Переможці мовних конкурсів зростають на гуманітарно-педагогічному факультеті

20 липня 2015 року

 Нещодавно вченій раді університету  студентка першого курсу гуманітарно-педагогічного факультету напряму підготовки «Соціальна педагогіка» Вікторія Пекарева запам’яталася тим, що тричі виходила за відзнаками. Спочатку за грамотою за кращу доповідь на XVIII всеукраїнській науково-практичній конференції «Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість в умовах європейської інтеграції», потім за дипломами за третє місце в III етапі V міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у 2014-2015 н.р. і друге місце у III етапі XVміжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика у 2014-2015 н.р.  Про те, як їй вдалося цього досягнути, наша розмова.

- Що спонукало до участі в конкурсах?
 
- Взагалі я була досить активною ще зі школи. Мене завжди залучали до усіляких конкурсів, олімпіад та МАНів. І мовні конкурси (особливо районні етапи) не є першими у моєму житті. Брала в них участь і раніше, але, на жаль, призових місць тоді не посіла. Хоча стала третьою на районній олімпіаді Києва (я сама киянка) з української мови та літератури та міському конкурсі поезії про столицю. А ще легше давались саме предмети гуманітарного напряму. Хоча математику обожнюю до цих пір! 
 
- Як зустріла переможну новину?
 
- Не очікувала, адже на конкурсах були присутні студенти і других, і третіх курсів. Але справжньою несподіванкою стало призове місце на конкурсі імені Тараса Шевченка. Пригадую, тоді я найпершою здала роботу за 40 хвилин із запланованих трьох годин після початку виконання завдань. Тому  роблю висновок:  або знаєш матеріал, або не ламай собі голову.
 
- Отримати такі нагороди непросто. Для цього потрібні неабиякі знання, ретельна підготовка і підтримка. Хто допомагав і готував тебе до перемог?
 
- Базу української мови та літератури я отримала ще у школі. І завдячую цьому моїм педагогам – безперечним майстрам своєї справи. Але саме у підготовці до цих конкурсів потрібно віддати належне моєму викладачу Дядечко Людмилі Анатоліївні, яка сумлінно «вбивала» в нас знання та доступно пояснювала матеріал.
 
- Де надалі розвиватимеш  свої таланти?
 
- Вже додатково займаюся у науковому гуртку «Знавець лінгвістики». До речі, тепер стала його старостою. Перебування на заняттях гуртка надзвичайно цікаве. Крім вивчення та розбору якихось загальних правил, ми долучались і до окремих аспектів мови: білінгвізм, невербальні засоби спілкування, етикет у різних країнах світу, дослідження нових слів у мові, тематика білінгвізму і таке інше. В цьому семестрі наш гурток став кращим на  факультеті (можливо завдяки бурхливій дискусії, яку викликав зміст моєї доповіді з конференції). 
 
- Крім мовних конкурсів за твоїми плечима й перемога на конференції. Які враження і що ти презентувала?
 
- Хвилювалася. Адже це була перша моя участь в університетській конференції. Темою доповіді стала проблема рекламних текстів, що чинять широкий вплив на свідомість сучасної молоді та активно маніпулюють підсвідомістю. Опираючись на власні дослідження, я висвітлила низьку якість і водночас показала великий потенціал соціальної реклами. Взагалі тематика дуже актуальна і гадаю, що й надалі продовжуватиму її вивчати. Зараз чекаю на публікацію статті у фаховому виданні Європейського університету. І вже потроху налаштовуюсь на конференцію в наступному році. 
 
Розмовляла Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook