Закріплення практичних навичок здобувачами спеціальності Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва в умовах фермерського господарства «Тетяна – 2011»
Факультет тваринництва та водних біоресурсів у співпраці з Радою роботодавців протягом семестру постійно організовував виїзні практичні заняття для здобувачів вищої світи, адже такий метод навчання дозволяє студентам краще відчути особливості роботи підприємств з тваринництва, отримати цінний практичних досвід та здобути необхідні компетентності для розвитку тваринництва України.
Для успішного закріплення отриманих знань студенти 3 курсу спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва за участі доцентів Миколи Себи, Тетяни Антонюк та професора Сергія Рубана, відвідали провідне фермерське господарство «Тетяна-2011» в селі Усівка Згурівського району Київської області, засновником якого є голова Ради роботодавців факультету Василь Цвик. Підприємство має статус племінного репродуктора з розведення понад 2000 голів молочних кіз зааненської та альпійської порід французької селекції.
Під час виїзного заняття студенти ознайомилися із особливостями технології виробництва козиного молока, утриманням, годівлею, відтворенням поголів’я, процесом доїння, який проводиться тричі на день з використанням доїльного обладнання фірми De-Laval типу «Паралель» 2х18 з системою індивідуального обліку.
Разом з тим, в робочому порядку викладачі факультету обговорили з представником господарства Володимиром Гаркавим можливості науково-виробничої співпраці з питань застосування сучасних розробок селекції та біотехнології в козівництві.
В умовах підприємства успішно функціонує цех з переробки молока та технологією виготовлення широкого асортименту молочної продукції торгової марки «Zinka». З роботою цеху студентів ознайомили-головний інженер-технолог Семененко Руслана та інженер з якості Марина Тимченко — випускниця факультету тваринництва та водних біоресурсів. Продукція цеху популярна як в нашій країні так і за кордоном. В умовах Міжнародного конкурсу «World Cheese Awards» (Норвегія, 2023 рік) лінійка різновидів сиру із 43-х країн світу, в тому числі з України — торгової марки «Zinka» отримала високі нагороди.
У цеху переробки молока виготовляють пастеризоване молоко, кефір, різноманітні біфіойогурти. В підприємстві впроваджена широка лінійка виготовлення твердих, напівтвердих, м’яких, розсільних сирів. Безпосередньо відчути смак та якість натуральної молочної продукції студентам та викладачам вдалось під час проведеної дегустації продукції «Zinka».
Саме дегустація крафтової продукції підприємства стала вирішальним фактором у рішенні студентів пройти практику, а при можливості й працювати в умовах фермерського господарства «Тетяна – 2011».
Викладачі та студенти щиро вдячні керівництву Університету та адміністрації факультету за створення можливостей відвідувати сучасні підприємства та отримувати цінний досвід ведення тваринництва. Здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники висловлюють подяку фундатору господарства, голові ради роботодавців нашого факультету Василю Цвику, головним спеціалістам господарства — Світлані Васюті, Марині Тимченко, Володимиру Гаркавому за надану можливість ознайомитися з сучасною технологією виробництва продукції такої цікавої галузі як козівництво.
Сергій Рубан, Микола Себа, Тетяна Антонюк,
викладачі факультету
тваринництва та водних біоресурсів