Вчена рада університету звернулася до Уряду з проханням внести зміни до пенсійного законодавства

4 квітня 2015 року

 Керівництво університету стурбоване ситуацією, що викликана новаціями у пенсійному забезпеченні. Адже у цьому навчальному році в нашому виші працюють 328 викладачів пенсійного віку. З них 51 завідувач кафедрою, 90 професорів та 154 доценти.

 
Однак, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» станом на 1 квітня вимушені були звільнитися 61 науково-педагогічний працівник. Серед них 37 доцентів та 2 старших викладачі. І що дуже прикро – 22 професори. У їх числі академіки НААН України Володимир Бусол, Віталій Федоренко, Григорій Хмельницький, член-кореспонденти Анатолій Сердюк та Валентин Яблонський. Вони є професіоналами у галузях ветеринарної справи, агробіології та рослинництва, тваринництва, автоматики і механізації, землеробства, аграрної економіки, якісно здійснюють підготовку не лише студентів, а й наукових кадрів. 
 
Така тенденція призведе до руйнації перспектив нашого університету як дослідницького вищого навчального закладу. Під питанням також існування відомих наукових шкіл, центрів, спецрад, лабораторій, оскільки їх, переважно, очолюють академіки, професори, доценти пенсійного віку. Крім того, втрачається потужність і фундаментальність наукових досліджень, зменшується кількість міжнародних проектів, об’єктів права інтелектуальної власності, що забезпечуються інтелектуально активними і працездатними науковцями-пенсіонерами.
 
Як правило, докторські дисертації в галузі природничих, сільськогосподарських, технічних наук захищаються здобувачами в 50-55 років. Тому звільнення з роботи докторів наук, професорів у пік розвитку педагогічних здібностей – це нонсенс! 
 
Окрім цього, в червні закінчується строк трудових договорів понад 150 професорів і доцентів пенсійного віку. А вони забезпечують освітній процес в університеті на високому науково-методичному рівні, є членами спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій та мають високий науковий авторитет в аграрній сфері як в Україні, так і за кордоном.
 
Враховуючи все це, вчена рада НУБіП звернулася до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням розглянути питання про відміну Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Відповідний лист за підписом ректора Станіслава Ніколаєнка направлений до Кабінету Міністрів України.
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook