Зв’язок НУБіП із лідерами галузі: візит магістрів факультету землевпорядкування до АТ «Візіком»

17 травня 2024 року
  Днями магістри спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» мали унікальну можливість відвідати провідну українську компанію, яка славиться своїми рішеннями у сфері геопросторових даних. АТ «Візіком» – ключовий гравець у постачанні геопросторових даних для планування та оптимізації мереж стільникового зв’язку та створення спеціалізованих наборів геоданих для таких світових гігантів як Apple, Huawei, Google та інших. Компанія понад 30 років успішно працює як на вітчизняному, так і на міжнародному ринку геопросторових даних, створений власний геопортал «Візіком карти» (https://maps.visicom.ua), і вже не вперше дружньо приймає у себе здобувачів.

  Насиченим і продуктивним є навчання здобувачів факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України і виходить воно далеко за межі лекційних аудиторій і лабораторій. Спеціалісти компанії підготували і поділилися зі студентами технологіями автоматизації виробничих процесів у своїх виробничих відділах. Так, керівник групи підготовки регіональних моделей підприємства Оксана Клименко розповіла про використання технологій баз даних у валідації даних, що готуються як операторами на підприємстві так і сторонніми організаціями. В залежності від виробничої потреби на підприємстві працюють в таких ГІС як MapInfo (переважаючий векторний формат даних), QGIS (клієнтська частина для зв’язку з базою даних підприємства), ArcGIS Pro (геоінформаційний аналіз, опрацювання великих масивів даних). Для зберігання та валідації геоданих використовується PostgreSQL – реляційна база даних з відкритим кодом.

  Використання згорткових нейронних мереж (convolutional neural networks) для автоматичного дешифрування даних дистанційного зондування Землі демонструвала керівних відповідного відділу, кандидат геологічних наук Анастасія Тішаєва. Для побудови моделі нейромережі, її навчання та виробничого застосування в компанії використовують ArcGIS Pro та відкриту бібліотеку машинного навчання PyTorch. Цією технологією вирішують завдання автоматичного отримання векторних контурів чи растрових даних об’єктів рослинності, гідрографії, будівель тощо, класифікації вже існуючих векторних даних, в процесі на підприємстві вирішення завдань моніторингу об’єктів.
  Зрозуміти структуру геопросторових даних замовлення, проаналізувати поточні, існуючі на підприємстві, геопросторові дані, та розробити технологію перетворення даних між ними – одне з найцікавіших завдань геоінформатики. Вирішення такого прикладного завдання, а саме – генералізації геопросторових даних дорожньої мережі для логістичних цілей демонстрував ETL спеціаліст Олександр Царинюк. Для пакетної роботи з геопросторовими даними в АТ «Візіком» використовують платформу інтеграції даних FME.

  Завдяки таким зв’язкам здобувачі отримують уявлення про практичне застосування геопросторових даних, на власні очі побачивши, як їхні академічні знання можуть бути монетизовані і перетворені на ефективні практичні рішення. Можливість особисто поспілкуватися з експертами АТ «Візіком» забезпечила глибше розуміння тонкощів роботи із геопросторовими даними. До того ж, цей досвід наголошує про важливість підтримки міцних зв’язків між академічною спільнотою і бізнесом, і підкреслює, що освітній процес у НУБіП України виходить далеко за межі аудиторій. Сприяючи такому партнерству, НУБіП гарантує, що його освітні програми залишаються актуальними і відповідають найвищим вимогам і стандартам Ця синергія не тільки збагачує навчальний процес, але й готує здобувачів до поступового входження у професію, озброївши їх передовим досвідом, знаннями і навичками.

  Ми щиро вдячні керівництву і спеціалістам АТ «Візіком» за унікальну можливість ознайомитися із технологіями, що є результатом апробації величезної кількості методів, авторським підходом та професійними «таємницями». Оскільки магістри продовжують навчання, знання, отримані під час цього візиту, безсумнівно, стануть основою для їхніх майбутніх проектів і досліджень.

Богданна Заячківська,
асистент кафедри геоінформатики і
аерокосмічних досліджень Землі

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook