Вивчення досвіду Німеччини у формуванні торговельної аграрної політики та політики сільського розвитку

29 грудня 2022 року

     Протягом багатьох років Національний університет біоресурсів і природокористування України співпрацює з проєктом «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД), що здійснює консультаційну діяльність з питань аграрної політики, зокрема розвитку сільського господарства та сільської місцевості, ґрунтуючись на інформації про європейський досвід з розробки рамкових аграрно-політичних умов, а також з організації та діяльності відповідних установ. У межах своєї консультаційної діяльності проєкт «Німецько-український агрополітичний діалог» у листопаді 2022 року організував фахово-інформаційну поїздку до Німеччини та Бельгії на тему «Досвід Німеччини у формуванні торговельної аграрної політики та політики сільського розвитку – пропозиції для України» для представників українських центральних та місцевих органів виконавчої влади, фахових асоціацій, територіальних громад, аграрної науки та освіти, в якій взяла участь завідувач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Тетяна Балановська. Українську делегацію очолювала керівник проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марія Ярошко.

Програмою поїздки було передбачено багато робочих зустрічей з представниками різних міжнародних установ, а також участь у спеціалізованій міжнародній виставці EuroTier, зокрема фаховий захід АПД. Головні тематики поїздки: підходи до формування торговельної аграрної політики та політики сільського розвитку, управління земельними ресурсами та політичні інструменти, організація і структура системи управління, система стандартів в аграрній торгівлі Німеччини і ЄС, аграрні фахові об’єднання в Німеччині і в ЄС, повноваження і сфери відповідальності державних установ на різних рівнях.
У Берліні українська делегація відвідала Федеральне міністерство продовольства й сільського господарства Німеччини. Під час зустрічі керівник Відділу 813, Програми розвитку сільських територій ЄС (EAFRD),Юдіт Конрад представила доповідь на тему «Стратегічний план САП для Німеччини й німецька політика розвитку сільської місцевості», де звернула увагу, що він має 1799 сторінок (без додатків) і робота над ним триває близько чотирьох років.
 
 
У Союзі фермерів Німеччини відбулася зустріч із заступником Генерального секретаря Союзу фермерів Німеччини Удо Геммерлінґом на тему «Аграрна торгівля з Україною» та пані Франціскою Шміґ на тему «Розвиток сільської місцевості та сільське господарство – виклики з погляду Союзу фермерів Німеччини (DBV)».

  
 
 
 
Делегація під час зустрічі із др. Райнером Фріделем, директором та засновником Control Union Academy, ознайомилася з роллю і завданнями компанії Control Union Certifications Germany GmbH у сфері стандартизації і безпечності аграрної продукції.
 
 
 
 
У Товаристві з управління та реалізації сільськогосподарських земель BVVG GmbH  директор BVVG Томас Віндмеллер ознайомив гостей із структурою та завданнями товариства.  Катя Деллс, керівник Фахового діалогу з земельних питань в АПД, зробила доповідь на тему «Управління сільськогосподарськими землями державної власності та їх приватизація на прикладі (східної) Німеччини».  
 

 

 
У Федеральному дослідницькому Тюнен-Інституті з політичних консультацій щодо політики сільського розвитку, сільського господарства, лісівництва та рибальства імені Йоганна Гайнріха фон Тюнена (м. Брауншвейг) відбулася зустріч із заступником директора Тюнен-Інституту з питань ринкового аналізу др. Яніне Пелікан та представником напряму «Умови життя в сільських територіях» Реґіною Ґраєвскі, яка ознайомила делегацію із внеском Тюнен-Інституту у розвиток сільських територій.
 
 
Делегація взяла участь у гібридному заході проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» на тему «Боротьба за виживання українського тваринництва»» на Спеціалізованій міжнародній виставці EuroTier у Ганновері, на якому модератором виступила керівник проєкту Марія Ярошко.
 
 

 
 

 
 
У Брюсселі українська делегація у супроводі др. Франца-Йозефа Файтера відвідала Європейський Парламент, де відбулася зустріч із членом Європейського Парламенту, членом аграрного комітету Європейського Парламенту Петером Яром.
 
 
 

  

Цікавими і змістовними були зустрічі у COPA-COGECA – об’єднанні двох великих сільськогосподарських організацій COPA та COGECA, що представляє інтереси мільйонів європейських фермерів і кооперативів, - зокрема із Генеральним секретарем COPA-COGECA Пеккою Песоненом і членами організацій COPA-COGECA.

 
 
Українська делегація відвідала Європейський соціально-економічний комітет (EESC), де відбулася розмова з паном Думітру Форнеа, членом фахової групи із зовнішніх відносин, та паном Андреасом Турнером, членом фахової групи «Сільське господарство й сільський розвиток»

 
У Бонні українська делегація мала зустріч із представником Федерального міністерства сільського господарства й продовольства (BMEL) паном Дітером Ґьортцем, відповідальним за Двосторонню коопераційну програму і проєкти в Україні, на тему «Федеральна двостороння коопераційна програма – завдання й перспективи розвитку». Від Федерального відомства з питань сільського господарства й продовольства (BLE) виступив пан Ян Свобода  із доповіддю «Німецька зв’язуюча ланка (DVS): рамкові умови, завдання, підходи/методи й продукти».
  
Під час фахово-інформаційної поїздки українська делегація також відвідала фермерські господарства неподалік від Бонну: аграрне підприємство Honert та біо-ферму Sampels Hilberather.
У Гіссені делегація заслухала доповідь представника товариства «Vereinigte Hagelversicherung» др. Гендріка Гарверта, керівника напряму техніка страхування,  на тему «Зміна клімату й убезпечення фермерів від ризиків, зумовлених кліматично-погодними умовами» та доповідь проф. Міхаель Шмітца (Гіссенський університет імені Юстуса Лібіха) на тему «Актуальні тенденції й виклики у вищій шкільній освіті й наукових дослідженнях – з акцентом на аграрну, торговельну політику і сільський розвиток».

 
 
Також під час поїздки відбулася зустріч української делегації  із керівником ІАК Agrar GmbH Дітером Кюнстлінгом, уповноваженим виконавцем проєкту АПД.
На зустрічі у Міністерстві інфраструктури та сільського господарства Тюрінгії (м. Ерфурт) перед делегацією з вітальним словом виступила Міністр інфраструктури та сільського господарства Тюрінгії Сюзанна Караванскі. Керівник відділу сприяння інвестиціям, освіта та дорадництво Штеффен Гросс ознайомив українську делегацію із організацією сільськогосподарського дорадництва в Німеччині, а виконавчий директор товариства Thüringer Landgesellschaft mbH Александер Шмідтке зробив доповідь на тему «Сільський розвиток і сільське господарство – виклики на рівні федеральної землі Тюрінгія».

У цілому програма фахово-інформаційної поїздки була дуже цікавою, насиченою, доповіді викликали жваве обговорення і численні запитання. Кожна зустріч починалася із висловлювання приймаючою стороною підтримки народу України у цей нелегкий час війни, а також готовності надання допомоги у вирішенні питань, що належать до компетенції відповідних організацій. За результатами зустрічей кожним учасником фахово-інформаційної поїздки визначено нові можливі напрями подальшої співпраці з проєктом «Німецько-український агрополітичний діалог».
Висловлюємо подяку команді проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог», зокрема керівнику проєкту Марії Ярошко, за високий рівень підготовки фахово-інформаційної поїздки та організації зустрічей.
 
Тетяна Балановська
завідувач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook