Класика «Здрастуйте, я Ваша тітка!» у постановці студентського театру «Березіль»

23 лютого 2016 року

     Про студентський народний театр «Березіль» знає багато хто і в нашому університеті, і за його межами: він неодноразово ставав лауреатом Всеукраїнських і міжнародних театральних конкурсів і фестивалів. І от нещодавно молоді актори знову підтвердили свій високий рівень постановкою «Здрастуйте, я Ваша тітка!» за п’єсою англійського драматурга Брендона Томаса.

    

     Зробити це було, звичайно, нелегко. Адже історія цієї фарсової п’єси сягає 1882 року, коли в Лондоні, пройшовши 1466 разів, вона побила всі рекорди, а бродвейська постановка 1893 року не сходила зі сцени чотири роки. Драматург написав її спеціально для комедіанта Сідні Пенлі, який був режисером постановки і виконавцем ролі донни Люсії. Спектакль мав такий успіх, що Пенлі розбагатів та створив власний театр.
     П’єса стала рекордсменом і в кіноіндустрії – існує більше тридцяти екранізацій різними мовами світу. Так, «Здравствуйте, я ваша тетя!» – це відомий фільм, знятий за оригінальним сценарієм В.Титова, котрий ми любимо з дитинства, це ціла плеяда зірок кінематографа, іскристий гумор, хороший настрій, весела музика. Фільм, який розібраний на цитати, – про багато диких мавп і поцілунки «коли-небудь, якщо захочеш».

     Незважаючи на все це, режисер-постановник березілівської «Тітки», художній керівник театру старший викладач кафедри культурології Наталія Тітенко дала комедії новий злет: недаремно ж вже за чотири дні до показу усі квитки на виставу були розкуплені. Постановку справді можна назвати блискучою, бо в ній є все: справжнє кохання, жага і пристрасть, танці, сміх і акторська майстерність.
     Як самовіддано грає Баберлея Валентин Кульчицький, як вміло він бігає по сцені на високих підборах і у жіночому вбранні, допомагаючи своїм друзям знайти прихильність містера Спейтлага (Василь Смертюк), як пристрасно виконує пісню про любов і бідність! А наскільки правдоподібно зізнаються в коханні фальшивій тітці сам містер Спейтлаг і «солдат, котрий не знав слів кохання» Френсіс Чесней (Олександр Лукащев).

     Не підтримати своїх друзів Джека (Євгеній Калінський) і Чарлея (Ростислав Кириченко) Барбалей не може: вони такими ніжними очима дивляться на Енні (Тетяна Пиренко) і Кітті (Віталіна Березинець), котрі відповідають їм взаємністю, а благословення на шлюб отримати не можуть, бо їм ще немає двадцяти п’яти, а це означає, що вони можуть втратити придане. Ось чому всі так чекають вдову донна Педро із Бразилії (Дарія Орєхова), яка виявилася досить кокетливою і живою панею, вміло вирішила всю закручену ситуацію. Правдоподібно і цікаво вжилися в ролі Інна Маринець (Елла), Віктор Литвин (Брасет), Андрій Натуркач (посильний).

     У глядачів весела цікава історія з перевдяганнями, казусами, переживаннями, інтригами, романтикою, возз’єднаними закоханими, дружбою, і, звісно, хепі ендом викликала море позитиву. Саме на цьому наголосив ректор університету Станіслав Ніколаєнко, котрий сам з живим щирим інтересом переглянув виставу і виступив перед акторами та глядачами із вітальним словом. Він підкреслив талант молодих людей і, звісно, режисера, подякував за години спілкування з мистецтвом, побажав росту і успіхів та пообіцяв відвідати наступні вистави.

Ірина Майданюк
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook