УКРАЇНСЬКА ГРОМАДСЬКА ГРУПА СПРИЯННЯ ВИКОНАННЮ ГЕЛЬСІНСЬКИХ УГОД

5 грудня 2016 року

     09.11.1976 – створено Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод

     Колишні політв'язні, депутати Верховної Ради, у день прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р.

     На виконання Указу Президента від 04 квітня 2016 року «Про відзначення в Тернопільській області 40-ї річниці створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод», заходів із відзначення 40-ї річниці створення УГГ СВГУ, затверджених заступником голови Тернопільської ОДА Ю.З. Юриком, та у рамках проведення Всеукраїнського тижня права-2016, у Бережанському агротехнічному коледжі юрисконсультом Крамар Н.П. проведено інформаційно-просвітницьку годину зі студентами коледжу з нагоди відзначення 40-річчя створення Української Гельсінської групи.

     Насамперед доповідач зробила екскурс у історію щодо виникнення Гельсінського руху, основних напрямків роботи цієї правозахисної організації, також надала інформацію про діяльність її ініціаторів та учасників.

     В процесі доповіді було викладено матеріали про Декларацію УГГ, Меморандуми, заяви, протести, інформбюлетені тощо, які видавались УГГ.

     Наголошено, що діяльність групи проходила в умовах постійного тиску з боку органів влади, постійних жорстоких репресій, утисків, переслідування, засудження за сфабрикованими статтями.
     Підсумовуючи висвітлення історичних фактів, доповідач зазначила, що правозахисна платформа УГГ стала в наявних в СРСР та у світі умовах мобілізуючим, ефективним засобом для активізації громадськості й оборони українських національних інтересів, а виникнення гельсінського руху мало таке важливе значення, що дозволяє поділити історію правозахисного руху в Україні на період до цієї події і після неї.
Також доповідачем були розкриті питання діяльності послідовників гельсінського руху в сучасних умовах – Української Гельсінської спілки з прав людини. Так, акценти було зроблено на основних напрямках діяльності спілки – освіта, адвокатування, аналітична робота, захист основоположних прав і свобод людини, моніторинг проектів законів, участі спілки у різноманітних проектах, платформах, кінофестивалях, фотовиставках, у видавничій діяльності, співпраця з науковими установами та ВНЗ, організаційний розвиток. Було окреслено основні точки фокусу діяльності спілки в умовах воюючого Сходу України та окупованого Криму, також надано інформацію про регулярні польові місії на схід України, створення мережі документаторів, про співпрацю із організацією «Юридична сотня», із Координаційним центром з надання правової допомоги.
      Оглянуто також правову роботу спілки з приводу звернень до Європейського суду з прав людини (оголошено перелік виграних юристами спілки справ у ЄСПЛ), звернення до Конституційного суду із власними правовими позиціями, також проведення громадської експертизи діяльності Міністерства соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я з приводу дотримання прав людини у психоневрологічних інтернатах, також доповідач розповіла ще про такі важливі напрямки діяльності спілки, як захист прав дітей, осіб похилого віку та інших вразливих верств населення: захист пенсіонерів від свавілля банків, захист прав дітей та їх батьків на проживання однією родиною, захист прав засуджених та захист населення від свавільних забудов. Позитивним є те, що вдалося зламати негативну практику порушення відв чорнобильців на пенсію, а також подано скаргу до Генеральної прокуратури з приводу розслідування використання рабської раці у колоніях, а також прийнятий закон, яким надається більше гарантій внутрішньопереміщеним особам.

      На сьогоднішній день ми можемо сказати, що Українська Гельсінська спілка з прав людини – найбільша асоціація правозахисних організацій України, є частиною гельсінського руху і продовжувачем традицій та діяльності Української Гельсінської групи.

      Підсумовуючи все сказане вище, можна зробити висновок, що 2015 рік, і теперішній, 2016, стали випробуванням для Спілки. В умовах, коли країна в стані війни, коли частина території окупована, коли риторика ворожнечі набуває поширення, УГСПЛ дотримується концепції верховенства права і керується нею у своїй діяльності.

      УГСПЛ продовжує на даний час свою роботу, виходячи з розуміння, що тільки всеосяжні та узгоджені дії – аналіз ситуації, юридичні процеси, освіта, адвокатування на національному та міжнародному рівні – можуть зберегти або хоча б уповільнити руйнування того тонкого шару культури поваги до прав людини, який, власне, і надає змісту боротьбі, яку веде Україна на багатьох напрямках.

      Ми низько схиляємо наші голови перед тими членами УГГ, які передчасно пішли з життя, і щиро вітаємо тих членів УГГ, які зустріли свій 25-річний ювілей у незалежній Україні.
      Переймаймо ж цей безцінний досвід, дослухаймося до цих людей, вчимося безкорисливості і жертовності, щоб сьогоднішній здобуток громадянських прав примножувався, і ми ще не раз могли з вдячністю згадувати учасників Гельсінської Групи та всього гельсінського руху.

Юрисконсульт
Н.П. Крамар

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook