища та природних ресурсів. Цей міцний фундамент відкриває перед молодими науковцями та студентами необмежений доступ до результатів досліджень різноманітних сторін природних ресурсів: починаючи від вивчення фізичних властивостей ґрунтів, і закінчуючи економічними показниками ефективності їх використання. На мою думку, це найкраще місце для розкриття власного наукового потенціалу.


– Чим живуть молоді науковці юридичного факультету?
– Як голова Ради молодих вчених юридичного факультету хочу відзначити якісний розвиток молодої науки на факультеті, що підтверджується конкретними результатами. По-перше, нам вдалося вийти на міжнародний рівень: молоді вчені факультету проходять стажування у США, Німеччині, Італії, Чехії, є членами Американської асоціації міжнародного права. А у 2016 році ще й виграли проект Erasmus + (Жан Моне). Рада молодих вчених організовує міжнародні конференції, в яких беруть участь зарубіжні вчені-юристи (передусім з країн Євросоюзу), запрошує професорів-юристів зі світовим ім’ям читати відкриті лекції. Так, у жовтні 2016 р. було організовано лекцію доктора з міжнародного публічного права С. Лоренцмаєра. На факультеті з ініціативи Ради молодих вчених діють безкоштовні англійські розмовні курси з носіями мови, що сприяє отриманню корисної інформації. Зокрема, у квітні 2016 року було організовано розмовний клуб з представником американської спільноти Т. Аплінг.
     Наразі, молоді вчені факультету працюють у юридичній клініці, що надає безкоштовну правову допомогу усім бажаючим, залучаємо до цієї роботи і старшокурсників.
     Хотів би особливо наголосити, що не зважаючи на специфіку та складності інтеграції української правової думки у загальносвітовий науковий простір, сьогодні молоді вчені юридичного факультету є одними з перших в Україні, хто вже публікує юридичні статті у міжнародних науковометричних базах даних Web of Science, Scopus, Index Copernicus тощо. Думаю, це найкраще визнання нашої роботи.


– Які плани на майбутнє?
– Плануємо і надалі проводити Всеукраїнські та міжнародні конференції, конкурси, студентські дебати тощо, співпрацювати з зарубіжними колегами, подавати заявки на участь у міжнародних програмах, грантах, брати участь у зарубіжних конференціях. Показово, що ще 3 роки тому ми співпрацювали переважно з вченими колишніх радянських республік, а нині активно налагоджуємо роботу з Американською асоціацією міжнародного права (США), Аугсбургським університетом (Німеччина), Університетом Л’Акуїла (Італія), Університетом Реджіо-Калабрія (Італія), Карловим Університетом (Чехія). Така співпраця надасть нам можливість відкривати нові горизонти, отримувати знання та імплементувати їх в українське правове поле. Це дозволить Україні стати дійсно правовою та демократичною державою. Вірю, що рухаючись у вірному напрямку, за 3-5 років українські науковці будуть широко відомими у світі.


– Які маєш якісь захоплення окрім науки?
– Дуже люблю спорт та вивчати іноземні мови. Буваючи за кордоном, помітив, що переважна більшість успішних вчених знаходиться у чудовій фізичній формі, причому незалежно від віку або статі. Це підвищує тривалість та якість життя. Окрім того, фізичні навантаження тренують не лише м’язи, але і дух. Знання ж іноземних мов, сьогодні є не забаганкою, а необхідністю, яка відкриває перед тобою увесь світ. І, звичайно, чим більше мов ти знаєш, тим більше ти людина.


– Що б ти побажав своїм колегам молодим вченим.
– Україна сьогодні переживає не найкращі часи, а отже державі потрібні молоді, мотивовані та високоінтелектуальні науковці, які будуть розбудовувати нашу державу. І ми маємо чітко розуміти, яка відповідальність наразі лежить на наших плечах. Адже хто, як не молодь є рушійною силою будь-якого прогресу? Вважаю, що кожному молодому науковцю необхідно правильно визначити свій напрям досліджень і наполегливо працювати. Тільки наполеглива праця допоможе зробити цей світ кращим, а Спілка молодих вчених НУБіП та її осередки на факультетах зроблять усе можливе, щоб стимулювати, підтримати та реалізувати ініціативи молоді.

Розмовляла Ірина Білоус 

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook