“Маркіян Шашкевич – будитель національного духу Галичини”

30 листопада 2016 року

            

     Постать М. Шашкевича та його значення у відродженні рідної мови, культури на західноукраїнських землях зацікавила викладачів «Бережанського агротехнічного коледжу», тому 30.11.2016 року разом із Міським музеєм книги була проведена науково-практична конференція на тему: «Маркіян Шашкевич – будитель національного духу Галичини».
     Гостей та учасників конференції зустрічали студенти піснею та запашним короваєм.
Директор Музею книги Зінчук Л.В та викладач Бойко О.І. відкрили конференцію та розповіли про вагомість такого заходу. Привітати учасників конференції прийшли представники місцевої влади: заступник голови районної ради Висоцький Р.К., заступник міського голови Олег Захарків, начальник відділу культури, туризму та релігій Олена Мельничук
    Пленарне засідання розпочалося молитвою. Отці Олег та Володимир поблагословили присутніх на плідну працю та творчі здобутки. З привітальним словом до учасників конференції звернулася заступник директора з виховної роботи Процик Г.В., наголосивши, що дана конференція присвячена 205-річниці з дня народження Шашкевича, яку широко відзначаємо в Україні.
    Успіхів у роботі учасникам конференції побажала голова обласного методоб’єднання викладачів української мови та літератури Т. Бойчук. Тетяна Василівна одночасно була нашою гостею і учасником конференції, яка у своїй доповіді приділила увагу байкам М. Шашкевича, оскільки він перший зробив спробу запровадити байку в літературі на західноукраїнських землях .
    З літературною композицією «М. Шашкевич і Бережани» завітали школярі районного будинку творчості (керівник Васютенко Л.Г.).
О.В. Зарихта з Галицького коледжу ім. В. Чорновола наголосила на значенні актуальності настанов Галицького просвітителя в контексті сьогодення .
К.і.н. викладач Чортківського коледжу Дзісяк Я.І. розповів про діяльність Шашкевича в контексті популяризації української мови .
    На конференції виступили викладачі нашого коледжу: О.М. Зборівська, С.І Куца, О.І Бойко, Г.І. П’єнтак, Г.В Линник, І.В Матвіїв, які в своїх доповідях розповіли про діяльність Маркіяна Шашкевича ,його роль у «Руській трійці», про його особисте життя, пісенну творчість та пошанування поета в Україні та за кордоном .
    На основі матеріалів конференції видано збірник «Маркіян Шашкевич – будитель національного духу Галичини».

Голова циклової комісії гуманітарних дисциплін

П’єнтак Г. І.

        

        

 

 
 
 

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook