Роз'яснення антикорупційного законодавства триває

25 листопада 2015 року

 24 листопада доцентом кафедри адміністративного та фінансового права,кандидатом юридичних наук Артеменко Оленою Вікторівною було проведено лекцію на тему «Загальна характеристика антикорупційного законодавства України» для студентів та викладачів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.



У своїй лекції Артеменко Олена Вікторівна зазначила, що за даними досліджень, саме корупція є однією з причин, що призвела до масових протестів в Україні наприкінці 2013 року - на початку 2014 року.


  Звернула увагу, що такий високий показник сприйняття корупції громадянами пояснюється відсутністю дієвих реформ у сфері протидії корупції та неефективною діяльністю органів правопорядку щодо виявлення корупційних правопорушень та притягнення винуватців до відповідальності, про що свідчить, зокрема, незадовільне виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо запровадження антикорупційних стандартів: з 25 рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO), наданих за результатами першого і другого раундів оцінки, лише 13 рекомендацій виконано, незважаючи на шість років роботи і три раунди оцінювання прогресу, а з 16 рекомендацій, наданих за результатами третього раунду, виконано лише три рекомендації. З антикорупційних рекомендацій Плану дій з лібералізації візового режиму з Європейського Союзу (ЄС) імплементована лише невелика частина, що стосується криміналізації корупції. Ключові рекомендації Групи держав проти корупції (GRECO) та ЄС щодо утворення антикорупційних інституцій, проведення реформ прокуратури, державної служби, створення систем контролю щодо запобігання конфлікту інтересів та доброчесності активів посадовців залишилися невиконаними.
   Зазначила, що органи державної влади роблять все необхідне для запобігання та протидії корупції, а саме приймають антикорупційні закони та створюють органи по боротьбі з корупцією.
  Зважаючи на викладене вище можна зазначити,що підвищення рівня правової свідомості населення, зокрема в частині обізнаності громадян щодо своїх прав та свобод, механізму їх реалізації та правових способів захисту, системне запровадження проведення освітніх заходів щодо моделей поведінки у тих чи інших ситуаціях з можливими корупційними ризиками спрямовані на комплексне розв’язання проблем толерантного ставлення населення до корупції.

Доцент кафедри адміністративного
та фінансового права
Артеменко Олена Вікторівна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook