Інноваційні технології мꞌяких сирів створюють студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

1 травня 2023 року

   «Сир – творіння природи і мистецтво технолога» десятиріччями не втрачає своєї актуальності. Сучасне сироваріння давно виходить за рамки традиційної технології і все більше удосконалюється, зазнаючи періоду активного розвитку. І у кожного сировара є свій власний почерк. Якщо дві людини стануть і зроблять з одного й того самого молока за одним рецептом сир — все одно він буде різний.

Студенти 4 курсу поринули у технологічний процес виробництва сиру, виконуючи лабораторні роботи з навчальної дисципліни «Технологія оздоровчих харчових продуктів», де вивчали асортимент, технологію сироваріння, проводили оцінку якості мꞌяких сирів та їх сенсорний аналіз.

Існує багато видів кисломолочних продуктів. Одним з найвідоміших є сир. З дитинства пам’ятаємо, що сир — джерело кальцію, дуже важливого для росту організму, нігтів, зубів, для гарного волосся.

Крім чудових смакових якостей, сир має ще й цілющі і лікувальні властивості. Унікальні властивості сиру зумовлені технологією виготовлення цього продукту. У процесі приготування сиру з молока виділяються найцінніші компоненти — легко засвоюваний білок і молочний жир.

     Адигейський сир - сироватковий сир, що належить до групи м’яких сирів без дозрівання. Він родич бринзи, фети, моцарели, рікоти, маскарпоне, але, на відміну від своїх побратимів, проходить пастеризацію за високої температури. Технологія виготовлення проста і не займає багато часу. Студенти разом з викладачами доцентами Галиною Толок та Олександром Савченком провели майстер-клас з приготування Адигейського сиру.

 

        Для виготовлення сиру ми використовували пастеризоване молоко, яке нагрівали до температури 93 – 95 оС, до нього при постійному перемішуванні поступово додавали йогурт в кількості 8 - 10% від суміші, який ми теж виготовили напередодні. Болгарська паличка, що є основним збудником бродіння при виробництві йогуртів, забезпечує більш швидке сквашування продукту. Згусток у вигляді пластівців, що утворюється, витримували при температурі 93-95 °С протягом 5 хв. Сирну масу, що спливала, викладали сітчастим ковшом на сито. Сир у формі посолили,  залишили для  самопресування на 16-18 год. Готовий адигейський сир мав білий, злегка кремовий колір, ніжну, помірно щільну текстуру, поверхня —з відбитками форми.

 

     Після витримки прийшов час для найулюбленішого заняття усіх студентів – дегустації. На дегустацію були запрошені декан факультету Лариса Баль-Прилипко та заступник декана Наталія Слободянюк, для оцінки старань сумісної праці викладачів зі студентами.

Під час дегустації студенти разом з викладачами оцінювали характеристики молочного виробу та порівнювали сир власного виготовлення з купованим конкурентом. Нашим гостям обґрунтували доцільність використання адигейського сиру в оздоровчому харчуванні - він відновлює роботу шлунково-кишкового тракту і нормалізує мікрофлору кишечника; низька калорійність дозволяє знизити надмірну вагу; корисний для людей з гіпертонією; покращує сон і знижує стрес; зберігає кісткові тканини, зубну емаль і здоров’я нігтів і волосся; уповільнює старіння клітин, синтезуючи колаген; бореться з вірусами і виводить токсини, підвищує імунітет, завдяки вмісту цинку.

Проведення таких лабораторних занять ще раз доводить перевагу очного навчання – поєднання теоретичних знань з практичними навичками забезпечує найкращий результат!

 

Каріне Аверкіна,
студентка 4 курсу

Галина Толок,
завідувач кафедри 
стандартизації та
сертифікації с.-г. продукції

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook