Студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшли ознайомчо-технологічну практику

10 липня 2024 року
Важливою складовою фахівця із захисту та карантину рослин є практична підготовка студентів. Згідно навчального плану студенти 1 курсу спеціальності 202 «Захист та карантин рослин» під час ознайомчо-технологічної практики побували на екскурсіях у провідних наукових установах галузі, ознайомились із напрямками роботи, розробкою та впровадженням нових методів досліджень як цих установ, так і рідного університету.

 

Із Українською лабораторією якості і безпеки продукції АПК студентів ознайомили заступник директора з експертної діяльності Оксана Самкова, старший науковий співробітник науково-дослідного відділу якості продукції АПК Наталія Дудченко, старший науковий співробітник науково-дослідного відділу безпеки продукції АПК Сергій Санін. Сьогодні колектив УЛЯБП АПК працює не лише над розширенням переліку послуг, що надаються лабораторією, але і над оптимізацією процесів отримання зразків, зворотного зв’язку, підтверджує свої компетентності участю у перевірках професійного тестування.

 

УЛЯБП АПК бере участь у розробці, адаптації та вдосконаленні методів дослідження показників якості та безпеки сировини та продукції АПК, їх стандартизації та впровадження у виробництво. Крім випробувальної діяльності УЛЯБП АПК надає науково-консультаційні та інформаційні послуги, як великим сільськогосподарським підприємствам, так і приватним фахівцям галузі АПК, бере активну участь у розробці та оцінці технологій виробництва («від поля – до столу») сільськогосподарської та харчової продукції України. Діяльність лабораторії характеризують такі основні напрямки: науково-дослідна робота (розробка та впровадження нових методів аналітичних досліджень), виконання замовлень провідних компаній галузі із світовим ім’ям, міжнародна діяльність, навчання та перепідготовка кадрів, лабораторні випробування, аналітична експертиза та експертний супровід.

Студенти з великою цікавістю поставились до екскурсії, задавали багато питань. Особливо студентів зацікавили новітні методи досліджень, що розробляються в лабораторії із встановлення залишків вибухових речовин в ґрунтах і воді, розробка технологій по їх очищенню. Враховуючи сучасні виклики умов військового періоду та поствоєнного відновлення економіки України, основним вектором діяльності УЛЯБП АПК на найближчу перспективу є максимальна інтеграція у моніторингові програми оборонно-безпекового сектору держави.

З метою підвищення ефективності комерціалізації науково-аналітичного потенціалу лабораторії, здійснюється підготовка до аудиту з оцінки відповідності принципам GLP (Належна лабораторна практика) та GEP (Належна експериментальна практика) за основним бюджетоутворюючим напрямком – випробувань пестицидів та агрохімікатів для цілей державної реєстрації.

 

Важливим напрямом діяльності лабораторії є участь у підготовці здобувачів вищої освіти (бакалаври, магістри, аспіранти) за різними освітніми програмами нашого університету. УЛЯБП АПК є базовою установою для проведення навчальних практик студентів НУБіП України та інших навчальних установ, виконання дипломних, аспірантських і докторських робіт за напрямом якості та безпеки продукції АПК. На базі лабораторії створено навчальний комплекс «Аналітичні методи досліджень» (облаштування аналітичних лабораторій, спектроскопічні, хроматографічні, електрофоретичні та електрохімічні методи). Фахівці запрошували наших студентів на практику та на роботу в лабораторії. Дуже вдячні Оксані Самковій, Наталії Дудченко та Сергію Саніну за приділений час і цікаву, пізнавальну екскурсію.

 

Ще одна неймовірно цікава екскурсія чекала наших студентів в Інституті захисту рослин Національної академії аграрних наук УкраїниІнститут захисту рослин – одна з головних установ Національної академії аграрних наук України, що здійснює широкий спектр досліджень з проблеми захисту рослин та координує їх проведення в Україні.

Провідний науковий співробітник відділу досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій Михайло Круть ознайомив студентів з основними науковими розробками Інституту, серед яких студенти зацікавились системами моніторингу та прогнозу основних шкідників рослин, інтегрованою системою захисту озимої і ярої пшениці та цукрових буряків, технологією лабораторного розведення трихограми та інших ентомофагів шкідників, технологіями захисту овочевих з переважним використанням біологічних засобів, методиками випробування та застосування пестицидів.

 

Старша наукова співробітниця лабораторії аналітичної хімії пестицидів Олеся Цуркан ознайомила студентів із алгоритмом аналізу поведінки сучасних пестицидів у рослинах, ґрунті і воді та експрес-методами оцінки залишків пестицидів, що викликало неабиякий інтерес у студентів.

 

Цікаву екскурсію лабораторією фітопатології та цікаву бесіду із студентами провела завідувачка лабораторії, старша наукова співробітниця Оксана Афанасьєва. Оксана Геннадіївна ознайомила студентів із основними розробками лабораторії: екологічно й економічно обґрунтованими системами захисту озимих та ярих зернових колосових культур від хвороб за сучасних технологій вирощування, сумісним застосуванням пестицидів та регуляторів росту рослин для захисту зернових колосових культур від хвороб та ін. Студенти під час подальшого навчання будуть використовувати отримані практичні знання. Щиро дякуємо фахівцям ІЗР НААН України за проведену екскурсію.

 

У рідному університеті студенти відвідали Ботанічний сад, який чи не щодня набуває все нового і привабливого вигляду. Затишні альтанки, композиційні ділянки з різноманітних форм хвойних, вічнозелених дерев, еко-класи, де є все, що потрібно для навчання: дерев’яні лави і парти, кафедра для викладача, навчальні стенди – і все це під відкритим небом посеред саду, в оточенні рідкісних таксонів та міфологічних скульптур. Це місце дійсно не хотілось покидати, але через півтора місяця розпочнеться навчання і студенти зможуть знову побувати в ботанічному саду вже не на ознайомчо-технологійчній практиці, а на лекційних і практичних заняттях в наших чудових еко-класах.

 


Ольга Дмитрієва,
керівник практики, доцент кафедри ентомології,
 інтегрованого захисту та карантину рослин  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook