Підсумки-2022 і плани співпраці на 2023 рік на порядку денному Координаційної ради проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог»

7 грудня 2022, 10:00
факультет землевпорядкування
  05 грудня 2022 року Координаційна рада проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» (APD) підбила підсумки роботи за 2022 рік та обговорила наступні кроки співпраці на рік 2023. Онлайн платформа Zoom цього разу об’єднала учасників робочого засідання і була місточком комунікації між управлінцями, представниками органів державної влади і місцевого самоврядування, керівниками громадських організацій, освітян, науковців...

   Модератором заходу виступила керівниця проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марія Ярошко. На початку зустрічі відбулося привітання сторін з боку представників міністерств і представлення делегацій. Марія Ярошко зазначила, що 2022 рік для всіх став особливо важким. Починаючи з 24 лютого 2022 року на території України ведеться повномасштабна війна, що призвела до масштабних руйнувань та цілої низки негативних наслідків, в тому числі і в сільському господарстві. Позаяк проєкт продовжував свою діяльність і в такий нелегкий час сторони працювали і разом намагалися зробити свій внесок у сталий розвиток аграрної політики, аграрної торговельної політики та політики сільського розвитку. Потому вона перейшла до головних напрямків проєктної роботи і результатів діяльності АПД у 2022 році за такими напрямами роботи як аграрна торгівельна політика, сільський розвиток з акцентом на агровиробництво і проєкт АПД як дискусійна платформа. Потому керівниця проєкту зупинилася на попередньому плані діяльності на 2023 рік.

   Керівник компоненту АПД «Фаховий діалог із земельних питань» Катя Делз детально прозвітувала про річну роботу зазначеного компоненту. Зокрема у першій половині 2022 року була підготовлена низка аналітичних матеріалів у тому числі брошура «Німецький досвід консолідації земель і висновки для України – правові і практичні аспекти» (у співавторстві проф. Й. Томаса і проф. Т. Євсюкова https://apd-ukraine.de/images/2022/BVVG/Brochure_Land_Consolidation/Brochure_on_Land_Consolidation_APD_FDB_UA.pdf), а також брошура доктора Кайя Вінкельмана «Загрози від вибухонебезпечних предметів на площах сільськогосподарського призначення в Україні, спричинені російською загарбницькою війною 2022 року. Виклики й необхідність очищення територій від вибухонебезпечних предметів» (https://apd-ukraine.de/images/2022/BVVG/Brochure_Kampfmittelr%C3%A4umung/Winkelmann_Kampfmittelr%C3%A4umung_UA.pdf). Значну увагу, протягом 2022 року, було відведено передачі передового європейського досвіду здобувачам спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» із закладів вищої освіти України – проведення гостьових онлайн-лекцій, вебінарів, воркшопів тощо. Потому очільниця компоненту поділилася планами на 2023 рік.

   В обговоренні подальших планів співпраці взяли участь завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, професор Андрій Мартин, який наголосив про необхідність адаптації компонентів проекту до нових викликів, що стоять перед Україною і будуть актуальними в контексті її відбудови та повоєнного відновлення, а також декан факультету землевпорядкування НУБіП України Тарас Євсюков, який зазначив, що після набуття Україною асоційованого членства Європейського Союзу виникає необхідність адаптації українського законодавства у тому числі й земельного і, відповідно, проведення відповідної просвітницької та освітянської роботи. У дискусії та обговоренні активну участь взяли генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, директор Державної установи «Науково-методичний центр вищої та фахової перед вищої освіти» Тетяна Іщенко, президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк, а також інші учасники.


Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook