На Васильківській відкрили музей межових знаків і меморіальні дошки воїнам-героям, які загинули за свободу і незалежність України

11 червня 2024 року
  Ще одна унікальна локація на території Національного університету біоресурсів і природокористування України була нещодавно відкрита для співробітників, студентів і гостей Університету. Факультет землевпорядкування презентував Музей межових знаків і геодезичних пунктів на території навчального корпусу №6 по вул. Васильківська, 17. До його відкриття готувались не один рік, адже мати оригінальні експонати – це тривала робота, яку нарешті завершено.

 

  На відкриті, окрім колективу факультету, був присутній проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша і голова ради роботодавців факультету землевпорядкування Анатолій Полтавець. До речі, саме виробничники надали велику допомогу у створенні музею й передачі окремих експонатів. Особливо хотілось би відзначити допомогу випускників і роботодавців, зокрема Віктора Подлєгаєва, Олега Цвяха, Олександра Ракші, Ігоря Долинського, Руслана Ковальова, Олексія Жука та ін. Під час урочистого відкриття, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков представив концепцію музею, наявні експонати й розповів про ті, які ще планується встановити на урочистостях до Дня знань. Окрім того, Тарас Олексійович наголосив, що музей стане важливим елементом навчального процесу на факультеті землевпорядкування, адже сприятиме глибшому розумінню професії, сприятиме збереженню артефактів професії для майбутніх поколінь, сприятиме популяризації геодезії та землеустрою серед громадськості.

  Не слід забувати, що проведення подібних заходів відбувається, в першу чергу, завдяки Збройним силам України. Наші студенти та випускники також є серед Героїв. На жаль, дехто вже посмертно. Чотири з факультету землевпорядкування та троє – з юридичного. Проректор Сергій Кваша зазначив, що наразі найголовніше наше завдання – зберегти пам’ять про подвиги наших воїнів та допомогти кожному, хто повертається з цієї жорстокої війни, сім’ям солдатів, їх рідним. Закликав не цуратися рідної мови та історії, вчити цьому своїх дітей та студентів.

  Під час відкриття меморіальних дошок воїнам-героям, Тарас Євсюков розповів історію кожного загиблого героя. Андрій Дребот був однокурсником очільника факультету. Маючи трьох неповнолітніх дітей, з перших днів повномасштабного вторгнення став на захист України. Загинув на Луганщині. Олександр Лисенко – до кінця своїх днів мав щирі дружні стосунки із завідувачем кафедри землевпорядного проектування, професором Андрієм Мартином, а із автором цих рядків Олександр проживав в одному дворі міста Корюківки, що на Чернігівщині. Воював на Харківщині, нагороджений відзнакою «Залізний хрест».

  Андрій Степук загинув на Київщині, коли розміновували ліси, після того, як вигнали окупантів за межі області. А найтрагічнішою була історія про першокурсника Олександра Жмура, який загинув на Донеччині. Герой встигав і сесію закривати, і брати участь у бойових діях на Донеччині.
  Заступниця декана юридичного факультету Олена Улютіна розповіла про героїчних шлях Олександра Грущинського – випускника аспірантури, онука видатного вченого-правознавця Василя Янчука. Офіцера поліції Вадима Періжка та Олександра Руденка, який з перших місяців вступив до територіальної оборони Київщини, у складі якої загинув у зоні бойових дій.
  Пам’ятні дошки були встановлені у холі навчального корпусу. Тепер кожен відвідувач подумками віддаватиме шану та дякуватиме за подвиг нашим мужнім Воїнам.

  Далі були представлені оновлені криміналістична лабораторія кафедри адміністративного та фінансового права та лабораторія кафедри земельного кадастру, де були продемонстровані нові, придбані коштами роботодавців, експонати для практичного навчання студентів.

Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook