Пам’ятаємо. Віримо. Переможемо!

7 травня 2015 року

     7 травня на меморіальному комплексі університету пройшов мітинг-реквієм, присвячений 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам’яті та примирення, Дню Перемоги.

     Захід розпочався традиційним внесенням Державного Прапора України та покладанням квітів і гірлянди до вічного вогню.

     Ветеранів, викладачів, співробітників, студентську та учнівську молодь, гостей, які зібралися вшанувати пам’ять загиблих у найстрашнішій війні в історії людства, від імені ректорату привітав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він зазначив, що останні два роки це традиційне свято наповнене смутком і журбою. Сергій Кваша наголосив, що саме українці зробили величезний внесок в перемогу над нацизмом. Невипадково ж було аж чотири Українських фронти. Останні події змушують нас переосмислити бачення Другої світової війни. Саме тому Президент України підписав указ, що 8 травня є ще й Днем примирення. Сьогодні наша держава переживає нелегкі часи. І нам допоможуть лише єдність і віра в краще майбутнє. Така ж, яку мали в своєму серці наші діди і прадіди, і яка допомогла їм вистояти, захистити свою землю і зберегти її для нащадків. З нагоди свята наказом ректора університету Станіслава Ніколаєнка ветеранів Другої світової війни, праці, учасників бойових дій та миротворчих операцій, дітей війни відзначено грошовими преміями.

     Пам'ять полеглих на полях Другої світової війни вшанували хвилиною мовчання.

     Присутніх привітав голова Ради ветеранів Голосіївського району міста Києва Сергій Коропов. Він сказав, що ветерани пройшли сувору школу мужності, боронячи свою землю, за що низький їм уклін. Та зі словами подяки звернувся до викладачів, які виховують сучасне студентське покоління. Він нагадав, що з тієї війни до стін нашого університету не повернулося майже сто викладачів. А на завершення висловив віру в те, що перемога буде за Україною, якщо ми будемо єдині.

     Ветеран війни Василь Клюй звернувся до молоді з проханням не забувати про внесок у перемогу моряків, адже і сам він воював на підводному човні. Та зазначив, що з 55 підводних човнів Чорноморського флоту залишилося 26. Інші, які стали могилою для членів їх екіпажів, і досі лежать на дні Чорного моря. Тож можливо серед сьогоднішніх студентів є ті майбутні інженери, які зуміють сконструювати нові машини, що зможуть їх підняти на поверхню.

     Своїми спогадами про перший день війни поділився ветеран війни професор Анатолій Дьомін. Він пригадав ту неділю, коли другокурсником спостерігав з вікон 2-го гуртожитку як горів аеродром в Жулянах та летіли ворожі літаки.

     Квітами і віршами ветеранів привітали учні еколого-природничого ліцею № 116.

     Заступник голови Студентської організації Марія Митрофаненко, яка нещодавно повернулася із зони АТО, подякувала ветеранам. Вона закликала молодь не бути байдужими і долучатися до волонтерського руху.

     Звертаючись до присутніх, отець Юрій Бойко висловив невимовну вдячність ветеранам та побажав їм та всім присутнім Божого благословення, ласки та любові. Він зазначив, що хоча зараз і йде дощ, він впаде на наші поля, де зацвіте мак. Той самий, квітку якого в цей день на знак пам’яті про загиблих одягли всі присутні.

Ольга Наконечна,
Ірина Білоус

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook